Δημιούργησε το ιδανικό ερευνητικό project στο Πανεπιστήμιο

της Αδαμαντίας Κωνσταντάρα

Από τη στιγμή που διανύσεις το πρώτο σου έτος στο Πανεπιστήμιο, θα ακούσεις από το στόμα του εκάστοτε καθηγητή τη διαδικασία της διεξαγωγής μιας μικρής – μεγάλης, ομαδικής – ατομικής ερευνητικής εργασίας (project). Εσύ, όπως είναι λογικό, παγώνεις στο άκουσμα και μόνο! Ξεκινάς να σκέφτεσαι, πώς ακριβώς θα μπεις στη διαδικασία της προετοιμασίας της αλλά και της επιτυχημένης παρουσίασης της εργασίας.

Το Citycampus, θα σου παρουσιάσει τα πέντε ιδανικά βήματα που οφείλει να ακολουθήσει ο φοιτητής που σέβεται τον εαυτό του και επιθυμεί να έχει μια επιτυχημένη ακαδημαϊκή πορεία!

1ο Βήμα

Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης του εξαμήνου, προσπάθησε να αντιληφθείς ποιο ακριβώς είναι το μάθημα στο οποίο θέλεις να αποκτήσεις περαιτέρω γνώσεις ή ακόμα και να αποκτήσεις εξειδίκευση. Επίσης, να το δεις λιγάκι σοβαρά… Δηλαδή, σκέψου ότι πρόκειται για τη μελλοντική σου επαγγελματική εργασία, γι’ αυτό και πρέπει να εργαστείς σοβαρά! Οπότε καλό θα είναι να ελαττώσεις τις εξόδους ή ακόμα να περιορίσεις τον ελεύθερό σου χρόνο.

2ο Βήμα

Επέλεξε ο ίδιος, το θέμα της εργασίας που θέλεις να ασχοληθείς εσύ ή η ομάδα σου. Όχι ο καθηγητής, εκτός αν είναι τόσο αδιάλλακτος. Αυτό αποτελεί και το θεμέλιο μιας ολοκληρωμένης εργασίας. Μόλις το αναλάβεις, επισκέψου άμεσα τη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου και ψάξε διεξοδικά για την επιστημονική βιβλιογραφία. Ακόμη, πάρε το χρόνο σου και ξεκίνα την επιστημονική σου έρευνα αναζητώντας έγκυρες διαδικτυακές πηγές. Παράλληλα, ξεκίνα ένα προσχέδιο της συγγραφής ή ακόμα και της παρουσίασής της.

3ο Βήμα

Οι περισσότερες εργασίες είναι ομαδικές γι’ αυτό και θα πρέπει να εξοπλιστείς με τεράστια υπομονή και να αποκτήσεις ανεκτικότητα και ομαδικό πνεύμα. Πρώτα από όλα αποφασίστε τον αριθμό των ατόμων που θα στελεχώσουν την ερευνητική σας ομάδα -καλό θα ήταν να μη ξεπερνά τον αριθμό των πέντε ατόμων- και μοιράστε με συνοχή τις αρμοδιότητες αλλά και τα μέρη της εργασίας. Επιδίωξε, να αυξήσεις την οξυδέρκειά σου αλλά και τη συλλογικότητά σου, ώστε να έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα.

4ο Βήμα 

Η ομαδικότητα συμπεριλαμβάνει όπως όλοι γνωρίζετε τη ομαδική δράση, ωστόσο θα πρέπει να τοποθετηθεί ο συντονιστής της ομάδας. Το άτομο που θα κριθεί οτι διαθέτει τις ηγετικές ικανότητες, τη στρατηγική αλλά και το ήρεμο πνεύμα καλό θα ήταν να αναλάβει τα ηνία. Έτσι, θα διανέμει τις αρμοδιότητες και θα καθοδηγεί την ομάδα. Μπορεί εκεί να ξεκινήσουν τα πρώτα δείγματα του ανταγωνισμού αλλά δυστυχώς ή ευτυχώς θα διαπιστώσετε στο μέλλον ότι οι περισσότεροι εργασιακοί φορείς λειτουργούν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο!

5ο Βήμα

Δούλεψε, μόχθησε και προετοιμάσου διεξοδικά για την κατάκτηση της πολυπόθητης είτε ακαδημαϊκής είτε εργασιακής πορείας. Σκέψου λογικά, είναι ένα μάθημα ζωής η συγγραφή αλλά και επιτυχημένη παρουσίαση της εργασίας. Μετά το πέρας της, θα έχεις βγει κερδισμένος σε πολλά επίπεδα, μα περισσότερο θα έχεις δοκιμαστεί ψυχολογικά αλλά και θα έχεις προετοιμαστεί γνωστικά για μια ιδανική επαγγελματική σταδιοδρομία.

Ο Πανεπιστημιακός χώρος πλέον δεν ενδείκνυται για τις φοιτητικές ατασθαλίες και τη χαλαρότητα… Αν πραγματικά, έχεις πάθος για το αντικείμενο το των σπουδών σου, λάβε τη συνειδητή απόφαση της αφοσίωσής σου, ενώ παράλληλα οικοδόμησε με επιμονή το μέλλον σου!