Διπλή εξεταστική: Πάλι προσωρινό το μέτρο;

διπλή εξεταστική

Με τον πρόσφατο νόμο του Υπουργείου Παιδείας με τίτλο “Επείγοντα μέτρα για την Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση” ψηφίστηκε και η τροπολογία που προβλέπει την λεγόμενη διπλή εξεταστική για τους επί πτυχίω φοιτητές σε όλα τα Ιδρύματα. Το μέτρο ήρθε ως ανακουφιστικό παράλληλα με την κατάργηση της περιβόητης διαγραφής των φοιτητών.

Η πρόσφατη ιστορία του μέτρου είχε να κάνει με την διαγραφή των φοιτητών. Το Υπουργείο Παιδείας με πρόθεση να διευκολύνει τους φοιτητές που βρίσκονταν στα πρόθυρα της διαγραφής νομοθετούσε για τα τελευταία χρόνια πολλές τέτοιες “ευκαιρίες” να ολοκληρώσουν οι φοιτητές τις σπουδές τους.

Ανατρέχοντας σε παλαιότερη εμπειρία, έχει κανείς να παρατηρήσει ότι τέτοια μέτρα σαν την διπλή εξεταστική ειδικά για τους επί πτυχίω ήταν θεσμοθετημένα σε μεγάλες σχολές, όπως η Φιλοσοφική της Αθήνας τη δεκαετία του 1990 ίσως και παλιότερα.

Θεωρούμε πως το μέτρο για τη διπλή εξεταστική είναι μια δίκαιη κατάκτηση, όπως κάθε άλλη πρόβλεψη που διευκολύνει ουσιαστικά το σπουδαστικό έργο των φοιτητών. Δεν αποτελεί λαϊκιστικό μέτρο, όπως κάποιες πρόσφατες μεμονωμένες αντιδράσεις το χαρακτήρισαν. Θεωρούμε λαϊκιστικό τον τρόπο με τον οποίο η Πολιτεία επανέρχεται στο μέτρο ανά διαστήματα, που αναδεικνύεται αναγκαίο πλέον στις παρούσες περιστάσεις. Ως εκ τούτου, η νέα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας θα πρέπει να σκεφθεί σοβαρά την οριστική θεσμοθέτηση του μέτρου και η διπλή εξεταστική να αναδειχθεί σε μόνιμο ακαδημαϊκό θεσμό για τους επί πτυχίω, μιας και δεν υπάρχει κανένας ουσιαστικός ακαδημαϊκός, πολιτικός ή οικονομικός λόγος να μην μονιμοποιηθεί.

Εάν το άρθρο σου φάνηκε ενδιαφέρον ή συνέβαλε στην ποιοτική πληροφόρησή σου, τότε η ομάδα του citycampus.gr σε προσκαλεί να κάνεις like στην σελίδα μας στο facebook, καθώς και να διαδώσεις το περιεχόμενό του σε φίλους και γνωστούς σου!

https://www.facebook.com/pages/citycampusgr/461609287249537

Ή μπορείς να γίνεις μέλος στην ομάδα μας:

https://www.facebook.com/groups/citycampus.gr/

Ή να μας δώσεις το email για να ενημερώνεσαι μέσω του newsletter μας

http://citycampus.gr/wp-login.php?action=register

Αν πάλι είσαι πρωτοετής, έλα να ανταλλάξεις απόψεις και εμπειρίες στην ομάδα μας:

https://www.facebook.com/groups/protoeteis2014/

Αν θέλεις να συμμετέχεις στη συγγραφική ομάδα του CityCampus, στείλε μας παρουσίαση του εαυτού σου, ενδιαφέροντα, Τμήμα και Πανεπιστήμιο και το προφίλ σου στο facebook στο: info@citycampus.gr

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!