επιχειρηματικότητα
Concept graphic design of businessman on growing arrow looking in future with spyglass against cityscape

Γιατί η Επιχειρηματικότητα είναι καθοριστική για την Οικονομία;

της Ειρήνης Χάρτζη

Επιχειρώ σημαίνει προσπαθώ κάτι νέο, δοκιμάζω, καινοτομώ. Η έννοια «επιχειρηματικότητα» αναφέρεται στην οργανωμένη προσπάθεια παραγωγής κέρδους μέσα από την επιδίωξη να αξιοποιηθούν βέλτιστα τα μέσα παραγωγής: υλικά μέσα, εργασία, κεφάλαιο. Συνειρμικά περιλαμβάνει το ρίσκο, τον ανταγωνισμό, την καινοτομία, την ικανότητα ηγεσίας και ευελιξίας, την εταιρική κοινωνική ευθύνη.

Οι επιχειρήσεις αποτελούν στο σημερινό κόσμο τη βασική οικονομική μονάδα. Ξεχνάμε πολλές φορές, όμως, ότι οι δραστηριότητές τους αποτελούν κεντρικό άξονα της οικονομίας όσο και πληθώρας κοινωνικών μεταβολών.

Ενίσχυση της παραγωγικότητας μέσω του ανταγωνισμού

Η εμφάνιση νέων επιχειρήσεων έχει ως φυσικό επακόλουθο την αύξηση του ανταγωνισμού στον τομέα που αυτές δραστηριοποιούνται. Eιδικά, όταν πρόκειται για φιλόδοξες επιχειρήσεις που εισάγουν σημαντικές καινοτομίες, το φαινόμενο αυτό είναι συχνό.

  • Ο ανταγωνισμός που προκαλείται από την άνθιση αυτή της επιχειρηματικότητας, λειτουργεί ως κίνητρο για τις υπάρχουσες- κατεστημένες επιχειρήσεις να επιζητούν διαρκώς τη βελτίωση των προϊόντων/υπηρεσιών που παρέχουν, προκειμένου να μπορούν να διατηρούν τη θέση τους σε μία ελεύθερη αγορά. Με άλλα λόγια επιταχύνεται η ανάπτυξη και ανακαλύπτονται καλύτεροι τρόποι αξιοποίησης των διαθέσιμων πολύτιμων πόρων.
  • Ταυτόχρονα, οι φθαρμένες στάσιμες επιχειρήσεις, που δεν καταφέρνουν να αντιπαλέψουν τους νέους ανταγωνιστές με καινοτόμες ιδέες ή μεθόδους προσέγγισης πελατών, αναγκαστικά εξέρχονται από την αγορά. Το προσωπικό που αυτές απασχολούσαν μεταπηδά στο δυναμικό ανταγωνιστικότερων ομάδων, που επιβιώνουν επειδή έχουν να προσφέρουν περισσότερα. Επενδύεται έτσι η εργασία και η τεχνογνωσία τους με τρόπο παραγωγικότερο, επιταχύνοντας την συνολική πρόοδο.

Η επιχειρηματικότητα στηρίζει την εθνική οικονομία

Η καινοτομία και τα επιχειρηματικά ρίσκα είναι τα μέσα για να σπάσουν τα φράγματα στο πλαίσιο των διαφόρων αγορών, που μπορεί να έχουν φτάσει σε μία στασιμότητα ως προς τα έσοδα. Βελτιωμένες και ανανεωμένες προσεγγίσεις είναι ο τρόπος να επαναπροσδιοριστεί μία αγορά συνολικά. Έτσι θα ξεφύγει από το τέλμα στα μάτια του κοινού της. Αυτή η «διάσωση» των πεδίων εμπορικής δραστηριότητας χάρη στην επιχειρηματικότητα δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ενισχύει τα κρατικά έσοδα μέσα από τη φορολόγηση των αυξημένων εσόδων των κύριων φορολογικών υποκειμένων, των επιχειρήσεων.

Ακόμη και αν, ο ανταγωνισμός μπορεί να τείνει να βγάλει εκτός παιχνιδιού τους λιγότερο μάχιμους, το κράτος είναι στη θέση να επαναδιοχετεύσει το πλεόνασμα από την αυξημένη φορολογική ύλη για να στηρίξει την προσπάθεια αυτών να συμβαδίσουν με τις προόδους.

Η επιχειρηματικότητα βελτιώνει το βιοτικό επίπεδο

Το βιοτικό επίπεδο ως κοινωνικός δείκτης αποδεδειγμένα βρίσκεται σε άμεση αλληλεπίδραση με την οικονομική ανάπτυξη. Όπως έχει ήδη φανεί παραπάνω, μέσα από την επιχειρηματικότητα μπορούν να προκύψουν βελτιωμένες παροχές και τεχνολογία. Αυτά ήδη μεσοπρόθεσμα επιδρούν θετικά στην ποιότητα της καθημερινότητας του μέσου πολίτη. Βασικό είναι, όμως, ότι και μακροπρόθεσμα προκαλούν τη δημιουργία νέων αγορών και συνακόλουθα οικονομικών ευκαιριών, θέσεων εργασίας, και πλούτου που θα διαχυθεί στο κοινωνικό σύνολο.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι