Της Βιργινίας Βιδάλη*
Και αν το 2017 μιλά για την πτωχευμένη “οικονομική” Ελλάδα με μαύρα γράμματα, και αν αφήνεται να εννοηθεί ότι η “Ελλαδίτσα” του ΔΝΤ και της ανεργίας δεν δύναται να προδιαγράψει θετικές επαγγελματικές πορείες, ούτε να εξασφαλίσει επάρκεια και ποιότητα επιστημονικής κατάρτισης, πρόσφατες έρευνες διεθνούς οργανισμού κατάταξης και αξιολόγησης πανεπιστημίων έρχονται να ανατρέψουν τα δεδομένα δείχνοντας ότι το νόμισμα έχει και άλλες όψεις!
Γιατί μπορεί οι περιρρέουσες αντιλήψεις περί παιδείας και ανάπτυξης στην Ελλάδα να έχουν σωπάσει εδώ και καιρό, το παρόν ακαδημαϊκό σύστημα να μην απασχολεί ιδιαίτερα, οι μεταγραφές για τα πανεπιστήμια του εξωτερικού όλο και να πληθαίνουν και το εγχώριο μοντέλο μετεκπαίδευσης συχνά να γίνεται κατακριτέο, ωστόσο, το πανεπιστήμιο της Κρήτης συμφώνα με τον οργανισμό κατάταξης Νέων Πανεπιστημίων «ΤΗΕ –Young University Rankings» έχει να καταδείξει αποθέματα δυναμικής, στοχευόμενης επιστημονικής δράσης και αξιοπρόσεκτου ερευνητικού έργου! Αφού το εν λόγω πανεπιστήμιο ανέρχεται στην 30η θέση ανάμεσα σε 50 πανεπιστημιακά ιδρύματα διεθνώς για έκτη συνεχόμενη χρονιά. Ανταποκρινόμενο, έτσι, σε υψηλό βαθμό στους δείκτες επίδοσης που καλύπτουν όλο το εύρος της δράσης ενός πανεπιστήμιου και σχετίζονται με την διδασκαλία, τις ερευνητικές εργασίες από μέρους του πανεπιστήμιου καθώς και την μεταφορά της τεχνογνωσίας. Και, ακόμη, ο ίδιος οργανισμός παρουσιάζει συγκριτική έρευνα για το παρόν έτος η οποία κατατάσσει το πανεπιστήμιο της “μεγαλονήσου” στην 26η θέση ανάμεσα σε 200 πανεπιστήμια, σε ό,τι αφορά τον δείκτη απήχησης της έρευνας με κριτήριο τον αριθμό των αναφορών, δείχνοντας ότι τα πράγματα για την ακαδημαϊκή εκπαίδευση στην Ελλάδα δεν πάνε και τόσο άσχημα.
Και ας κατηγορείται η Ελλάδα για το “πανεπιστημιακό προλεταριάτο” της, και ας γίνεται αντικείμενο μομφής ότι συσσωρεύει πλήθος κόσμου στις πανεπιστημιακές αυλές της που επιζητά ανελλιπώς ένα χαρτί, ένα πτυχίο, μια ακαδημαϊκή σφραγίδα! Και ας κατακρίνονται τα πανεπιστήμιά μας ότι δεν λειτουργούν ως πόλοι ανανέωσης και διαφωτισμού, ούτε ως μέσα διασφάλισης της ακαδημαϊκής ελευθερίας! Τα νούμερα, όμως, και οι αριθμοί έχουν άλλα να πουν και να καταδείξουν! Έχουν να καταδείξουν αυτό που αναδύεται και μέσα από τα λόγια του πρύτανη του Πανεπιστημίου της Κρήτης, ο οποίος εκ μέρους της εκπαιδευτικής κοινότητας και των σπουδαστών εκφράζει τις ευχαριστίες του στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του πανεπιστήμιου και τονίζει την διατήρηση ποιότητας και αφοσίωσης, παρά τις δυσμενείς συνθήκες που επικρατούν σε επίπεδο κρατικής βοήθειας, για τα ελληνικά πανεπιστήμια… για τα πανεπιστήμια που πήγες και που πήγα!
Και αν έπρεπε να κρατήσουμε έναν επίλογο για το τέλος, αυτός θα πήγαινε κάπως έτσι… Το να αδιαφορήσουμε μπροστά σε μια τέτοια έρευνα και να σωπάσουμε, ίσως είναι ανώφελο! Το να κολακευτούμε και να συνεχίσουμε να αδρανούμε, ίσως εγκληματικό! Το να σταθούμε όμως με ευσυνειδησία και να την λάβουμε υπ’ όψη μας, σίγουρα ελπιδοφόρο!
Γιατί αν κάτι έχει για να υπερηφανευθεί, τελικά, το 2017 με έντονα γράμματα είναι για την “ακαδημαϊκή“ Ελλάδα, για τα πανεπιστήμια που πήγα!
* Η Βιργινία Βιδάλη παρακολουθεί το Σεμινάριο Δημοσιογραφίας του Citycampus!