Η διακρατική κινητικότητα ενδυναμώνει τη σχέση των νέων με το θεσμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης

της Μαρίας Παπακοσμά

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Μπολόνια, η αυξημένη κινητικότητα συνοδεύεται από ευνοϊκότερες συμπεριφορές και από την ισχυρότερη ταύτιση με την Ε.Ε.

Η συγκεκριμένη μελέτη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος H2020 CATCH-EyoU και συντονίστηκε από μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια. Η έρευνα αφορούσε περισσότερους από 10.000 έφηβους (16-18 ετών) και νέους ενήλικες (20-26 ετών) από 8 ευρωπαϊκές χώρες (Ιταλία, Πορτογαλία, Σουηδία, Γερμανία, Τσεχία, Εσθονία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο) και δείχνει ότι η διεθνική κινητικότητα κατά τη διάρκεια της εφηβείας και της νεολαίας είναι ένας από τους κρίσιμους παράγοντες για την ενίσχυση του αισθήματος συμμετοχής στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι των νέων Ευρωπαίων πολιτών. Επίσης, επισημαίνεται ότι η κινητικότητα (βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα) συνοδεύεται από ευνοϊκότερες στάσεις και από μια ισχυρότερη ταύτιση με την Ε.Ε. Αυτό, με τη σειρά του, ενισχύει την ενεργό συμμετοχή των νέων σε θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στην Ευρωπαϊκή Εφημερίδα της Αναπτυξιακής Ψυχολογίας, το 30% των νέων που συμμετείχαν σε ευρωπαϊκά προγράμματα, έλαβαν μέρος σε κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα ευρωπαϊκής σημασίας τον προηγούμενο χρόνο. Επιπλέον, το 67% σχεδιάζει να ψηφίσει στις επόμενες εκλογές στην Ε.Ε. Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, οι πιο δραστήριοι έφηβοι και νέοι ενήλικες επιθυμούν μια ανανεωμένη Ευρωπαϊκή Ένωση, βασισμένη σε κοινές αξίες και κοινό πολιτικό σχέδιο, ενώ ενδιαφέρονται λιγότερο για την Ευρώπη των οικονομικών.

Η καθηγήτρια Elvira Cicognani, συντονίστρια του προγράμματος CATCH -EyoU αναφέρει: «Η μελέτη μας δείχνει ότι η ιδέα πίσω από τις ευρωπαϊκές πολιτικές υποστήριξης της κινητικότητας συμβάλλει στην οικοδόμηση της ευρωπαϊκής ιθαγένειας στους νέους και αυτό αποτελεί κάτι περισσότερο από μια κατευθυντήρια αρχή: είναι γεγονός.» Ακόμη τονίζει πως «Είναι η γενιά του Erasmus: οι νέοι που έχουν εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες να ξεπεράσουν τα εθνικά σύνορα. Ξέρουν τι θέλουν από την Ευρώπη και είναι πρόθυμοι να συμμετάσχουν για να το αποκτήσουν.»

Αξίζει λοιπόν να σημειωθεί συμπερασματικά ότι οι εμπειρίες των νέων που συμβάλλουν στη συναναστροφή ανθρώπων από διαφορετικές εθνικότητες και στην από κοινού συμβίωση και συμπόρευση, διευρύνει επί του πρακτέου τους ορίζοντες τους και δημιουργεί κίνητρα για συμμετοχή στα κοινά με όραμα και δημιουργικότητα.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!