Ψάχνεις για εργασία; Μάθε τί ζητούν οι μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμο, όπως Google και Apple, από τους υποψηφίους υπαλλήλους τους.

Της Δέσποινας Τσιμπρικίδου *

Είναι δύσκολο να βρεις εργασία στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης. Είναι ακόμα πιο δύσκολο να σε προσλάβουν σε εταιρείες-γίγαντες, οι οποίες είναι πολύ επιλεκτικές στους εργαζόμενούς τους. Δεν είναι όμως και ακατόρθωτο. Δεν είναι λίγοι οι Έλληνες που αναγκάστηκαν ή επέλεξαν να φύγουν από την Ελλάδα και τελικά διέπρεψαν σε τέτοιου είδους εταιρείες.

Σε τέτοιες περιπτώσεις δεν έχει πλέον τόση σημασία το πανεπιστήμιο και οι σπουδές. Αυτές οι εταιρείες δημιουργήθηκαν από ανθρώπους που είχαν όραμα και μεγάλη δημιουργικότητα. Φτάνει μόνο να δούμε τους CEO της Apple, Microsoft και WordPress, οι οποίοι παράτησαν τις σπουδές τους και τελικά έγιναν εκατομμυριούχοι.

Θες, λοιπόν, να μάθεις μερικούς τρόπους που θα σε βοηθήσουν να δουλέψεις σε αυτές τις εταιρείες;

Δημιουργικότητα – προσαρμοστικότητα

Οι εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται με τεχνολογίες, το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χρειάζονται «νέα» μυαλά για να προχωρήσουν και αυτές μπροστά και κυρίως πιο μπροστά από τους ανταγωνιστές τους. Επομένως, ζητούν απεγνωσμένα άτομα με ιδιαίτερα αυξημένη δημιουργικότητα.

Τι σημαίνει δημιουργικότητα;

Ουσιαστικά, ζητούν άτομα τα οποία έχουν δημιουργήσει κάτι. Είτε αυτό θα είναι ένα blog, είτε θα είναι ένα φιλόδοξο project. Όσο πιο πρωτότυπο, τόσο το καλύτερο. Δεν είναι ανάγκη να έχεις τελειώσει το Harvard για να βάλεις τη φαντασία σου να δουλέψει. Σε αυτό το σημείο μπαίνει και η σημασία του πρωτότυπου και ευφάνταστου βιογραφικού. Δημιούργησε ένα Sway, ένα online portfolio, ακόμα και ένα μικρό βίντεο για σένα και τη ζωή σου και έτσι έχεις λίγες παραπάνω πιθανότητες.

Από  την άλλη μεριά, λόγω του ότι αυτές οι εταιρείες είναι αρκετά πολυπολιτισμικές και διαφορετικές από την τυπική δουλεία γραφείου, ζητούν επίσης άτομα με ανοιχτούς ορίζοντες, προοδευτικές ιδέες και προσαρμοστικότητα σε νέα περιβάλλοντα.

Εργασία: Η σημασία του network

Στον εργασιακό χώρο του 21ου αιώνα, δεν πάμε πουθενά χωρίς ένα θεμελιώδες network. Network ονομάζουμε έναν κύκλο ανθρώπων, φίλων, γνωριμιών, συναδέλφων και άλλων, με τους οποίους έχεις μια στοιχειώδη επαφή και οι οποίοι σε βοηθούν να «ανέλθεις» στον εργασιακό χώρο και κλάδο σου αλλά και να μάθεις για εργασιακές ευκαιρίες στις οποίες δεν θα είχες πρόσβαση υπό άλλες συνθήκες.

Συγκεκριμένα, λοιπόν, για εταιρείες-γίγαντες, όπου ο αριθμός των υποψήφιων υπαλλήλων είναι τεράστιος, είναι πολύ σημαντικό να έχεις κάποιες γνωριμίες που θα σε φέρουν πιο κοντά στο στόχο σου. Ας μην εξισώσουμε το network με τη μέθοδο του «μέσου» που επικρατεί στην Ελλάδα. Διότι, το σημαντικό εδώ είναι να έχεις και κάποια επαφή με το αντικείμενο της θέσης εργασίας στην οποία κάνεις άιτηση.

Προετοιμασία συνέντευξης

Είναι γνωστό ότι εταιρείες όπως η Google θέτουν «περίεργες» ερωτήσεις στους υποψήφιούς τους. Όχι, όμως, για να πάρουν μια σωστή ή λάθος απάντηση. Θέλουν να δουν, με απλά λόγια, αν είσαι έξυπνος/η ή όχι. Αλλά η παγίδα εδώ είναι ότι δεν θέλουν να είσαι έξυπνος/η με τη συμβατική έννοια. Προτιμούν να έχει ο υποψήφιος μια διαφορετική οπτική γωνία για τον κόσμο. Και αυτό διαφαίνεται μέσα από «περίεργες» ερωτήσεις.

Για παράδειγμα, η Sukhinder Singh Cassidy, πρώην στέλεχος της Google και CEO δικής της εταιρείας, σε συνέντευξη της στους New York Times, αποκάλυψε την ερώτηση που έκανε συνήθως στους υποψηφίους.

«Τι σας εξαντλεί την ένεργεια και τι σας δίνει ενέργεια;»

Με αυτόν τον τρόπο, λέει η κα. Cassidy, βλέπει τι αρέσει στους υποψήφιους να κάνουν αλλά και στο τι είναι καλοί.

Αν, κάποιος υποψήφιος είναι προετοιμασμένος να απαντήσει μόνο συνηθισμένες ερωτήσεις, ίσως αυτό του προξενήσει έκπληξη και τελικά μπορεί να αγχωθεί και να μην απαντήσει με τον τρόπο που θα ήθελε. Για αυτόν τον λόγο, η προετοιμασία για την συνέντευξη είναι επίσης ένα χρήσιμο και κρίσιμο βήμα. Διαδυκτιακές σελίδες που βοηθούν στον τομέα της προετοιμασίας είναι το CareerCup.com και το Glassdoor.com .

Εργασία: Πάρε ρίσκα

Ο συνδημιουργός της PayPal, όταν επένδυσε 500.000 δολάρια στην μικρή τότε ιδέα του Mark Zuckerberg για το Facebook, του είπε αυτά τα λόγια: «Σε έναν κόσμο που αλλάζει τόσο γρήγορα το μεγαλύτερο ρίσκο που μπορείς να πάρεις είναι να μην πάρεις κανένα ρίσκο».

Αυτά τα λόγια αντανακλούν και το όραμα των εταιρειών όπως το Facebook, Snapchat και Twitter. Οι υπεύθυνοι για το ανθρώπινο δυναμικό κάθε εταιρείας, διαφορετικά βλέπουν ένα άτομο με όραμα για την εταιρεία, αυτοπεποίθηση στον εαυτό του (μάλλον υπερβολική αυτοπεποίθηση) και ωριμότητα ως προς τα ρίσκα που έχει πάρει στη ζωή του και διαφορετικά ένα άτομο που έχει όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές και δεν θεωρεί μια αίτηση για θέση εργασίας στην Google, ένα ρίσκο.

Πολύ αισιόδοξα σενάρια μήπως; Θα έλεγα πως όχι. Γιατί, έχοντας όλα αυτά υπόψη, καταλαβαίνει κανείς ότι ακριβώς αυτό ζητούν οι μεγάλες εταιρείες. Ανθρώπους που θα αψηφήσουν τις προδιαγραφές και τα στερεότυπα, θα είναι προετοιμασμένοι και θα δουλέψουν πολύ μα πολύ σκληρά…

* Η Δέσποινα Τσιμπρικίδου παρακολουθεί το σεμινάριο δημοσιογραφίας του Citycampus.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και γρήγορα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!