Διαφορετικοί τύποι μάθησης

της Χριστίνας Τριανταφύλλου

Η μάθηση

Έχεις αναρωτηθεί πώς και πότε ξεκινήσαμε να μαθαίνουμε; Όλοι οι άνθρωποι δεχόμαστε ποικίλα ερεθίσματα από την στιγμή που γεννιόμαστε. Μαθαίνουμε να λέμε τις πρώτες μας λέξεις, να διαβάζουμε, να περπατάμε, αλλά και να επικοινωνούμε με τους συνανθρώπους μας. Η μάθηση είναι μία συνεχής διαδρομή, κατά την οποία ο άνθρωπος ανακαλύπτει συνεχώς τον εαυτό του και τον κόσμο.

Κοιτώντας προσεκτικά τους ανθρώπους, μπορούμε εύκολα να αντιληφθούμε πως ο καθένας μαθαίνει με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Η μάθηση δεν είναι μονόπλευρη. Προϋποθέτει την ενεργοποίηση αισθήσεων και κινήσεων σε ποικίλους συνδυασμούς. Μάλιστα έχει γίνει αντιληπτό πως μπορεί να  μαθαίνουμε πιο εύκολα ή πιο δύσκολα ανάλογα με τις συνθήκες πραγματοποίησης της μάθησης.

Η χρήση διαφορετικών μαθησιακών μεθόδων αποτελεί μία νέα προσέγγιση στην εκμάθηση νέων δεξιοτήτων και γνωστικών αντικειμένων καθιστώντας το μονοπάτι της μάθησης ακόμη πιο ελκυστικό.

τύποι μάθησης

Ποιοι είναι οι τύποι μάθησης;

Ερευνώντας κανείς τους τύπους μάθησης, θα αντιληφθεί πως διακρίνονται στους επτά ακόλουθους:

  1. Οπτικός τύπος μάθησης

Πρόκειται για την περίπτωση, όπου ο άνθρωπος μαθαίνει μέσα από εικόνες, χρώματα, φωτογραφίες και διαγράμματα, δηλαδή η αίσθηση της όρασης είναι αρκετά ανεπτυγμένη. Ειδικότερα, διακατέχεται από την ικανότητα να οπτικοποιεί αντικείμενα, σχέδια και εικόνες σχετικά με το αντικείμενο που καλείται να μάθει. Έχοντας μάλιστα εξαιρετική αντίληψη του χώρου, είναι δύσκολο να χαθεί, καθώς θυμάται εύκολα μέρη που επισκέφθηκε.

  1. Ακουστικός τύπος μάθησης

Σχετίζεται με αυτόν που απολαμβάνει να μαθαίνει ακούγοντας κάποιον ήχο ή γενικά μουσική. Χαρακτηρίζεται από υψηλή διαύγεια και καθαρότητα σκέψης όσο απολαμβάνει την αγαπημένη του μουσική υπόκρουση. Οποιαδήποτε πληροφορία μεταδίδεται σε ηχογραφημένη μορφή όντας συνδυασμένη με μουσική και «ζωντανή» αφήγηση τραβάει την προσοχή του.

  1. Λεκτικός τύπος μάθησης

Σου αρέσει να εκφράζεσαι χρησιμοποιώντας τον προφορικό και γραπτό λόγο και έχεις ενθουσιασμό για τις λέξεις; Πιθανότατα να διαθέτεις τον λεκτικό τύπο μάθησης. Όντας λάτρης της γλώσσας, μαθαίνει κανείς μέσω της ενσωμάτωσης μάθησηοποιασδήποτε νέας γνώσης σε γραπτό κείμενο ή σε έναν εκτενή λόγο. Σε αυτή την περίπτωση οι λέξεις κατέχουν μεγάλη «δύναμη» και μπορούν να μεταμορφώσουν την μάθηση σε ένα γλωσσικό παιχνίδι.

  1. Κιναισθητικός τύπος μάθησης

Αν παρατηρήσεις ένα άνθρωπο που μαθαίνει εύκολα συνδυάζοντας την κίνηση και τις αισθήσεις, τότε πιθανότατα πρόκειται για τον κιναισθητικό μαθησιακό τύπο. Σε αυτή την περίπτωση οι άνθρωποι επικοινωνούν περισσότερο με την γλώσσα του σώματος, τις εκφράσεις και τις κινήσεις των χεριών. Μάλιστα μαθαίνουν ευκολότερα, όταν μπορούν να «ενώσουν» την κίνηση με μία νέα δεξιότητα.

  1. Λογικός τύπος μάθησης

Αν κάποιος χρησιμοποιεί το μυαλό του για να κάνει λογικές και μαθηματικές σκέψεις, τότε πιθανότατα να διακατέχεται από την ικανότητα να συνδέει το περιεχόμενο πραγμάτων που φαίνονται αρχικά απροσδιόριστα ή και ασήμαντα, αλλά σε βάθος ουσιαστικά. Μαθαίνοντας μέσω της λογικής σύνδεσης και της αλληλουχίας των πραγμάτων, μπορεί πρόθυμα να ασχοληθεί με οποιοδήποτε πρόβλημα χρειάζεται λύση. Με αυτό τον τρόπο η λογική προσέγγιση καθιστά την μάθησή του εφικτή.

  1. Διαπροσωπικός τύπος μάθησης

Υπάρχουν βέβαια και οι ομάδες ανθρώπων που πετυχαίνουν την μάθηση και ανακάλυψη των νέων γνώσεων έχοντας αλληλεπίδραση με άλλα άτομα. Όντας μέλος μιας ομάδας, ανακαλύπτει κανείς την γνώση χωρίς φόβο, καθώς αισθάνεται πως όλοι μαζί βαδίζουν προς τον ίδιο στόχο. Παίρνοντας ερεθίσματα από την ομάδα μπορεί να φτάσει στον σκοπό του χωρίς να αισθάνεται πως υπάρχουν εμπόδια.

  1. Μοναχικός τύπος μάθησης

Ωστόσο, παρατηρείται συχνά η αποτελεσματική μαθησιακή διαδικασία μέσα από την μοναχική, αλλά και ανεξάρτητη εργασία. Είναι συχνή η ύπαρξη ατόμων που νιώθουν άνετα να κοπιάσουν για την κατάκτηση της γνώσης με σύμμαχο τον εαυτό τους. Πολλές φορές αυτό τους επιτρέπει να κάνουν την προσωπική τους αξιολόγηση και να ωθούν τον εαυτό τους προς την καλύτερη κατανόηση των όσων θέλουν να μάθουν.

Μπορεί κανείς να βρει τον εαυτό του σε πολλούς από αυτούς τους μαθησιακούς τύπους. Η μάθηση είναι μία δια βίου ανακάλυψη που μπορεί να επιτευχθεί με πολυάριθμα μέσα. Αρκεί μόνο να παρατηρήσει κανείς τον άνθρωπο και τον τρόπο αντίληψής του!

Θα βρείτε μια πανεπιστημιακή μελέτη για την δια βίου μάθηση εδώ.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!