Είναι τα Eλληνικά Πανεπιστήμια επαρκώς συνδεδεμένα με την αγορά εργασίας;
του Παναγιώτη Κακούρη
Είναι γνωστό εδώ και χρόνια ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια δεν διατηρούν ισχυρές διασυνδέσεις με την αγορά εργασίας. Παρ’ ότι η εκπαιδευτική τους ικανότητα αποτελεί σταθερή αξία, δημιουργώντας διαχρονικά υψηλής εκπαίδευσης αποφοίτους, φαίνεται ότι δεν έχουν καταφέρει να βελτιώσουν τις διασυνδέσεις τους σε σύγκριση με τα πανεπιστήμια του εξωτερικού. Ανάμεσα σε διάφορες κατηγορίες ανταγωνισμού των πανεπιστημίων διεθνώς, όσον αφορά τη κατάταξη επαγγελματικής αποκατάστασης των αποφοίτων, το Εθνικό Μετσόβιο πολυτεχνείο σημειώνει την καλύτερη επίδοση για τα Ελληνικά πανεπιστήμια (βρίσκεται ανάμεσα στη θέση 201 – 250 από 500 συνολικά πανεπιστήμια παγκοσμίως).
Ακολουθούν το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, τα οποία βρίσκονται στη θέση 301 – 500 της σχετικής κατάταξης. Αν λάβουμε υπόψιν ότι το 2017 μόνο το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο βρισκόταν στην λίστα (στην ίδια θέση έως και σήμερα), μόνο επιτυχία μπορεί να θεωρηθεί ότι πλέον η Ελλάδα εκπροσωπείται από 3 πανεπιστήμια σε αυτή τη κατηγορία. Ωστόσο, το πρόβλημα παραμένει και φαίνεται έντονο όσο τα προβλήματα της ανεργίας και του brain drain υφίστανται.
Αν και τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει ορισμένες σημαντικές ενέργειες προς την κατεύθυνση αυτή, το ζήτημα δεν έχει αναδειχθεί όσο θα έπρεπε. Το μόνο σίγουρο είναι ότι πρέπει να σχεδιαστούν δράσεις από όλους τους αρμόδιους φορείς ώστε να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των πανεπιστημίων και της αγοράς εργασίας στη χώρα μας.
Πιθανότατα όλοι μας έχουμε κοντινά παραδείγματα αποφοίτων που αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα εύρεσης εργασίας σε αντικείμενο παραπλήσιο των σπουδών τους. Το φαινόμενο αυτό σε πολλές περιπτώσεις δεν βοηθά να αντιμετωπιστούν προβλήματα όπως η ανεργία και πλέον πολύ συχνότερα στο πασίγνωστο «Brain Drain”. Συνεπώς, θα πρέπει όλοι να αναλογιστούμε την σημαντικότητα του ζητήματος και να δράσουμε ο καθένας με τον τρόπο που μπορεί (εθελοντισμός, ΜΚΟ, Startups, εκδηλώσεις, κλπ.), ώστε να το αντιμετωπίσουμε και να το αναστρέψουμε οριστικά.
Οι φοιτητές θα πρέπει να ενημερώνονται σχετικά με τα προγράμματα πρακτικής άσκησης του πανεπιστημίου τους και να δηλώνουν συμμετοχή ώστε να αποκομίσουν σημαντικές εμπειρίες αλλά και να βοηθήσουν στην αξιολόγηση και ανάπτυξη αυτών των προγραμμάτων.
Μάθε περισσότερα για τα κορυφαία Πανεπιστήμια της χώρας:
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο: http://citycampus.gr/εθνικό-μετσόβιο-πολυτεχνείο/
Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο: http://citycampus.gr/παρουσίαση-πανεπιστημίου-αθηνών-οδη/
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών: http://citycampus.gr/οδηγός-πρωτοετών-φοιτητών-παρουσίασ/
Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!
Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!