Διεθνής Ημέρα Μουσείων

Διεθνής Ημέρα Μουσείων*: 15 Παράξενα Μουσεία του Κόσμου

Της Όλγας Συμεωνίδου 

Όταν ακούμε τη λέξη «μουσεία» είμαι σίγουρη πως όλοι φέρνουμε στο μυαλό μας λυγερόκορμους κούρους και κόρες, απολιθώματα, αγγεία, πίνακες ζωγραφικής, αρχαία χειρόγραφα, εργαλεία, παλιά ενδύματα κλπ. Φυσικά υπάρχουν άπειρα μουσεία σε όλο τον κόσμο με αυτό το περιεχόμενο αλλά υπάρχουν και κάποια πιο «αντισυμβατικά» μουσεία που ξεχωρίζουν λόγω της θεματικής τους. Βρήκαμε λοιπόν μερικά από αυτά και σας τα παρουσιάζουμε!

Μουσείο της Κακής Τέχνης (The Museum of Bad Art) – Μασαχουσέτη, ΗΠΑ

Γιατί, και η κακή τέχνη χρειάζεται το μουσείο της! Το Μουσείο Κακής Τέχνης είναι το μοναδικό μουσείο στον κόσμο που είναι αφιερωμένο στην συλλογή, διαφύλαξη και έκθεση της Κακής Τέχνης και της αποτυχημένης καλλιτεχνίας, σε όλες της τις μορφές. Ιδρύθηκε το 1993 και λατρεύτηκε αμέσως από το κοινό, ενώ, όπως άλλωστε υπόσχεται  και το σλόγκαν του, τα εκθέματά του θα σας μείνουν αξέχαστα, καθώς αποτελούν «Τέχνη πολύ κακή για να αγνοηθεί»!

Μουσείο Τουαλέτας (SULABH International Museum Of Toilets) – Νέο Δελχί, Ινδία

Θελήσατε ποτέ να μάθετε την εξέλιξης της τουαλέτας στο πέρασμα των αιώνων; Αγνοώντας τα παρορμητικά «όχι» σε αυτήν την ερώτηση σας παρουσιάζουμε το μουσείο τουαλέτας, όπου θα έχετε την «τιμή», να ανακαλύψετε τις τουαλέτες 4.500 χρόνων, από την αρχαία Ρώμη ως την Βικτωριανή και τη σύγχρονη εποχή, καθώς και να θαυμάσετε μια από τις παλαιότερες τουαλέτες του κόσμου, χρονολογούμενη από το 25.000 π.Χ.

Εθνικό Μουσείο Leprechaun – Δουβλίνο, Ιρλανδία

Στο μουσείο αυτό θα δείτε τον κόσμο μέσα από τα μάτια του καλικάντζαρου περπατώντας δίπλα σε υπερμεγέθη έπιπλα που θα σας κάνουν να νιώσετε λιλιπούτειοι, ενώ θα μάθετε τα πάντα για την προέλευση και τη λαογραφία γύρω από τα διάσημα ξωτικά της Ιρλανδίας.

 

Μουσείο Υπονόμων  (Sewer Museum) -Παρίσι, Γαλλία

Στο ιδαίτερο αυτό μουσείο θα έχετε την ευκαιρία να περιπλανηθείτε στους διάσημους από το έργο “Οι Άθλιοι” του Βίκτωρ Ουγκό, υπονόμους του Παρισιού, να ανακαλύψετε τις ηλικίας 700 χρόνων σήραγγες που εκτείνονται υπογείως σε όλο το μήκος της πόλης,  αλλά και να μάθετε τη χρήση και την ιστορία τους μέσα στους αιώνες. Μην τρομάζετε, οι «χώροι» του μουσείου είναι πολύ καλά διαμορφωμένοι ώστε να μην αναστατώνονται τα στομάχια των επισκεπτών.

Μουσείο Κατασκοπείας (International Spy Museum) – Ουάσινγκτον, ΗΠΑ

Ένα μουσείο αφιερωμένο σε διάσημους κατασκόπους του κόσμου και στα αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν στις αποστολές τους. Από γυαλιά με κρυφές κάμερες και στιλό-περίστροφα, μέχρι αναπτήρες-φωτογραφικές μηχανές και κραγιόν-πολυεργαλεία, το Μουσείο παρουσιάζει όλα εκείνα τα gadgets που μετατρέπονται εύκολα και γρήγορα σε φονικά όπλα και απαραίτητα εργαλεία για επικίνδυνες αποστολές. Οι επισκέπτες μπορούν να συμμετάσχουν σε διαδραστικές περιπέτειες κατασκοπίας και να μάθουν για τους πιο διάσημους κατασκόπους στην ιστορία μέσα από φωτογραφικό υλικό και συνεντεύξεις.

 Μουσείο του ανθρώπινου σώματος (CORPUS Museum of Human Body) – Ολλανδία

Πως θα σας φαινόταν να βρισκόσασταν σε ένα τεράστιο ανθρώπινο σώμα και να βλέπατε από μέσα πως μασάμε και καταπίνουμε την τροφή, ή πως λειτουργεί η ανθρώπινη καρδιά; Αυτήν ακριβώς την μάθηση «εκ των έσω» προσφέρει το μουσείο CORPUS, καθώς το κτίριο απ’ έξω μοιάζει με έναν άνθρωπο που κάθεται, ενώ ο επισκέπτης μπαίνοντας στο εσωτερικό του θα ξεκινήσει ένα ταξίδι μέσα σε κάθε άκρη του ανθρώπινου σώματος, όπου με τη συνοδεία ήχων, τρισδιάστατων εικόνων και εφέ θα κατανοήσει καλύτερα την λειτουργία του ίδιου του τού οργανισμού.

Μουσείο των διαλυμένων σχέσεων (Museum of Broken Relationships)  – Ζάγκρεμπ, Κροατία

Μια «must» επίσκεψη για κάθε ραγισμένη καρδιά είναι το μουσείο των διαλυμένων σχέσεων. Το συγκεκριμένο μουσείο αναπτύχθηκε πάνω στην ιδέα της καταγραφής των αποτυχημένων σχέσεων μέσα από τα «ερείπια» (αντικείμενα) που κάθε σχέση αφήνει τελειώνοντας, συνοδευόμενα από μικρές περιγραφές. Το 2011 το μουσείο των χωρισμένων κέρδισε το βραβείο Kenneth Hudson ως το πιο καινοτόμο μουσείο στην Ευρώπη.

Υποβρύχιο Μουσείο αγαλμάτων Κάνκουμ – Μεξικό

Πρόκειται για το μεγαλύτερο υποβρύχιο μουσείο του κόσμου. Εκεί μπορείς να κολυμπήσεις ανάμεσα σε πάνω από 400 εντυπωσιακά γλυπτά σε ανθρώπινο μέγεθος σε ένα κλίμα μυστικισμού και σχεδόν ατάραχης ηρεμίας. Η θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα έχουν ήδη γίνει ένα με μερικά από τα γλυπτά αυτά, κάνοντας το μέρος να μοιάζει με τα βυθισμένα ερείπια ενός αρχαίου πολιτισμού.

Μουσείο με οπτικές ψευδαισθήσεις (Seoul Trick Eye Museum) – Νότια Κορέα

Το μουσείο αυτό έρχεται για να παραπλανήσει το μάτι του επισκέπτη, παρουσιάζοντας ένα σύνολο από έργα τέχνης με τις πιο πετυχημένες οπτικές ψευδαισθήσεις διάφορων καλλιτεχνών. Αν θέλετε να φωτογραφηθείτε δίνοντας ένα φιλί στο μάγουλο της Μόνα Λίζα, ιππεύοντας τον θρυλικό Πήγασο ή αγκαλιάζοντας έναν Κένταυρο, δεν έχετε παρά να επισκεφτείτε αυτό το μουσείο που εξαπατά και τα πιο έμπειρα μάτια.

Μουσείο Νεκροφόρας (Museu de Carrosses Fúnebres) – Βαρκελώνη, Ισπανία

Μπορεί να μην μπορούμε εύκολα να φανταστούμε πως μπορεί ένα έργο τέχνης να συνδέεται τόσο στενά με το θάνατο, αλλά το συγκεκριμένο μουσείο έρχεται να μας διαψεύσει με τη μεγάλη συλλογή του σε νεκροφόρες άμαξες των προηγούμενων αιώνων, που παρά το μελαγχολικό τους ύφους δεν υστερούν καθόλου σε μεγαλείο και κομψότητα.

Μουσείο των ανθρωπίνων ασθενειών (Museum of Human Disease)  – Σίδνεϊ, Αυστραλία

Στο μουσείο αυτό θα δείτε πώς έχουν επηρεάσει το ανθρώπινο σώμα διάφορες σοβαρές ή ανίατες αρρώστιες, καθώς και τα σωματικά συμπτώματα των πιο συνηθισμένων αιτιών θανάτου. Χιλιάδες γυάλινα βαζάκια φιλοξενούν κομμάτια από σάρκα που έχει προσβληθεί από ασθένειες, ενώ μπορείτε να συμμετάσχετε σε εργαστήρια τεμαχισμού ή να εξερευνήσετε μερικά από τα ανθρώπινα ζωτικά όργανα.

Το μουσείο με τις μούμιες (Museo de las Momias) – Γκουαναχουάτο Μεξικό

Πρόκειται αναμφίβολα ένα από τα πιο ανατριχιαστικά μουσεία της συλλογής μας, μιας και τα εκθέματά του είναι μούμιες ανθρώπων που πέθαναν από επιδημία χολέρας, που ξέσπασε στην πόλη το 1833. Τα σώματα με τις βγαλμένες από ταινία τρόμου εκφράσεις, δεν μουμιοποιήθηκαν σκόπιμα, αλλά εξαιτίας της υγρασίας και του μεγάλου αριθμού θαμμένων σωμάτων του νεκροταφείου από το οποίο ανασύρθηκαν. Το μουσείο προσελκύει κάθε εβδομάδα περισσότερους από 4.000 επισκέπτες, που καλούνται να διασχίσουν από ένα διάδρομο περιστοιχισμένο από μούμιες. Με αυτό το μουσείο η κυβέρνηση του Μεξικού θέλει, όπως ισχυρίζεται, να γιορτάσει το θάνατο ως μέρος του κύκλου της ζωής.

Μουσείο Φαλλού (The Icelandic Phallological Museum) – Ρέκιαβικ, Ισλανδία

Πρόκειται για μοναδικό μουσείο στον κόσμο που περιέχει μια συλλογή από περισσότερα από 215 φαλλικά δείγματα, που ανήκουν σε 45 διαφορετικά είδη θηλαστικών, συμπεριλαμβανομένων 54 δειγμάτων από 16 διαφορετικά είδη φαλαινών που βρέθηκαν στην Ισλανδία.

 

Μουσείο Μαλλιών (Leila’s Hair Museum) – Μισούρι, ΗΠΑ

Στο Μουσείο Μαλλιών  εκτίθενται ανθρώπινα μαλλιά εν είδει έργων τέχνης. Στη συλλογή του θα βρείτε χιλιάδες στεφάνια και διάφορα κοσμήματα φτιαγμένα από πραγματική ανθρώπινη τρίχα. Οι τρίχες προέρχονται από διάφορες εποχές και προσωπικότητες, ανάμεσά τους η βασίλισσα Βικτόρια, διάφοροι πρόεδροι χωρών και καλλιτέχνες, όπως ο Μάικλ Τζάκσον και η Μέριλιν Μονρόε.

Μουσείο Διαρκούς Ομορφιάς (Museum of Beauty) – Μελάκα, Μαλαισία

Η ομορφιά είναι ένα ζήτημα που απασχολούσε πάντοτε τον άνθρωπο, ενώ, το τι θεωρείται όμορφο ανά τόπο και χρονική περίοδο πάντοτε διαφέρει. Αυτή ακριβώς τη διαφοροποίηση αναδεικνύει το Μουσείο Ομορφιάς εκθέτοντας τις παραδόσεις, τα κοσμήματα, τα εργαλεία και τις πρακτικές που χρησιμοποιούνται από τους λαούς σε όλο τον κόσμο για να επιτύχουν το πολυπόθητο κάλλος, σύμφωνα με τα πρότυπα τους. Στο μουσείο αυτό θα βρείτε από εργαλεία σμίκρυνσης ποδιών ή επιμήκυνσης λαιμού, μέχρι και τεράστια piercing.

*Το άρθρο αυτό συντάχθηκε προς τιμήν της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων που από το 1977 και κάθε χρόνο γιορτάζεται στις 18 Μαΐου, μια μέρα αφιερωμένη στα μουσεία, με ελεύθερη είσοδο σε αυτά αλλά και ποικίλες δράσεις που ξεπερνούν την παραπάνω ημερομηνία.  Η καθιέρωση της έγινε από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) σε μια προσπάθεια ανάδειξης του ρόλου των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία ως φορέων πολιτισμικών ανταλλαγών “με σκοπό την ενίσχυση της μόρφωσης, την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των λαών”.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!