Εθελοντισμός στη Fair Trade Hellas
Της Αργυρώς Κασώτη*
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δίκαιου Εμπορίου που γιορτάζεται κάθε χρόνο το δεύτερο Σάββατο του Μαΐου, με πρωτοβουλία της WFTΟ (World Fair Trade Organization), η Fair Trade Hellas, η ελληνική μη κερδοσκοπική οργάνωση που από το 2004 προωθεί τις αξίες του δίκαιου και αλληλέγγυου εμπορίου, καλώντας μας όλους προς μία πιο ηθική και υπεύθυνη κατανάλωση, μας καλωσόρισε την Παρασκευή 13 Μαΐου στο Impact Hub Athens. Εκεί νέοι εθελοντές αλλά και λάτρεις του καφέ είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στο World Fairtrade Challenge και να ανακαλύψουν από κοντά το δίκαιο εμπόριο. Στηρίζοντας τους μικρούς παραγωγούς και τις κοινότητες του Παγκοσμίου Νότου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να πιούν όσο περισσότερες κούπες καφέ θέλουν και παράλληλα να δοκιμάσουν συνταγές, μαγειρεύοντας με “δίκαια” προϊόντα.
Καλωσορίζοντας μας στο Impact Hub Athens η κ. Μαρίνα Σάρλη, ιδρυτικό μέλος της Fair Trade Hellas, μας μίλησε για την οργάνωση, την ιστορία της αλλά και το κίνημα και την σημασία του Δίκαιου Εμπορίου. Στη συνέχεια, ο κ. Γεράσιμος Κουβαράς, Γενικός Διευθυντής της Action Aid μας μίλησε σχετικά με τον εθελοντισμό και τις παρερμηνείες που συχνά ακούμε για αυτόν. Όλοι μαζί συζητήσαμε και καταρρίψαμε αυτούς τους μύθους που υποβαθμίζουν την έννοια και την σημασία της εθελοντικής εργασίας. Ο εθελοντισμός χαρακτηρίζεται από αλληλεγγύη και ανιδιοτελή προσφορά και συχνά συνδέεται τόσο με τον ακτιβισμό όσο και με αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου μας. Ακόμη, ο εθελοντισμός συμβάλλει στην δημιουργία μιας ολοκληρωμένης κοινωνίας πολιτών και ισχυροποιεί τους δεσμούς που υπάρχουν σε αυτή, προωθώντας τον σεβασμό προς τα ανθρώπινα δικαιώματα και το περιβάλλον.
Η Κέλλυ Γαρυφαλλή, υπεύθυνη προγραμμάτων της Fair Trade Hellas μας μίλησε για τα προγράμματα τα οποία αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται στην οργάνωση καθώς και για τις θέσεις που είναι διαθέσιμες για τους εθελοντές. Μερικά από αυτά τα προγράμματα είναι τα εξής, το Map Your Meal ένα project που συμβάλλει στην κατανόηση του αντίκτυπου της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων μέσω μία εφαρμογής κινητού τηλεφώνου η οποία θα εντοπίζει την προέλευση των τροφίμων που καταναλώνουμε, το Supply Change- Make Supermarkets Fair το οποίο στοχεύει στις ιδιωτικές ετικέτες των supermarkets. Tο Food Smart Cities For Development που σχετίζεται με την ανάπτυξη πολιτικών που σχετίζονται με την διατροφή, Εκπαιδευτικά Προγράμματα που λαμβάνουν χώρα σε σχολειά μουσεία και πολιτιστικούς χώρους σε όλη τη χώρα με σκοπό την εκμάθηση και εξοικείωση των νέων με το Δίκαιο Εμπόριο, το SEEDAS το οποίο προωθεί την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία. Το SCOUTS for Global Citizenship, ένα πρόγραμμα Αναπτυξιακής Εκπαίδευσης το οποίο πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων. Τέλος το πρόγραμμα EVS-EEY μέσω του οποίου η Fair Trade Hellas υποδέχεται και συγχρόνως αποστέλλει εθελοντές από και προς το εξωτερικό. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στη σελίδα της http://fairtrade.gr/programs.php .
Τέλος η κ. Γαρυφαλλή μας ανακοίνωσε τις θέσεις που υπάρχουν για εθελοντική εργασία στην οργάνωση, οι οποίες κυρίως αφορούν εργασίες γραφείου, την επικοινωνία και στρατηγική, την εκπροσώπηση της οργάνωσης σε διάφορες δράσεις, την αξιολόγηση προϊόντων για το Map Your Meal, και τέλος στο τομέα των μεταφράσεων. Από το Σεπτέμβριο θα ανοίξουν θέσεις και για τα εκπαιδευτικά προγράμματα, για IT/ Web-design-Graphic αλλά και για εμπορική προώθηση. Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την Fair Trade Hellas, την ιστορία της οργάνωσης αλλά και το κίνημα του Δίκαιου Εμπορίου μπορείτε να διαβάσετε στη σελίδα της http://fairtrade.gr/index.php
* Η Αργυρώ Κασώτη παρακολουθεί το σεμινάριο δημοσιογραφίας του Citycampus.