διαφήμιση μέσω social media

Στη σημερινή εποχή που χαρακτηρίζεται από την επικράτηση των μέσων, η δικτύωση μέσα από  τα social media έχει γίνει εξίσου σημαντική με την παραδοσιακή πρόσωπο με πρόσωπο δικτύωση, τόσο στον προσωπικό όσο και στον επαγγελματικό στίβο. Ο ρόλος που διαδραματίζουν οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης για την παρουσίαση και διαφήμιση του εαυτού μας δεν πρέπει να υποτιμάται.

Απεναντίας, διαβάστε το παρακάτω άρθρο, προκειμένου να εκμεταλλευτείτε στο έπακρο όλες τις ευκαιρίες που σας δίνουν τα ηλεκτρονικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για να διαφημίσετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον εαυτό σας – σε παγκόσμιο επίπεδο φυσικά.

Αυτονόητο είναι ότι δεν εξυπηρετούν όλα τα ηλεκτρονικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον ίδιο σκοπό. Οι χρήστες αυτών των μέσω μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε πλατφόρμες που απευθύνονται σε διαφορετικό κοινό κάθε φορά και με διαφορετικά ενδιαφέροντα, όπως επαγγελματικά, ακαδημαϊκά, προσωπικά ή ειδικά και τοπικού χαρακτήρα. Έτσι, ενώ τα γνωστά Facebook και Twitter είναι μακράν τα μεγαλύτερα και με την πιο ευρεία πρόσβαση ηλεκτρονικά μέσα δικτύωσης σε παγκόσμιο επίπεδο, ωστόσο υπάρχουν και πιο μικρές πλατφόρμες με πιο τοπικό ή ειδικό χαρακτήρα. Το Orkut, για παράδειγμα είναι πολύ διάσημο μέσο στη Βραζιλία, ενώ το Kaixin001 είναι ένα ηλεκτρονικό κοινωνικό μέσο δικτύωσης με καθαρά επαγγελματικό χαρακτήρα στην κίνα. Παρόμοια, το  StudyVZ είναι ευρέως διαδεδομένο μέσο για τους φοιτητές στην Γερμανία.

Όλα είναι σχετικά με την διαμόρφωση και διατήρηση μιας προσωπικής και επαγγελματικής εικόνας και μπορούν όλα να χρησιμοποιηθούν όχι μόνο σαν μέσο για σύνδεση με άλλα πρόσωπα και φίλους αλλά και σαν τρόπος να διαφημιστεί ο εαυτός μας σε επαγγελματικό και ακαδημαϊκό επίπεδο. Να ένας μικρός οδηγός πώς να χρησιμοποιήσετε διάφορες πολύ γνωστές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης προκειμένου να προάγετε την διαφήμιση του εαυτού σας στο επόμενο επίπεδο!

Facebook: Κάντε διασυνδέσεις και διαφημίστε τον εαυτό σας (αλλά με προσοχή)

Με 1,1 δισεκατομμύριο χρήστες παγκοσμίως, το Facebook είναι το μεγαλύτερο και πιο χρησιμοποιημένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Η πλατφόρμα του είναι διαθέσιμη σε 70 γλώσσες και οι πιο πολλοί χρήστες του βρίσκονται στις ΗΠΑ, Ασία, Ευρώπη, Αφρική και Ωκεανία. Μαζί με το Twitter αποτελεί ένα από τα πιο διαδεδομένα site στο ίντερνετ. Οι δυνατότητες για διασυνδέσεις και διαφήμιση του εαυτού μας μοιάζουν τεράστιες.

Ενώ οι περισσότεροι χρήστες χρησιμοποιούν το Facebook σαν μια πλατφόρμα για διασκέδαση, για παιχνίδια και για επαφές με την οικογένεια και τους φίλους, προσφέρονται επίσης ευκαιρίες για επαγγελματική δικτύωση και διαφήμιση του εαυτού μας σε ανεπίσημο επίπεδο.

Οι περισσότεροι οργανισμοί και εταιρείες έχουν σελίδα στο facebook όπου υπάρχουν φόρουμ συζήτησης, ανακοίνωση ειδήσεων, σχόλια, ανακοινώσεις και προτάσεις. Αυτό ισχύει και για τα πανεπιστήμια και τις μεταπτυχιακές σχολές.

Αυτές οι σελίδες μπορούν να αποτελέσουν μία εξαιρετική ευκαιρία πρόσβασης προκειμένου κάποιος να γνωρίσει κάποιον οργανισμό, μια εταιρεία, ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα ή μια μεταπτυχιακή σχολή, καθώς και να συμμετάσχει σε σχετικές συζητήσεις. Αν το δούμε έτσι, το Facebook προσφέρει  μια τεράστια γκάμα εικονικών ευκαιριών για οικοδόμηση διασυνδέσεων και σχέσεων μεταξύ ομάδων και ατόμων σε πραγματικά παγκόσμιο επίπεδο.  Αυτές οι ομάδες και τα άτομα μοιράζονται παρόμοια ενδιαφέροντα ή προσφέρουν παρόμοιες ευκαιρίες. Αξίζει να κλικάρετε στο κουμπί like σε ένα ίδρυμα ή οργανισμό που σας ενδιαφέρει, προκειμένου να παραμείνετε ενημερωμένοι για τα τελευταία νέα τους και δραστηριότητές τους.

Χρησιμοποιώντας το Facebook με τέτοιο σκοπό (να δημιουργήσετε συνδέσεις και να έχετε πρόσβαση σε επαγγελματική και ακαδημαϊκή πληροφόρηση), προσέξτε την εικόνα που παρουσιάζετε για τον εαυτό σας. Να θυμάστε ότι οι οργανισμοί και οι εταιρείες με τις οποίες συνδέεστε μπορούν να έχουν πρόσβαση στο προφίλ σας και στις πληροφορίες που δίνετε για τον εαυτό σας. Πολλοί επαγγελματίες πολλά υποσχόμενοι αντιμετώπισαν σε συνέντευξη με αμηχανία τη φωτογραφία τους να κάνουν τρέλες σε ένα πάρτι όπου μέθυσαν για τα καλά.

Αν σκοπεύετε να αιτηθείτε για δουλειά ή για πρόγραμμα μεταπτυχιακών, βεβαιωθείτε ότι το προφίλ σας στο Facebook είναι τακτοποιημένο και καθωσπρέπει και όχι ένας μύλος. Σβήστε άχρηστες και μη κολακευτικές φωτογραφίες, χαζομαρίτσες που έχετε ποστάρει και ό,τι άλλο δεν θα σας κολάκευε. Σιγουρευτείτε ότι οι ρυθμίσεις απορρήτου είναι οι κατάλληλες για το προφίλ σας.

Το citycampus.gr θα επανέλθει με περισσότερες πληροφορίες και ιδέες για το Facebook!

LinkedIn – συντονιστείτε με το μεγαλύτερο επαγγελματικό δίκτυο στον κόσμο

Ενώ το Facebook παίζει ανάμεσα στο προσωπικό και το επαγγελματικό, άλλα ηλεκτρονικά μέσα δικτύωσης είναι σχεδιασμένα για αποκλειστικά επαγγελματικούς σκοπούς, όπως είναι το γνωστό πια στην Ελλάδα LinkedIn.  Επειδή είναι σχεδιασμένο ξεκάθαρα για επαγγελματικούς σκοπούς, η πρόκληση για δημοσίευση περίεργων φωτογραφιών ή ανακοίνωση περίεργων ενδιαφερόντων είναι περιορισμένη.

Είναι διαθέσιμο σε 14 γλώσσες και η πλατφόρμα του αριθμεί 135 εκατομμύρια χρήστες και είναι το μεγαλύτερο επαγγελματικό ηλεκτρονικό δίκτυο παγκοσμίως. Οι επαγγελματίες από περισσότερες από 200 χώρες χρησιμοποιούν αυτό το διεθνές ηλεκτρονικό μέσο για να δημιουργήσουν επαγγελματικές σχέσεις, να βρουν νέες ευκαιρίες απασχόλησης και να ενημερώνονται για προοπτικές καριέρας και σχετικές ειδήσεις.

Έρευνες έχουν δείξει ότι το LinkedIn είναι εξαιρετικά χρήσιμο για καλύτερα αμειβόμενες δουλειές. Το LinkedIn χρειάζεται περισσότερο την προσοχή σας από το Facebook. Πολύ σημαντικό θέμα εδώ είναι η φωτογραφία σας. Πάνω από όλα: οπωσδήποτε να έχετε φωτογραφία σας. Ένα προφίλ χωρίς φωτογραφία είναι στατιστικά λιγότερο πιθανό να το δουν. Η φωτογραφία σας προσέξτε να είναι επαγγελματική και να σας δείχνει προσιτό άτομο. Θα πρέπει να είναι επίσης φιλική και να αντανακλά το καλύτερο από τον εαυτό σας.

Ένα δεύτερο σημαντικό θέμα είναι οι πληροφορίες που δίνετε για τον εαυτό σας. Βεβαιωθείτε ότι το προφίλ σας είναι συμπληρωμένο και έχει όλες τις σχετικές πληροφορίες για σας, τις ικανότητές σας και τους επαγγελματικούς σας στόχους. Θα πρέπει να αποπνέει ζήλο και ενδιαφέρον.

Χτίστε το επαγγελματικό σας δίκτυο στο LinkedIn σταθερά και με φροντίδα και ενθαρρύνετε τους συνεργάτες σας να σας υποστηρίξουν στην πλατφόρμα αυτή. Αυτό εμπνέει πίστη και εμπιστοσύνη σε σας ως επαγγελματία. Το  LinkedIn μπορεί να γίνει το πιο αποτελεσματικό εργαλείο να εκμεταλλευτείτε στο έπακρο τις επαγγελματικές προοπτικές που μπορεί να προσφέρουν τα ηλεκτρονικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αν χρησιμοποιηθεί κατάλληλα και στοχευμένα!

Τη Δευτέρα: δύο νέα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης στην υπηρεσία των επαγγελματικών και ακαδημαϊκών στόχων σας!

Η εικόνα είναι από το freedigitalphotos.net

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και γρήγορα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!