Δεξιότητες που δε σου διδάσκει το Πανεπιστήμιο: Ποιες είναι και πώς τις αποκτάς
του Σπύρου Κατρανίδη
Παρόλο που από όλο και περισσότεροι νέοι και επαγγελματίες επιδιώκουν να εμπλουτίζουν το βιογραφικό τους με περισσότερα γνωστικά αντικείμενα (σκληρές ή κάθετες δεξιότητες), με συνεχείς εξειδικεύσεις και πιστοποιήσεις, δε φαίνεται αυτά να είναι καθοριστικά προσόντα στην επαγγελματική σταδιοδρομία του ατόμου. Οι εργοδότες και η αγορά γενικότερα, ζητάει άτομα προικισμένα με δεξιότητες μέσω των οποίων θα μπορούν να προσφέρουν τα μέγιστα.
Σύμφωνα με την NACE πάνω από 7/10 εργοδότες ζητάνε από τους υποψήφιους να έχουν ικανότητες στην ηγεσία, την ομαδικότητα, την επικοινωνία μέσω γραπτού λόγου, στην επίλυση προβλημάτων και εργασιακή ηθική και πειθαρχία. Το QS, στην αναφορά του «THE GLOBAL SKILLS GAP in the 21st Century» το 2018, οι εργοδότες, αν και θεωρούν εξαιρετικά σημαντικές τέτοιες δεξιότητες δεν είναι αντίστοιχα ικανοποιημένοι για 13/15 παραμέτρους από τους εργαζόμενους τους με περιοχές με μεγαλύτερη ικανοποίηση να παρατηρούνται στην Ευρώπη και τη Β. Αμερική και επιχειρήσεις που απασχολούν μεγάλο αριθμό. Παρατηρείται, οι σημαντικότερες δεξιότητες από τους εργοδότες να μη συμβαδίζουν με αυτές των εν δυνάμει εργαζομένων. Σειρά προτεραιότητας για τους εργοδότες έχουν οι δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων, η ομαδικότητα, η επικοινωνία, η προσαρμογή και η ανάλυση δεδομένων, ενώ οι εργαζόμενοι κατατάσσουν τις παραπάνω δεξιότητες με διαφορετική ιεραρχία (3η, 5η, 6η, 9η και 12η σημαντικότερες αντίστοιχα.)
Ποιες είναι οι soft skills δεξιότητες;
Αυτές οι δεξιότητες είναι ανεξάρτητες από τον τομέα σπουδών και εργασίας γνωστές ως μαλακές ή οριζόντιες δεξιότητες (soft skills). Σε αυτές περιλαμβάνονται δεξιότητες όπως:
- ηγεσίας: σχεδιασμός και πρωτοβουλίες
- ομαδικότητας και συνεργασίας
- επικοινωνίας: η δυνατότητα αποτελεσματικής διαπραγμάτευσης, το πώς θα «πουλήσεις» τις ικανότητές σου, επαγγελματική επικοινωνία
- Δυνατότητες επίλυσης προβλημάτων: καθορισμός στόχων, ανάπτυξη προτεραιοτήτων και διαχείριση χρόνου
- πειθαρχίας και ηθικής
- ευελιξίας και προσαρμοστικότητας
- διαπροσωπικές ικανότητες: η δημιουργία δικτύου γνωριμιών
Τί μπορώ να κάνω;
Για να αναπτύξει και να βελτιώσει κάποιος τις δεξιότητες του υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορεί να δράσει και συνοψίζονται παρακάτω
Διαδικτυακά μαθήματα: Το διαδίκτυο παρέχει πλούσιο υλικό με μαθήματα που στοχεύουν στην καλλιέργεια και την ανάπτυξη των soft skills δεξιοτήτων.
Αναστοχασμός: Μέθοδος αυτοκριτικής η οποία μπορεί να εφαρμοστεί σε διάφορους τομείς της ζωής από τη στάση και τη διαχείριση ενός καθημερινού περιστατικού (π.χ. διαμάχη με φίλο) μέχρι την απόδοση στη σχολή ή σε επαγγελματικό πόστο (π.χ. αποτέλεσμα εξέτασης, αδυναμία εξυπηρέτησης). Συνοψίζεται στην κατανόηση των δυνατών και αδύναμων σημείων και στο τι μπορεί να κάνει κάποιος να βελτιωθεί περαιτέρω ή μπορεί να είναι εμπόδιο (SWOT analysis). Η σημασία του αναστοχασμού έχει αναγνωριστεί από αρκετές χώρες με αποτέλεσμα να διδάσκεται ήδη από το σχολείο. Στην Ελλάδα αντιθέτως σπανίζει σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη διαδικασία για κάποιον αρχάριο.
Ανατροφοδότηση: Σχόλια τα οποία λαμβάνονται από άλλο άτομο που μπορεί να είναι εργοδότης, συνάδελφος, καθηγητής ή άλλο πρόσωπο ανάλογα με την περίπτωση. Έχει ομοιότητες με τον αναστοχασμό αλλά περιλαμβάνει την οπτική και τη γνώμη άλλων ατόμων.
Παροχή ευκαιριών για συνεχή εκπαίδευση: Οι επιχειρήσεις οφείλουν να παρέχουν τις ευκαιρίες για περαιτέρω βελτίωση στους εργαζόμενους τους για συμμετοχή σε σεμινάρια και εργαστήρια όπου θα εκπαιδεύονται πάνω στα soft skills και εξάσκηση αυτών μέσω προσομοίωσης.
Πρακτική με συναδέλφους, συμφοιτητές ή φίλους: Μέσω προσομοίωσης πάνω σε υποθετικά σενάρια.
Αν θέλεις κι εσύ να αναπτύξεις τις soft skills δεξιότητες σου, μπορείς να παρακολουθήσεις το σεμινάριο του Citycampus “Soft Skills for Success Workshop”, με οργανωτές την κυρία Αδάμ και τον κύριο Πολέμη. Περισσότερες πληροφορίες μπορείς να βρεις στον παρακάτω σύνδεσμο:
Θέλεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό και δεν έχεις σε ποιον να απευθυνθείς; Μπες στο studybuddy.gr, κάνε εγγραφή και λύσε όλες σου τις απορίες σήμερα!
Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!
Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!