Δήλωση μαθημάτων

Η δήλωση μαθημάτων προς παρακολούθηση σε κάθε εξάμηνο είναι μια διαδικασία απαραίτητη τόσο για την προμήθεια των αντίστοιχων συγγραμμάτων από τον Εύδοξο, όσο και για τη συμμετοχή σας στις εξετάσεις. Ακόμα και αν κάποια μαθήματα είναι υποχρεωτικά και μάλιστα «καρφωμένα» σε κάποιο εξάμηνο, πχ στο δεύτερο, είστε υποχρεωμένοι να το δηλώσετε ότι θα το παρακολουθήσετε…

Με τη δήλωση αυτή εξασφαλίζετε τη δυνατότητα λήψης του συγγράμματος από τον Εύδοξο με τη διαδικασία που έχουμε παλαιότερα επισημάνει εδώ. Οι γραμματείες διασταυρώνουν τα στοιχεία και αν δεν έχετε δηλώσει ένα μάθημα, θα βρεθείτε σε έκπληξη στη διαδικασία απόκτησης του συγγράμματος.

Ακόμα χειρότερα… Οι γραμματείες καταρτίζουν λίστες συμμετεχόντων στις εξετάσεις. Σε αυτές αναγράφονται τα ονόματα όσων έχουν κάνει τη σχετική δήλωση μαθήματος. Εάν, λοιπόν, κάποιος δεν έχει κάνει τη σχετική δήλωση, τότε δεν θα μπορέσει να δώσει την εξέταση. Δυστυχώς, έχουμε ακούσει πολλές φορές την περίπτωση αυτή: φοιτητής – φοιτήτρια να έχει προετοιμαστεί για μια εξέταση, να συμμετέχει, να αριστεύει κιόλας και τελικά η βαθμολόγησή του/της να είναι άκυρη, επειδή είχε λησμονήσει να δηλώσει το μάθημα. Η εμπειρία λέει ότι σε αυτή την περίπτωση η γραμματεία είναι πολύ πιο σκληρή στην τήρηση των αποφάσεων από τους καθηγητές.

Για αυτό να είστε πολύ προσεκτικοί κατά τη δήλωση των μαθημάτων, ιδίως τώρα που γίνεται ηλεκτρονικά σε συγκεκριμένες προθεσμίες. Σε κάθε γραμματεία, ηλεκτρονικά ο φοιτητής με τους κωδικούς του μπαίνει και κάνει τη σχετική δήλωση σε προκαθορισμένες ημερομηνίες από την ίδια τη γραμματεία.

Συμβουλή που δίνει ο οδηγός πρωτοετών του citycampus: Δηλώστε όσα περισσότερα μαθήματα μπορείτε, ακόμα και αυτά που θεωρείτε άκυρα λόγω πχ υπερβολικής δυσκολίας. Ειδικά, αν είστε σε μεγαλύτερο εξάμηνο και χρωστάτε μαθήματα, δηλώστε τα όλα. Δεν ξέρετε ποτέ πώς θα προκύψει το πρόγραμμα της εξεταστικής ή ποιες δυσκολίες ή αντίθετα διευκολύνσεις θα προκύψουν για κάποια μαθήματα. Ας πούμε ένα πολύ ζωντανό παράδειγμα. Τόσο πέρσι όσο και φέτος θα διεξαχθεί διπλή εξεταστική τόσο το Φεβρουάριο όσο και τον Ιούνιο. Τα μαθήματα στα οποία θα εξεταστούν οι φοιτητές το χειμώνα θα είναι όσα δήλωσαν τώρα για χειμερινό εξάμηνο αλλά και όσα δήλωσαν πέρσι για εαρινό, αφού ουσιαστικά η διπλή εξεταστική έχει τα χαρακτηριστικά της εξεταστικής του Σεπτεμβρίου. Αν κάποιος είχε δηλώσει και «άκυρα» μαθήματα, τώρα θα είχε τη δυνατότητα να τα δώσει και να επισπεύσει τη λήψη πτυχίου.

Για αυτό δεν ξεχνάμε ότι πρέπει να δηλώσουμε κάθε μάθημα που έχουμε την τυπική δυνατότητα να το δηλώσουμε. Δεν χωράνε σε αυτή τη διαδικασία αναβολές, συναισθηματισμοί κλπ.