Γυναίκες Λογοτέχνες

Γυναίκες Λογοτέχνες: H ιστορία τους

της Στέφι Ράσκοβα

Τι θα ήταν η ζωή χωρίς τη λογοτεχνία; Ανυπόφορα φυσιολογική! Κι αυτό γιατί τα βιβλία μας ταξιδεύουν σε άλλες εποχές, άλλους τόπους ή σε ολότελα διαφορετικούς κόσμους. Στο παρόν άρθρο επιλέγουμε να ασχοληθούμε με τέσσερις κορυφαίες γυναίκες λογοτέχνες, τόσο διαφορετικές μεταξύ τους, που μοιράζονται όμως το ίδιο πάθος: τη συγγραφή.

Γυναίκες ΛογοτέχνεςΣαπφώ

Η αρχαία Ελληνίδα ποιήτρια γεννήθηκε στη Λέσβο τον 7ο αιώνα π.Χ.. Ο αυθορμητισμός και ο έντονος ερωτισμός της την έκαναν να ξεχωρίσει αμέσως. Το πνεύμα της επαινέθηκε από αρχαίους και σύγχρονους, με πολλούς να την αποκαλούν το θηλυκό Όμηρο. Ο Πλάτωνας τη θεωρούσε ως τη δέκατη Μούσα. Από τα έργα της έχουν διασωθεί ελάχιστα, στις περισσότερες περιπτώσεις λίγες μόνο γραμμές ή λέξεις. Αυτό οφείλεται στην έλλειψη της ζήτησης του έργου της και στη σφοδρή κριτική που δέχθηκε από την Εκκλησία. Τα πιο γνωστά ποιήματά της είναι ο Ύμνος προς την Αφροδίτη και το Sappho’s Fragment 31. Το μόνο σίγουρο είναι πως ο λυρισμός και η πρωτοτυπία της στην περιγραφή των σωματικών επιδράσεων του πόθου την έκαναν να ξεχωρίσει και το αναγνωστικό κοινό να τη λατρέψει, ενώ οι επιστήμονες έδωσαν το όνομά της στον αστεροειδή 80 Sappho.
«…πάλι ο Έρωτας που παραλύει, με συγκλονίζει, αυτό το γλυκόπικρο ερπετό, που είναι αδύνατο να του ξεφύγεις…»

Γυναίκες Λογοτέχνες

Agatha Christie

Η Αγγλίδα συγγραφέας είναι αναμφισβήτητα μετρ των αστυνομικών μυθιστορημάτων. Ποιος άλλωστε δεν γνωρίζει τους ντετέκτιβ Ηρακλή Πουαρό και Τζέιν Μαρπλ; Η «Βασίλισσα του Εγκλήματος» έζησε και η ίδια ένα μυστήριο, αφού ήταν εξαφανισμένη από τις 3 έως τις 14 Δεκεμβρίου 1926. Όταν η αστυνομία τη βρήκε, δε θυμόταν τίποτα. Το 2007, ο Μπράιαν Άλντις είπε πως η Christie έγραφε τα βιβλία της μέχρι το τελευταίο κεφάλαιο και κατόπιν έκανε τις αλλαγές που επιθυμούσε προσπαθώντας να ενοχοποιήσει τον φαινομενικά λιγότερο ύποπτο. Πολλά βιβλία της μεταφέρθηκαν στον κινηματογράφο, όπως το Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές. Ήταν, επίσης, σεναριογράφος και νοσηλεύτρια.
«An archeologist is the best husband a woman can have. The older she gets the more interested he is in her.»

Γυναίκες ΛογοτέχνεςToni Morrison (Chloe Anthony Wofford)

Η Αμερικανίδα λογοτέχνης έφυγε πρόσφατα από τη ζωή. Κέρδισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1993, είχε πολλές διακρίσεις μία εκ των οποίων και το βραβείο Πούλιτζερ. Ξεκίνησε την καριέρα της ως συγγραφέας το 1970 αποσπώντας καλές κριτικές και κερδίζοντας την αγάπη του κόσμου. Ήταν διδάκτωρ Πανεπιστημίου και λιμπρετίστα. Υπήρξε στέλεχος στον εκδοτικό οίκο Random House και μέλος της American Academy of Arts and Letters. Το τραγούδι του Σόλομον και τα Γαλάζια Μάτια είναι από τα πιο γνωστά της έργα. Η επική δύναμη, οι διάλογοι, η ποιητική και εκφραστική απεικόνιση της Μαύρης Αμερικής την ξεχώρισαν.
«In this country American means white. Everybody else has to hyphenate.»

Γυναίκες ΛογοτέχνεςJ.K. Rowling

Η αγαπημένη Αγγλίδα συγγραφέας έγραψε τον Χάρι Πότερ σε μια καφετέρια -κάτι που έγινε μόδα αργότερα- και μετά από πολλές απορρίψεις κατάφερε τελικά όχι απλά να το εκδώσει αλλά και να κατακτήσει την παγκόσμια αγορά λογοτεχνίας. Όσον αφορά τα βιβλία της, έχουν πουληθεί πάνω από 350 εκατομμύρια αντίτυπα ανά τον κόσμο, έχουν μεταφραστεί σε 67 γλώσσες και έχουν βραβευτεί πολλάκις.
Η ίδια επηρεάστηκε μεταξύ άλλων από τον Τζορτζ Έλιοτ, την Έμιλι Μπροντέ και τον Στίβεν Κίνγκ. Εκτός από συγγραφέας, είναι δασκάλα, σεναριογράφος και παραγωγός ταινιών. Κάποιες από τις πολλές διακρίσεις που έχει λάβει είναι: Ιππότης της Λεγεώνας της Τιμής από την ίδια τη Βασίλισσα Ελισάβετ και Επίτιμη διδάκτωρ του Χάρβαρντ το 2008. Είναι η πρώτη συγγραφέας που κέρδισε πάνω από ένα δις δολάρια μόνο από συγγραφή βιβλίων και επίσης η μόνη που βγήκε από τη λίστα δισεκατομμυριούχων λόγω φιλανθρωπιών. Ο εκδοτικός οίκος Bloomsbury την ανάγκασε να χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο J.K. Rowling, γιατί φοβόταν πως τα αγόρια δε θα αγόραζαν βιβλία φαντασίας γραμμένα από μία γυναίκα. Επίσης, η ίδια γράφει και αστυνομικά μυθιστορήματα υπό το ψευδώνυμο Robert Galbraith.

Εσάς, ποιά είναι η δική σας αγαπημένη από τις γυναίκες λογοτέχνες;

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!