Δημοσιογραφικός Λόγος

Σας ενδιαφέρει ο Δημοσιογραφικός Λόγος και τα μυστικά του;

Θέλετε να ασκηθείτε στη σύνταξη δημοσιογραφικών κειμένων και να βελτιστοποιήσετε τις συγγραφικές σας δυνατότητες;

Θέλετε να δείτε τα κείμενά σας να δημοσιεύονται σε φοιτητικό site με όρους και προϋποθέσεις ποιοτικής ενημέρωσης και ψυχαγωγίας;

Το Citycampus.gr σε συνεργασία με την Διάδραση – Εργαστήριο Μελέτης της Ανθρώπινης Επικοινωνίας” με έδρα την Αθήνα, ανακοινώνει την διεξαγωγή τρίμηνου επιμορφωτικού σεμιναρίου με θέμα “Δημοσιογραφικός Λόγος: Οι πτυχές και τα μυστικά του”, προσφέροντας ταυτόχρονα στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να κάνουν πρακτική άσκηση με εκπόνηση δικών τους κειμένων, τα οποία θα κρίνονται και πιθανά θα δημοσιεύονται στο www.citycampus.gr, την ιστοσελίδα που αποσκοπεί στην ποιοτική ενημέρωση των φοιτητών των ελληνικών πανεπιστημίων και ΤΕΙ.

Δημοσιογραφικός Λόγος: Στόχος και Μέθοδος

Στόχος του προγράμματος είναι η κατάκτηση βασικών χαρακτηριστικών και λειτουργιών του λόγου που δημοσιοποιείται, ενημερωτικού, ειδησεογραφικού, σχολιαστικού και ψυχαγωγικού. Η κατάρτιση προβλέπεται να είναι τόσο θεωρητική, μέσα από αναγνώσεις συγκεκριμένων κεφαλαίων διακεκριμένων βιβλίων στο χώρο, όσο και πρακτική, μέσα από την εκπόνηση άρθρων προς δημοσίευση.

Η μέθοδος προβλέπεται να είναι διαδραστική και διεπιστημονική. Οι συμμετέχοντες μέσα από ομαδοσυνεργατικές συζητήσεις «στρογγυλής τραπέζης» θα έχουν υλικό προς προετοιμασία και παρουσίαση και θα συζητούν επιλύοντας απορίες, ενώ ταυτόχρονα θα προσφέρεται και η δυνατότητα αναζήτησης περισσοτέρων πληροφοριών. Εναλλακτικά προβλέπεται κάθε συμμετέχων να αναλαμβάνει την παρουσίαση της επόμενης ενότητας (ανάλογα και με το επιστημονικό υπόβαθρο των συμμετεχόντων) και να υπάρχει καθοδήγηση από τον διδάσκοντα.

Δημοσιογραφικός Λόγος: Το πρόγραμμα

Ενδεικτικά, το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει τις εξής θεματικές ενότητες:

Βασικές αρχές της σημειολογίας και της γλωσσολογίας με προσανατολισμό προς τους κανόνες της ανθρώπινης επικοινωνίας και κατανόηση των βασικών μοντέλων επικοινωνίας που αφορούν τα ΜΜΕ

εκμάθηση βασικών δεξιοτήτων κατασκευής και διατήρησης site και blog ενημερωτικού και ειδησεογραφικού περιεχομένου,

εκμάθηση βασικών λειτουργιών της “κοινής γνώμης”,

βασικές αρχές της θεωρίας της πρόσληψης και άλλων θεωριών αναγνωστικής ανταπόκρισης,

βασικές αρχές της κειμενικότητας και της κειμενικής γλωσσολογίας,

βασικές αρχές και λειτουργίες του δημοσιοποιημένου λόγου (ενδεικτικά αναφέρουμε: αναζήτηση πηγών, διαδικασία συγγραφής, δομή άρθρων και αφηγηματικές τεχνικές, ηθικοί κανόνες και δεοντολογία, διαφορές έντυπης από την ηλεκτρονική δημοσιογραφία, δημοσιογραφικοί ρόλοι, διακειμενικότητα και αναπαράσταση, σύνταξη τίτλων κλπ)

Η προβλεπόμενη διάρθρωση του σεμιναρίου περιλαμβάνει 12 δια ζώσης εβδομαδιαίες συναντήσεις.

Δημοσιογραφικός Λόγος: Συντονισμός ομάδας και αξιολόγηση

Συντονιστής της ομάδας θα είναι ο Κωνσταντίνος Πολέμης, φιλόλογος – εκπαιδευτικός, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Θεωρία της Λογοτεχνίας, Διευθυντής Σύνταξης του citycampus.gr. Προβλέπεται η δημιουργία μιας ομάδας 10 με 15 συμμετεχόντων επιμορφουμένων και η χρήση παρουσιάσεων power point κλπ από τους ίδιους τους συμμετέχοντες, ώστε να αποκτήσουν οι συναντήσεις διαδραστικό χαρακτήρα.

Στο σεμινάριο ως επιμορφώτρια θα συμμετάσχει η δικηγόρος Έλενα Τζούλια, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης στο ευρωπαϊκό οικονομικό δίκαιο από το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης. Θα διδάξει ζητήματα που άπτονται της προστασίας της ιδιωτικότητας, της προσωπικότητας κ.ά.

Η αξιολόγηση των συμμετεχόντων θα γίνει κατά 60% από τα άρθρα – δοκίμια δημόσιου λόγου που θα εκπονήσουν και κατά 40% από την ενεργό συμμετοχή τους στο πρόγραμμα. Οι συμμετέχοντες οφείλουν να εκπονήσουν 10 άρθρα προς δημοσίευση, τα οποία θα συζητηθούν στην ομάδα και πιθανά να δημοσιευθούν. Στο τέλος του προγράμματος θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης, με τις προϋποθέσεις ότι αφενός οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν το 80% των συναντήσεων, παρέδωσαν όλα τα δοκίμια που τους ζητήθηκαν και αξιολογήθηκαν με τουλάχιστον 60% και πάνω.

Να σημειωθεί ότι ένα μέρος της βιβλιογραφίας θα προσπελασθεί στα αγγλικά, ενώ η γλώσσα εκπόνησης των εργασιών θα είναι τα ελληνικά.

Δημοσιογραφικός Λόγος 2

Δημοσιογραφικός Λόγος: Συμμετοχή, έναρξη, κόστος

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν την αίτηση συμμετοχής τους στο: info@citycampus.gr περιλαμβάνοντας πλήρες ονοματεπώνυμο, σχολή φοίτησης ή αποφοίτησης (πτυχίο), ηλικία και προφίλ facebook προκειμένου να υπάρξει γρηγορότερη επικοινωνία. Αποστολή συνημμένου βιογραφικού θα εκτιμηθεί περισσότερο.

Στους συμμετέχοντες θα δοθεί βεβαίωση επιτυχούς παρακολούθησης μαζί με αναλυτική κατάσταση θεματολογίας και άρθρων που θα συγγράψουν.

Οι αιτούντες θα κληθούν σε προσωπική συνέντευξη.

Οι συναντήσεις θα ξεκινήσουν την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου και θα λαμβάνουν χώρα σε μέρα και ώρα που θα αποφασισθεί από το σύνολο της ομάδας που θα συγκροτηθεί στα γραφεία του citycampus στην Αθήνα.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!

2 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.