Είναι η Ελλάδα φιλική απέναντι στις Startups;
του Μάριου Αναστασίου
Η δημιουργία των startups θεωρείται κατά πολλούς μία από τις λύσεις που θα επιτρέψουν στην ελληνική νεολαία να αποκατασταθεί επαγγελματικά και γιατί όχι να βελτιώσει την οικονομική της κατάσταση. Είναι όμως έτσι; Είναι εφικτό καταρχήν να φτιαχτεί μία startup στην Ελλάδα και να προοδεύσει;
H θετική όψη της πραγματικότητας
Για να απαντήσουμε στα παραπάνω ερωτήματα, πρέπει να βασιστούμε στα συμπεράσματα αξιόπιστων ερευνών, όπως εκείνη με τίτλο «Startups in Greece 2019» που υλοποιήθηκε από δύο εγνωσμένου κύρους οργανισμούς: Το Found.ation (ελληνικό startup hub) και το EIT Digital (Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας). Η εν λόγω έρευνα καταγράφει τη βελτίωση του ελληνικού μακροοικονομικού περιβάλλοντος, κατά τα έτη 2018-2019. Τουλάχιστον στο βαθμό που δείχνουν τα στοιχεία αναφορικά με κρίσιμα μεγέθη, όπως το ΑΕΠ ή το ποσοστό ανεργίας. Επιπλέον, η έρευνα των Found.ation-EIT Digital, υποδεικνύει πως υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω διείσδυσης των ψηφιακών υπηρεσιών στον ελληνικό χώρο, κάτι που τεκμηριώνεται με βάση την αύξηση τριών μεγεθών
- Του αριθμού των επαγγελματιών που απασχολούνται στο κλάδο ΤΠΕ,
- του αριθμού των αποφοίτων σχολών που κατευθύνονται προς το προαναφερόμενο κλάδο
- τη συνεχιζόμενη ψηφιοποίηση των ελληνικών δημοσίων υπηρεσιών.
Τέλος, η συνεισφορά χρηματοδοτικών εργαλείων όπως το EquiFund θεωρείται ιδιαιτέρως σημαντική για την επιβίωση και την ανάπτυξη των ελληνικών startups.
H αρνητική όψη της πραγματικότητας
Η έρευνα των Found.ation-EIT Digital αποκαλύπτει πτυχές της ελληνικής πραγματικότητας που λειτουργούν επιβαρυντικά για κάθε startup. Για παράδειγμα η κατάσταση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, όπως αυτή διαμορφώνεται χάρη στη συσσώρευση των «κόκκινων» δανείων, που λειτουργεί αποτρεπτικά για τη χρηματοδότηση των μικρών και των μεσαίων επιχειρήσεων της χώρας μας. Επιπλέον, ο ρυθμός ενσωμάτωσης των ψηφιακών υπηρεσιών στην ελληνική οικονομία παραμένει χαμηλός, κάτι που τεκμηριώνεται από τη θέση που καταλαμβάνει η χώρα μας στο δείκτη DESI της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (26η σε σύνολο 28 χωρών). Πέραν όλων των άλλων όμως, θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι οι ελληνικές startups, όπως και κάθε επιχείρηση άλλωστε, λειτουργούν σε ένα πλαίσιο αβεβαιότητας. Το επιχειρηματικό περιβάλλον είναι δεδομένα ανταγωνιστικό και συνεχώς μεταβαλλόμενο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ξέσπασμα της επιδημίας του κορωνοϊου. Εκτιμάται ήδη πως έχει επιδράσει εντόνως αρνητικά στη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη των startups διεθνώς.
Ο χάρτης της ελληνικής startup σκηνής
Πριν κλείσουμε το παρόν άρθρο, θα ήταν χρήσιμο να δούμε ποια είναι τα χαρακτηριστικά των ελληνικών startups, όπως τουλάχιστον έχουν καταγραφεί αυτά από τη προαναφερόμενη έρευνα των Found.ation-EIT Digital. Η καταγραφή των εν λόγω χαρακτηριστικών βασίζεται σε στοιχεία που συλλέχθηκαν από την εταιρεία Velocity.Partners VC. Αφορούν τις startups που βρίσκονται σε πρώιμα στάδια ανάπτυξης. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν πως οι περισσότερες ελληνικές startups (67,6%) εδρεύουν στην Ελλάδα. Επιπλέον, δείχνουν πως η ελληνική startup σκηνή είναι ανδροκρατούμενη σε ποσοστό 87,3%. Το 56% των ελληνικών startups απασχολούν 2-4 άτομα, ενώ το 51,1% αυτών πωλούν τα προϊόντα/υπηρεσίες τους σε άλλες επιχειρήσεις. Τέλος, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αναφερθεί πως οι ελληνικές startups κατανέμονται σε μία πληθώρα κλάδων, με κυρίαρχους εκείνους των υγειονομικών υπηρεσιών (14,8%), του λιανικού/ηλεκτρονικού εμπορίου (13%) και των αγροτικών προϊόντων/τροφίμων (9,42%).
Διαπιστώνουμε λοιπόν ότι η Ελλάδα μπορεί να αποδειχτεί υπό προϋποθέσεις φιλική απέναντι στις startups, παρόλα αυτά, το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουμε μπορεί να αναγνωσθεί διττά. Η ανυπαρξία των προϋποθέσεων επιτυχίας, αποτελεί εξορισμού μία προϋπόθεση αποτυχίας.
Θέλεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό και δεν έχεις σε ποιον να απευθυνθείς; Μπες στο studybuddy.gr, κάνε εγγραφή και λύσε όλες σου τις απορίες σήμερα!
Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!
Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!