Ευρωεκλογές 2019: Να συμμετέχει κανείς ή όχι;
του Γιώργου Σώρου
Στις 26 Μαΐου οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλούνται να αποφασίσουν ποια κόμματα και ποιοι πολιτικοί θα τους εκπροσωπήσουν στο Ευρωκοινοβούλιο. Ποια είναι όμως η στάση των νέων στην Ελλάδα απέναντι στις Ευρωεκλογές; Το #askthestreet μίλησε με τον Άλεξ, φοιτητή του Γεωπονικού για τις ευρωεκλογές και τη στάση των νέων απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Για αρχή πες μας λίγα λόγια για εσένα..
Είμαι ο Άλεξ,είμαι 22 χρονών και σπουδάζω στο Γεωπονικό της Αθήνας. Παράλληλα δουλεύω part time ως πωλητής σε μεγάλη αλυσίδα επίπλων.
Όπως ξέρεις στις 26 Μαΐου έχουμε ευρωεκλογές. Ποια είναι γνώμη σου για το ευρωκοινοβούλιο γενικά και για το θεσμό των ευρωεκλογών συγκεκριμένα
Η αλήθεια είναι ότι δεν ασχολούμαι ιδιαίτερα με την πολιτική, πιστεύω όμως ότι αποτελούν μία πρόβα των εθνικών εκλογών. Δηλαδή τα κοινοβουλευτικά κόμματα σχηματίζουν μια εικόνα για τα πιθανά ποσοστά τους που θα λάβουν στις εθνικές εκλογές που αργά ή γρήγορα θα ακολουθήσουν.
Θεωρείς ότι το ευρωκοινοβούλιο επηρεάζει με κάποιο τρόπο τη ζωή και την καθημερινότητα σου;
Ναι. Διότι πρόκειται για ένα χώρο, όπου οι εκπρόσωποι των ισχυρών της Ευρώπης παίρνουν αποφάσεις για το μέλλον των κατοίκων της Ευρώπης.
Πιστεύεις ότι η συμμετοχή των νέων στις ευρωεκλογές μπορεί να επηρεάσει αυτές τις αποφάσεις;
Πιστεύω ότι δεν μπορούν να επέλθουν δραματικές αλλαγές. Όχι συγκεκριμένα με τις ευρωεκλογές, αλλά με τις εκλογές γενικότερα. Διότι λίγο πολύ οι γραμμές μέσα στις οποίες θα κινηθούν τα κόμματα που θα εκλεγούν είναι ήδη χαραγμένες. Θεωρώ ότι η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία δεν αρκεί και ότι διαιωνίζει τη λογική της ανάθεσης καθηκόντων. Διαλέγουμε δηλαδή κάποιους άλλους οι οποίοι είναι μακριά από τα προβλήματα της καθημερινότητάς μας να πάρουν αποφάσεις για τις ζωές μας. Η επιλογή να συμμετάσχεις ή όχι στις ευρωεκλογές είναι μάλλον προσωπική.
Τί πιστεύεις ότι θα μπορούσε να γίνει ώστε να έχουμε μια αλλαγή των κοινωνιών της Ευρώπης προς το καλύτερο;
Το κτίσιμο μιας κοινωνίας με ίσες ευκαιρίες για όλους, χωρίς προνόμια για τους λίγους και χωρίς αποκλεισμούς με βάση τη χώρα καταγωγής και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του καθένα, κλπ.
Επιμύθιο
Οι Ευρωεκλογές και η συμμετοχή των Ευρωπαίων πολιτών σε αυτές αντικατοπτρίζουν τη δυναμική που φέρει ή δε φέρει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα σήμερα. Οι νέοι, ως κατηγορία πολιτών, αποτελούν τους πολίτες – οχήματα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης στο μέλλον. Αυτό σημαίνει πως η στάση τους συνιστά την κριτική που οι Ευρωπαίοι εκπρόσωποι πρέπει να λαμβάνουν υπόψιν τους, εάν επιθυμούν την εξέλιξη της ευρωπαϊκής ιδέας. Ένα αξιόλογο ποσοστό των νέων της Ευρώπης δηλώνουν σήμερα, είτε απογοητευμένοι από τις δράσεις της Ε.Ε., είτε απολίτικ, μη ενδιαφερόμενοι για τις ευρωπαϊκές πολιτικές εξελίξεις. Και οι δύο καταστάσεις αποτυπώνονται στα – κατά καιρούς- μεγάλα ποσοστά αποχής από τις Ευρωεκλογές και τις τοποθετήσεις περί μιας Ευρώπης δύο ή εκατόν δύο ταχυτήτων που δεν τους αφορά πια. Το ερωτήματα που γεννώνται, συγχέονται. Οι τρεις σωματοφύλακες εμπνέουν ακόμα; Η Ευρώπη για τους νέους; Οι νέοι για την Ευρώπη; ή μήπως… Μία Ευρώπη για όλους και όλοι για μία Ευρώπη;