Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών*: Υπάρχουν τελικά οι γλώσσες του μέλλοντος;

της Βάσως Γιαγλή

Ζούμε σε έναν πλανήτη, όπου μετράμε πάνω από 6.900 καταγεγραμμένες γλώσσες. Υπάρχουν άνθρωποι μονόγλωσσοι, δίγλωσσοι, παιδιά-θαύματα που ξέρουν ταυτόχρονα 7 και 8 γλώσσες. Ταξιδεύοντας, ακόμη και διαδικτυακά, ακούς και τις πιο παράξενες γλώσσες και προφορές. Άλλες σου φαίνονται αστείες, άλλες σου προκαλούν το ενδιαφέρον να τις ψάξεις λίγο παραπάνω. Εν έτει 2017, κάποιοι από τους βασικούς στόχους των περισσότερων ανθρώπων είναι να μάθουν τουλάχιστον μία γλώσσα στη ζωή τους, ακόμη και μία φράση! Πόσες φορές, όμως, έχουμε αναρωτηθεί ποια ή ποιες είναι οι γλώσσες του μέλλοντος; Ποιες είναι εκείνες οι γλώσσες που δημιουργήθηκαν με σκοπό να διαρκέσουν στο χρόνο;

Γαλλικά

Η γαλλική γλώσσα αρχίζει να αποκτά ολοένα και περισσότερη δύναμη, αφού είναι επίσημη γλώσσα σε 45 κράτη παγκοσμίως, όπως ο Καναδάς, το Βέλγιο, η Ελβετία, καθώς και σε χώρες τις Αφρικής και της Ασίας. Καθόλου μικρός αριθμός, αν σκεφτείς ότι χρησιμοποιείται από 220 εκατομμύρια ανθρώπους και αποτελεί την 4η εμπορική διεθνή δύναμη.

“Ευγενή γλώσσα” τη χαρακτηρίζουν κάποιοι. Χωρίς αυτή να υπάρχει στο βιογραφικό σου σημείωμα, ξεχνάς τα κέντρα εργασιών της ΕΕ, όπου πιθανότατα πολλοί θα ήθελαν να ενταχθούν. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι τα γαλλικά χαρακτηρίζονται και ως η παγκόσμια γλώσσα της διπλωματίας. Ας μην ξεχνάμε ότι τα περισσότερα γαλλικά πανεπιστήμια είναι δωρεάν με αναγνωρισμένη φήμη παγκοσμίως, κατέχοντας την τρίτη θέση υποδοχής ξένων φοιτητών, μετά τη Βρετανία και τις Η.Π.Α. Τέλος, η γαλλική αποτελεί το 50% το αγγλικού λεξιλογίου. Έτσι, μαθαίνοντας γαλλικά μπορείς να μάθεις ταυτόχρονα και άλλες συγγενείς γλώσσες, όπως Ισπανικά και Ιταλικά.

Ισπανικά

Πόσο υποτιμημένη είναι αυτή η γλώσσα; Πρώτα από όλα, η ισπανική γλώσσα είναι η δεύτερη πιο διαδεδομένη γλώσσα μετά τα αγγλικά. 14 εκατομμύρια μαθητές μαθαίνουν ισπανικά. Ουκ ολίγοι θα λέγαμε. Επίσης, είναι η επίσημη γλώσσα σε 21 κράτη και περισσότεροι από 450 εκατομμύρια άνθρωποι τη χρησιμοποιούν, με 329 εκατομμύρια να την έχουν ως μητρική γλώσσα. Ισπανικά δε μιλάνε μόνο στην Ισπανία, όπως πολλοί πιστεύουν, αλλά στις περισσότερες χώρες τις Λατινικής Αμερικής. Κούβα, Μεξικό, Βενεζουέλα, Αργεντινή, Κόστα Ρίκα είναι μόνο ελάχιστες από αυτές. Ισπανόφωνοι υπάρχουν, βέβαια, και στις πρώην ισπανικές αποικίες της Αφρικής και τις Ασίας, ενώ με ταχύτατους ρυθμούς διαδίδεται και στην Αυστραλία.

Επιπλέον, στα σχολεία της Β. Αμερικής, η ισπανική γλώσσα έχει καθιερωθεί ως υποχρεωτική, καθώς είναι η δεύτερη επίσημη γλώσσα στις Η.Π.Α. Εκτός από αυτά κατέχει την τρίτη θέση γλώσσας που χρησιμοποιείται περισσότερο στο διαδίκτυο. Ανάλογη είναι η συμβολή της στην τέχνη και τον πολιτισμό. Για παράδειγμα, ισπανικής προέλευσης είναι ο Δον Κιχώτης του Θερβάντες, 100 χρόνια μοναξιάς, Ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές και άλλα πολλά λογοτεχνικά αριστουργήματα.

Κινεζικά

Και το καλύτερο για το τέλος. Μάλιστα, κινεζικά! Υποτίθεται ότι είναι μία από τις δυσκολότερες γλώσσες διεθνώς, καθώς δεν αποτελείται από το γνωστό σε όλους μας λατινικό αλφάβητο. Λάθος! Είναι μία σχετικά απλή γλώσσα στην ομιλία, εύκολη γραμματική και κατανοητό συντακτικό, χωρίς πρόσωπα στα ρήματα και πληθυντικό αριθμό. Η μόνη δυσκολία που μπορεί να συναντήσει κανείς είναι στον τονισμό-κάθε τονισμός έχει και διαφορετικό νόημα. Στατιστικά είναι η πιο ενδιαφέρουσα γλώσσα, αφού σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να τη βαρεθείς. Μόλις 100 χαρακτήρες είναι αρκετοί ώστε να μπορέσεις να διαβάσεις τους βασικούς χαρακτήρες μιας κινεζικής εφημερίδας. Σίγουρα, όμως, δε θα θελήσεις να σταματήσεις εκεί με το ενδιαφέρον σου να χτυπά κόκκινο συνεχώς, όταν καταλαβαίνεις ότι μπορείς να διαβάσεις όλο και περισσότερα πράγματα.

Η ταχύρρυθμη ανάπτυξη της Κίνας είναι πλέον αδιαμφισβήτητη με 1.5 εκατομμύρια κατοίκους (1/4 του πληθυσμού του πλανήτη) εκ των οποίων 10 εκατομμύρια πολυεκατομμυριούχοι. Κατ’ επέκταση, τα Κινέζικα είναι μία ευκαιρία, ώστε να συναναστραφείς με ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά και αναπτυξιακά κέντρα του πλανήτη.

*Η 26η Σεπτεμβρίου καθιερώθηκε ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών στις 6 Δεκεμβρίου 2001 με σκοπό την προώθηση της πολυγλωσσίας και την εκμάθηση γλωσσών γενικότερα. 16 χρόνια μετά, όποια γλώσσα και αν αποφασίσεις να επιλέξεις τελικά, είτε αυτή είναι “γλώσσα του μέλλοντος” είτε ακόμη και μία νεκρή γλώσσα, το μόνο σίγουρο είναι ότι γεμίζεις εφόδια τη ζωή σου για το καλύτερο αύριο που ονειρεύεσαι να ζήσεις!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!