Διαδραστικότητα ιστοσελίδας:

Διαδραστικότητα ιστοσελίδας: 6+1 τρόποι για την ενίσχυση της

του Στέλιου Αμπατζίδη

Το Διαδίκτυο έχει κατακλύσει για καλά τις ζωές μας στην καθημερινότητά μας. Ένας από τους τομείς, στους οποίους έχει επιδράσει σημαντικά, είναι ο κόσμος της επιχειρηματικότητας. Απώτερος στόχος της κάθε επιχείρησης είναι η υπεροχή έναντι μιας άλλης επιχείρησης μέσω της ιστοσελίδας τους.

Για αυτό το λόγο, πολλές επιχειρήσεις ψάχνουν τον τρόπο να διατηρήσουν το πελατολόγιό τους και να ενισχύσουν τη δυναμική και τη διαδραστικότητα της ιστοσελίδας τους. Έτσι, θα ήταν χρήσιμο να αναφερθούν μερικοί χρήσιμοι τρόποι.

Διαδραστικότητα ιστοσελίδας: Αξιοποίηση της οθόνης φόρτωσης

Όταν κάποιος μπαίνει σε μία ιστοσελίδα, πατάει κλικ, για παράδειγμα, σε διάφορα προϊόντα. Έτσι, προκειμένου οι πελάτες να περιμένουν εκείνο το μικρό κενό διάστημα, που απαιτείται, για να φορτώσει η ιστοσελίδα, υπάρχει λύση. Μπορεί ο υπεύθυνος σχεδίασης να βάλει ένα κινούμενο γραφικό με διάφορα χρώματα, το οποίο να δείχνει την πορεία της φόρτωσης.

Η χρήση Sliders και Carousels

Προκειμένου η ιστοσελίδα να γίνει προσιτή και αρεστή στο κοινό, η αρχική του σελίδα είναι αυτή, που θα κάνει τη διαφορά. Για αυτό και μπορούν να χρησιμοποιηθούν Sliders και Carousels, προκειμένου να προσδώσουν κίνηση και να διαφημίσουν προϊόντα ή προσφορές. Αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο πάνω μέρος της αρχικής σελίδας.

Κίνηση κατά την Κύλιση προς τα Κάτω

διαδραστικότητα ιστοσελίδαςΌταν κάποιος βρίσκεται σε μία ιστοσελίδα, θα κυλά, είτε με το τηλέφωνό του, είτε με το ποντίκι του προς τα κάτω, για να δει το περιεχόμενο της ιστοσελίδας. Για αυτό και μπορεί να προστεθεί animation κατά τη διάρκεια της κίνησης, όπως επίσης και η οργάνωση του περιεχομένου σε καρτέλες, που ανοίγουν, όσο κυλούν με τις συσκευές τους οι χρήστες προς τα κάτω.

Χρήση και υιοθέτηση Gamification

Η ιστοσελίδα είναι πολύ σημαντική για την διατήρηση του κοινού σε εγρήγορση. Μία από τις τεχνικές, που μπορεί να επιτύχει αυτό, είναι και η αξιοποίηση ιδεών από παιχνίδια, για να επηρεαστούν θετικά οι χρήστες. Ένα αποτελεσματικό παράδειγμα για τα e-shops, είναι η προσθήκη ενός τροχού της τύχης κατά την εγγραφή στη mailing list. Ο τροχός περιλαμβάνει διάφορες προσφορές κι έτσι, όταν ο χρήστης πατήσει το κουμπί της εγγραφής, μπορεί να κερδίσει αποκλειστικές εκπτώσεις.

Προσθήκη διαδραστικών εργαλείων

Ο χαρακτήρας και το ύφος της κάθε ιστοσελίδας διαφέρουν ανάλογα με το περιεχόμενο και τη χρήση τους. Για αυτό το λόγο, τα διαδραστικά εργαλεία μπορούν να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα Google Maps ή κάποιο ημερολόγιο. Με αυτά τα εργαλεία, οι χρήστες μπορούν να ελέγξουν τι είναι διαθέσιμο και τι όχι και να κάνουν τις κρατήσεις τους εύκολα και γρήγορα.

Διαδραστικότητα ιστοσελίδας: Χρήση Gifs και Κινούμενων Εικόνων 

Για την καλύτερη εικόνα μιας ηλεκτρονικής ιστοσελίδας, τα προϊόντα, για παράδειγμα, μπορούν να απεικονιστούν και με εναλλακτικούς τρόπους. Δύο από αυτούς είναι η χρήση σύντομων βίντεο και Gifs. Εκτός από τα χαρακτηριστικά του προϊόντος, σημασία έχει και το οπτικό ενδιαφέρον, καθώς οι πειραματισμοί με γραφικά και εφέ ανεβάζουν την αξιολόγηση των απεικονιζόμενων προϊόντων.

Χρήση User-Generated Content

διαδραστικότητα ιστοσελίδαςΤη σημερινή εποχή, παρατηρούμε πως οι περισσότερες, αν όχι όλες οι επιχειρήσεις, προωθούν τα προϊόντα τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Για αυτό και το User-Generated Content έχει μεγάλη σημασία για τη διαδραστικότητα της ιστοσελίδας, όπου οι χρήστες δημοσιεύουν τις φωτογραφίες των προϊόντων, που αγοράζουν και παραθέτουν τις κριτικές, που αναφέρουν.

Συμπερασματικά, οι χρήστες και οι πελάτες είναι η σημαντικότερη παράμετρος, που θα κρίνει και θα αξιολογήσει το περιεχόμενο μιας ιστοσελίδας. Έτσι, οι υπεύθυνοι μίας επιχείρησης θα ήταν ωφέλιμο να επικεντρώνονται στην αναβάθμιση μιας ιστοσελίδας, για  να καταφέρνουν να ανταποκρίνονται στις προσδοκίες τους.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!