επιτυχημένη καριέρα

Πώς θα κάνεις επιτυχημένη καριέρα;

του Μάριου Αναστασίου

Το ερώτημα πώς θα κάνεις επιτυχημένη καριέρα, ενδέχεται να σε απασχολεί αυτόν τον καιρό. Σίγουρα, δεν είναι το πιo εύκολο πράγμα να βγεις στην αγορά εργασίας και να διακριθείς. Όμως, για να το κάνεις αυτό, προτείνεται να διαβάσεις μερικά άρθρα “επιτυχημένων” επαγγελματιών.

Εμείς διαβάσαμε ένα άρθρο του  Andrew Mellet που έχει δημοσιευτεί στο LinkedIn. To εν λόγω άρθρο τιτλοφορείται How to have a successful career-21 lessons on lifeκαι όπως αντιλαμβάνεται κάποιος είναι λίγο…μακροσκελές. Σε κάθε περίπτωση, ο αρθρογράφος, CEO τεχνολογικής εταιρείας και πολυπράγμων, δίνει ενδιαφέρουσες συμβουλές στο κοινό του.

Απόψεις Andrew Mellet

Πρώτα από όλα, υποστηρίζει πως κάθε άνθρωπος πρέπει να διαλέγει την καριέρα που τον γεμίζει “με ενέργεια”. Προς την κατεύθυνση αυτή, δίνει μεγάλη σημασία στον παράγοντα “συνεργάτες”. Θεωρεί πως είναι το σημαντικότερο εκ των τριών σημαντικών πραγμάτων που καθορίζουν το αποτέλεσμα μίας καριέρας. Τα άλλα δύο είναι, με σειρά ιεράρχησης, το πού ζούμε και το τι κάνουμε.

Ο Mellet ορίζει το τι σημαίνει “καλό αφεντικό” και υποστηρίζει σθεναρά πως η επίπτωση αυτού στη καριέρα των υφισταμένων του είναι πολύ σημαντική. Πιο συγκεκριμένα, θεωρεί  πως ο καλός εργοδότης είναι αυτός που μπορεί να διδάξει πολύτιμα πράγματα στους υφιστάμενους. Το ίδιο, αν ενδιαφέρεται για την πρόοδο τους. Αλλιώς, χαρακτηρίζεται ως B-Grade. Και εδώ έχει ενδιαφέρον να αναφέρουμε μία φράση του εν λόγω αρθρογράφου: “Don’t waste your time with B Grade bosses”.

Μία ακόμη  φράση  είναι  το “Follow your passions”. O Mellet απορρίπτει αυτή την ιδέα αφού εκφράζει μία “αιρετική” άποψη. Γράφει, ειδικότερα, πως  τα πάθη μας αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου και καθορίζονται από τις ανταμοιβές που λαμβάνουμε. Άλλες προτιμήσεις μπορεί να έχουμε σαν παιδιά και άλλες σαν ενήλικες, τονίζει. Για να αιτιολογήσει τη θέση του αυτή μάλιστα, επικαλείται το προσωπικό του παράδειγμα.

Μία ακόμη ανορθόδοξη άποψη του Mellet αφορά την αποδοχή των συμβουλών καριέρας. Δεν είναι απλά αρνητικός σε αυτή, αλλά τονίζει την άρνησή του με ένα έναν εμφατικό τρόπο. Δηλώνει πως το 99% των συμβουλών καριέρας είναι “απαίσιοι”, και πως δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε ούτε καν τις συμβουλές που δίνουμε εμείς στον ίδιο μας. Δεν είναι σίγουρο, γράφει, πως κάτι δουλεύει για όλους, καταρχάς. Επιπροσθέτως, συμπληρώνει, όλοι μας έχουμε περίσσεια αυτοπεποίθηση όταν λέμε στους άλλους τι να κάνουν.

Περίσσεια αυτοπεποίθηση βέβαια έχει και ο ίδιος, όταν καταδικάζει την ισορροπία του ελεύθερου και του εργάσιμου χρόνου. Το γράψαμε ήδη, πως ο Mellet σκέφτεται αρκετά “αιρετικά” και έτσι χαρακτηρίζει τη Work/Life Balance ως Fool’s Gold. Τονίζει πως το ωράριο 9-5 μπορεί να μας οδηγεί στην υιοθέτηση ενός πιο μίζερου τρόπου ζωής. Αντιθέτως, η εργασία δίπλα σε αξιόλογους ανθρώπους, υποστηρίζει, μας κάνει να αισθανόμαστε πιο γεμάτοι.

Συμπεράσματα

Έχει δίκιο σε όσα γράφει; Αυτό θα αφήσουμε να το κρίνουν οι αναγνώστες μας. Σε κάθε περίπτωση, ο Mellet προσπαθεί να απαντήσει διεξοδικά στο ερώτημα “Πώς θα κάνεις επιτυχημένη καριέρα;” Εμείς εστιάσαμε στα πιo “πικάντικα” σημεία αυτής της απάντησης, καλό όμως είναι εσύ με τη σειρά σου να διαβάσεις και τα υπόλοιπα!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!