εκπαιδευτικό σύστημα

#Debate: Το εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδας και του εξωτερικού

της Μυρτώς Μιχαηλίδου και του Δήμου Αναγνώστου

Η επιλογή κάθε νέου ανθρώπου σχετικά με το εκπαιδευτικό του μέλλον βασίζεται πάνω στις προσωπικές τους εκτιμήσεις αναφορικά με την ποιότητα και το είδος της παρεχόμενης εγχώριας και αλλοδαπής παιδείας. Εδώ, όμως, τίθεται το θέμα επιλογής της ελληνικής ή της εξωτερικής εκπαίδευσης. Τι θεωρείται καλύτερο και πιο αποτελεσματικό; 

Το εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδας

Μυρτώ Μιχαηλίδου

Η εκπαίδευση στην Ελλάδα είναι υποχρεωτική από την ηλικία των 6 μέχρι τα 15, δηλαδή το δημοτικό και το γυμνάσιο. Το λύκειο, είτε γενικό είτε επαγγελματικό, είναι προαιρετικό, ωστόσο η πλειοψηφία των μαθητών αποφοιτά, καθώς θεωρείται δεδομένο το απολυτήριο λυκείου στις μέρες μας. Όσοι αποφοιτούν από το λύκειο, εάν επιτύχουν στις πανελλήνιες εξετάσεις και καταφέρουν να εισαχθούν σε μια σχολή, είτε ΑΕΙ είτε ΤΕΙ, ανήκουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Εδώ και πολλά χρόνια ο τρόπος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι μέσω  των πανελλήνιων εξετάσεων. Έχουν γίνει ποικίλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που αφορούσαν είτε την εξεταστέα ύλη, είτε τα εξεταζόμενα μαθήματα, κουράζοντας το μαθητικό κοινό. Αυτό φαίνεται στις επιλογές του, καθώς επίσης και στη σύγχυση που πολλές φορές το χαρακτηρίζει. Παρά τα αρνητικά του συστήματος, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι αξιοκρατικό, γιατί θεωρητικά η διδασκαλία των μαθημάτων που εξετάζονται στις πανελλήνιες προσφέρεται από το σχολείο. Επίσης, τα ελληνικά πανεπιστήμια δεν έχουν δίδακτρα, επομένως ο ενδιαφερόμενος μπορεί να σπουδάσει αυτό που επιθυμεί ανεξαρτήτως της οικονομικής του κατάστασης. Στον αντίποδα, τα περισσότερα πανεπιστήμια του εξωτερικού έχουν πολύ υψηλά δίδακτρα, «άπιαστα» για πολλές οικογένειες.

Προωθείται η βιωματική, εμπειρική διδασκαλία και μάθηση;

Παρότι βρισκόμαστε στο 2020, όπου η τεχνολογία και οι εκπαιδευτικοί μέθοδοι έχουν εξελιχθεί, δεν διακρίνεται κάποια εξέλιξη σε αυτόν τον τομέα στην Ελλάδα, κυρίως στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ο δάσκαλος παραδίδει το μάθημα μέσω του σχολικού βιβλίου. Είναι γεγονός, ότι ιδιαίτερα λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης που διανύει η Ελλάδα, δυστυχώς δεν επενδύονται τα απαραίτητα χρήματα για την αναβάθμιση των σχολικών και πανεπιστημιακών υποδομών. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι το σύστημα δεν χορηγεί στους μαθητές τις συχνές επισκέψεις σε μουσεία, θέατρα και επιστημονικά κέντρα. Επιπλέον, ένας άλλος παράγοντας που δεν επιτρέπει την εκπαιδευτική καινοτομία είναι το εκπαιδευτικό προσωπικό. Πολλοί δάσκαλοι και καθηγητές δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία και δεν την συμπεριλαμβάνουν ως μέσον στην διδασκαλία τους. Αυτό ήταν εμφανές και από την δυσκολία μερικών να ανταποκριθούν στα μαθήματα εξ αποστάσεως με αποτέλεσμα αυτά να μην γίνουν τελικά.

Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, καθώς υπάρχει τεράστια έλλειψη υποδομών και αναγκαίου εξοπλισμού. Επίσης, δεν ήταν λίγα τα τμήματα που άργησαν να ξεκινήσουν τα διαδικτυακά μαθήματα, καθώς πολλοί καθηγητές δεν ήξεραν πώς να χρησιμοποιήσουν τις αντίστοιχες πλατφόρμες. Πολλή μεγάλη δυσκολία αποτέλεσε και ο τρόπος εξέτασης των μαθημάτων εξ αποστάσεως, καθώς υπήρξαν καθηγητές που θέλησαν προφορική εξέταση, κάτι που ανάγκασε τον φοιτητή που δεν έχει στην κατοχή του τον απαιτούμενο εξοπλισμό, να εξαιρεθεί από την εξέταση. Όπως είναι φυσικό, αυτό προκάλεσε εντάσεις και δεν ήταν λίγες και οι καταγγελίες που έγιναν ενάντια των καθηγητών.

Είναι πολύ δυσάρεστο το γεγονός ότι παρόλο που η Ελλάδα ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το εκπαιδευτικό της σύστημα δεν θυμίζει άλλα εξελιγμένα του εξωτερικού. Ασφαλώς, το γεγονός ότι παρέχεται δωρεάν παιδεία ακόμη και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι πολύ σημαντικό πλεονέκτημα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδας δεν χρήζει βελτίωσης και εξέλιξης με βάση τα πρότυπα του εξωτερικού.

Το εκπαιδευτικό σύστημα του εξωτερικού

Δήμος Αναγνώστου

εκπαιδευτικό σύστημα

Σε τι διαφέρει το εκπαιδευτικό σύστημα του εξωτερικού;

Πάντα το εξωτερικό ασκούσε μια ιδιαίτερη γοητεία ειδικά στον νεανικό πληθυσμό. Ήταν ένας άγνωστος κόσμος, ίσως ένας κόσμος ελευθερίας και ευκαιριών. Οι συνθήκες εκπαίδευσης στο εξωτερικό παρουσιάζουν ενδιαφέρον όσον αφορά την λειτουργία και την οργάνωσή τους. Για παράδειγμα, οι ΗΠΑ διαθέτουν ένα εκπαιδευτικό σύστημα αρκετά πολύπλευρο. Δεν επιθυμούν να δημιουργήσουν μηχανές αποστήθισης, που κυνηγούν την επίτευξη καλύτερων και υψηλότερων βαθμών μόνο και μόνο για να κατακτήσουν την κορυφή της εκπαίδευσης. Σκοπός των αμερικανικών εκπαιδευτικών συστημάτων είναι να δημιουργήσουν μια νέα γενιά επιστημόνων, που θα αναπτύξουν νέες ιδέες και επιτεύγματα, οδηγώντας σε λύσεις και προοπτικές άγνωστες, μέχρι τώρα, στο κοινό. Πέρα από την πνευματική ανάπτυξη και καλλιέργεια των ταλέντων από νεαρή ηλικία, ωθούν τους νέους να αποκτήσουν και εξωσχολικές δραστηριότητες, όπως ο αθλητισμός, η μουσική στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προσανατολισμού. 

Πολλές χώρες ανά το κόσμο έχουν δώσει ευρύ χώρο στην ανάπτυξη των ατομικών ικανοτήτων των νέων. Τα σχολεία των δύο ταχυτήτων με βάση τις εκπαιδευτικές ικανότητες των νέων είναι μπροστά σε ένα σταυροδρόμι επιλογών.

Ποιοι είναι οι κυριότεροι στόχοι του συστήματος

Το Ηνωμένο βασίλειο αλλά και η Ολλανδία ακολουθούν ένα πιο εξελιγμένο σύστημα εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση. Υπάρχουν ήδη από την ευαίσθητη ηλικία των 7 και 8 χρόνων εκπαιδευτικά ιδρύματα, τα οποία αναλαμβάνουν να αναπτύξουν τα νεανικά μυαλά προς την κατεύθυνση της επαγγελματικής ανέλιξης και επιτυχίας. Δίνουν έμφαση στις ατομικές ικανότητες των νέων με την δημιουργία προπαρασκευαστικών εκπαιδευτηρίων με έμφαση στο να αποκτήσουν μια οπτική των ικανοτήτων τους διαφορετική από εκείνη που προσφέρει ο συγχρωτισμός με νέους με διαφορετικά ταλέντα. Ακόμα και το σύστημα εκμάθησης είναι διαφορετικό, καθώς δίνεται έμφαση στην κατανόηση και λιγότερο στην απομνημόνευση πληροφοριών που θα χαθούν στην λήθη του χρόνου και της καθημερινότητας.  

Σίγουρα η επιλογή του εξωτερικού δελεάζει έναν νέο που επιθυμεί να δώσει μια νέα πνοή στη επαγγελματική του ζωή και καριέρα. Οι ευκαιρίες είναι αμέτρητες εφόσον όμως αξιοποιηθούν κατάλληλα. Ο φόβος του αγνώστου λυγίζει μπροστά στην φωτιά της νιότης. 

Θέλεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό και δεν έχεις σε ποιον να απευθυνθείς; Μπες στο studybuddy.gr, κάνε εγγραφή και λύσε όλες σου τις απορίες σήμερα!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!