Δουλειά μετά το Πανεπιστήμιο

Πως να επιλέξω τη σωστή δουλειά μετά το Πανεπιστήμιο;

της Ειρήνης Νοταρά

Οι γλύκες της φοιτητικής ζωής είναι γνωστές σε όλους. Φιλίες, ανεξαρτησία, ξεγνοιασιά, πάρτι, όλα αυτά που στο μέλλον θα αποκαλούμε τις καλύτερες αναμνήσεις της ζωής μας. Και όμως, πίσω από αυτά κρύβεται ένα ερώτημα που κάθε φοιτητής σκέφτεται, όταν βγαίνει από τους προστατευτικούς κόλπους του Πανεπιστημίου: «Και τώρα τι;».

Όσο δύσκολη και αν φαίνεται η επιλογή μιας καριέρας, δεν χρειάζεται πανικός. Ο φόβος του αγνώστου είναι απόλυτα φυσιολογικός, αρκεί να είναι και δημιουργικός. Παρακάτω θα βρεις μερικές συμβουλές για το πώς να επιλέξεις την κατάλληλη δουλειά μετά το Πανεπιστήμιο.

Σκέψου τι πραγματικά θες

Το κλειδί για μια καλή σταδιοδρομία είναι, πρώτα απ’όλα, το “γνῶθι σ’αὐτόν“. Πριν επιλέξεις τη δουλειά που επιθυμείς, είναι σημαντικό να σκεφτείς τις δυνατότητες και τα όνειρά σου. Υπήρχαν μαθήματα ή δραστηριότητες που κέντρισαν το ενδιαφέρον σου; Έχεις κάποια εργασιακή εμπειρία ή πρακτική κατά τη διάρκεια των σπουδών σου που θα σε βοηθήσει, όχι μόνο ως προς την απόφαση καριέρας, αλλά και ως προς την κατάκτηση μιας θέσης; Τέλος, τι θα αποκομίσεις από τη συγκεκριμένη θέση;

Παράλληλα, είναι απαραίτητο να λάβεις υπόψη σου και πιο πρακτικά ζητήματα, όπως την απόσταση της δουλειάς από τον τόπο διαμονής σου και τον μισθό.

Κοίταξε τις προοπτικές της καριέρας σου

Είναι απίθανο να προβλέψει κανείς με ακρίβεια το τι θα κάνει σε 5 χρόνια από τώρα. Συνταγή επιτυχίας είναι να θέσεις ακριβείς και λογικούς στόχους, οι οποίοι θα δράσουν ως κινητήρια δύναμη της καριέρας σου. Με το να γνωρίζεις τι θέλεις, όχι μόνο εξασφαλίζεις ένα κίνητρο να σε ενθαρρύνει στις δυσκολίες, αλλά και περισσότερες πιθανότητες να εντυπωσιάσεις έναν μελλοντικό εργοδότη. Πράγματι, οι εργοδότες ψάχνουν για εργαζομένους με πάθος για την δουλειά και θέληση για αυτοβελτίωση και ανάπτυξη.

Συμβουλεύσου τους ειδικούς

Ένας από τους καλύτερους τρόπους να βρει κανείς την κατεύθυνση που του ταιριάζει είναι να συμβουλευτεί τα κατάλληλα άτομα. Αυτά μπορεί να είναι καθηγητές, απόφοιτοι πανεπιστημίου, επαγγελματικοί σύμβουλοι, ή ακόμα φίλοι και συγγενείς. Η εύρεση δουλειάς μπορεί να γίνει αρκετά αγχωτική και μια δεύτερη γνώμη σίγουρα, θα σε βοηθήσει να ξεδιαλύνεις τις σκέψεις σου. Είναι χρήσιμο, ήδη πριν την αποφοίτηση, να βρεις εργασία ή πρακτική σχετική με το ακαδημαϊκό σου αντικείμενο. Έτσι, αποκτάς εμπειρία, αναπτύσσεις τις ικανότητές σου και διευρύνεις την κριτική σου σκέψη ως προς το αν είσαι κατάλληλος για μια θέση.

Δες τις δυνατότητες του πτυχίου σου

Τι δυνατότητες σου προσφέρει το πτυχίο; Απαιτείται ιδιαίτερη ευελιξία στις επιλογές του καθενός. Η αποφοίτηση από μια σχολή δεν σημαίνει απαραίτητα και εργασία σε εκείνο το πεδίο. Υπάρχουν πολλοί εργοδότες που δέχονται εργαζομένους από όλες τις σχολές και προσφέρουν ξεχωριστή εκπαίδευση. Στη διεύρυνση του πτυχίου, θα σε βοηθήσουν φυσικά και τα μεταπτυχιακά προγράμματα, τα οποία επεκτείνουν τις γνώσεις δίνοντας ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και φέρνοντας κάποιον πιο κοντά στην δουλειά των ονείρων του.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και γρήγορα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!