Επικίνδυνα e-shops: 5 συμβουλές για να τα ξεχωρίσεις

του Χρήστου Καραβασίλη

Τα τελευταία χρόνια, και ιδιαίτερα με την έλευση της πανδημίας του κορωνοϊού, οι άνθρωποι έχουν στραφεί ολοένα και περισσότερο στις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Παρότι αρκετοί ήταν επιφυλακτικοί και ίσως καχύποπτοι για την εγκυρότητα και την αξιοπιστία των συναλλαγών μέσω ενός e-shop, γρήγορα διαπίστωσαν ότι ο ψηφιακός κόσμος προσφέρει μεγάλη άνεση, ευκολία και ταχύτητα.

επικίνδυνα e-shopsΟ αριθμός των χρηστών στο διαδίκτυο έχει εκτοξευθεί. Για το λόγο αυτό όλο και περισσότερες επιχειρήσεις και καταστήματα αποφασίζουν να διαθέσουν τις υπηρεσίες και τα προϊόντα τους ηλεκτρονικά.

Ωστόσο, ο κίνδυνος για εξαπάτηση των καταναλωτών είναι εξίσου μεγάλος και χρήζει ιδιαίτερης προσοχής. Συνεπώς, όσοι ψωνίζουν online πρέπει να έχουν στο νου τους 5 πρακτικές συμβουλές για να αποφύγουν τα επικίνδυνα e-shops.

1. Βρες την έδρα του καταστήματος

Κάθε ηλεκτρονική επιχείρηση θα πρέπει να παραπέμπει και σε ένα φυσικό κατάστημα. Εάν δεν μπορούν να βρουν περισσότερα στοιχεία, τότε είναι πιθανό να μην πρόκειται για νόμιμη επιχείρηση.

2. Ψάξε στο Google 

Εάν πρόκειται για απάτη, είναι πολύ πιθανό ότι και άλλοι χρήστες θα έχουν μπει στη διαδικασία να αναφέρουν την εμπειρία τους με το συγκεκριμένο κατάστημα σε κάποια ανάρτηση.

3. Σχέση τιμής-ποιότητας 

Η σχέση ανάμεσα στην τιμή και στην ποιότητα ενός προϊόντος θα πρέπει να τους υποψιάσει. Αν υπάρχει μεγάλη απόκλιση σε σχέση με την τιμή που κυκλοφορεί στην αγορά, τότε μάλλον κάτι πάει λάθος.

4. Χρήση της γλώσσας

Η μη σωστή χρήση της γλώσσας σίγουρα λειτουργεί αποτρεπτικά. Αν η μετάφραση της γλώσσας μοιάζει αυτοματοποιημένη και πρόχειρη, είναι σχεδόν σίγουρο ότι δεν πρόκειται για έντιμη επιχείρηση.

5. Τρόποι πληρωμής

επικίνδυνα e-shopsΕάν ένα ελληνικό e-shop δε δίνει τη δυνατότητα αντικαταβολής τότε θα ήταν καλύτερα οι πελάτες να αποφύγουν να αγοράσουν από το συγκεκριμένο κατάστημα, καθώς την πρώτη φορά που αγοράζουν από ένα άγνωστο e-shop είναι προτιμότερο να μην πληρώνουν με κάρτα.

Οι παραπάνω ενδείξεις σαφώς θα πρέπει να υποψιάσουν όσους πραγματοποιούν ηλεκτρονικά αγορές  αναφορικά με την εγκυρότητα μιας ηλεκτρονικής επιχείρησης. Εάν ισχύει έστω και μια από τις ενδείξεις αυτές, τότε θα ήταν καλύτερα να κοιτάξουν για εναλλακτικές και πιο αξιόπιστες επιλογές.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!