Γλωσσική ποικιλότητα και κοινωνικός στιγματισμός

της Αγγελικής Μαύρου

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της γλώσσας είναι ότι παρουσιάζει μια εξαιρετική ποικιλία και προσφέρει πληθώρα γλωσσικών επιλογών. Αυτές μπορούν να τις κάνουν οι ομιλητές ανάλογα με τα κοινωνικά χαρακτηριστικά τους ή τις διάφορες περιστάσεις επικοινωνίας στις οποίες εμπλέκονται. Πολλές φορές θα έχεις παρατηρήσει ότι οι γλωσσικές επιλογές των ομιλητών γίνονται αντικείμενο σχολιασμού από τους γύρω τους. Το αποτέλεσμα αυτού το σχολιασμού ενίοτε είναι ο κοινωνικός στιγματισμός των ομιλητών. Παρακάτω ακολουθούν δυο χαρακτηριστικές περιπτώσεις κοινωνικού στιγματισμού λόγω  γλωσσικών επιλογών:

Η γλώσσα των νέων

Πόσες φορές έχεις ακούσει μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους να παραπονιούνται ότι οι νέοι δεν ξέρουν να μιλάνε, ότι κακοποιούν τη γλώσσα και διάφορες άλλες τέτοιες ατάκες; Ο λόγος που προχωράνε σε τέτοια σχόλια είναι ουσιαστικά η γλωσσική ποικιλότητα. O κάθε άνθρωπος, ανάλογα με την ηλικία του χρησιμοποιεί διαφορετικά γλωσσικά στοιχεία, τα οποία κάποιος που ανήκει σε διαφορετική ηλικιακή ομάδα ενδεχομένως να μην τα αναγνωρίζει καν! Κάτι τέτοιο γίνεται για να μπορέσει να επικοινωνήσει με άλλους, να ενταχθεί σε μια ομάδα ή να αποκτήσει μια ταυτότητα. Έτσι, όταν οι νέοι φτιάχνουν νέες λέξεις, οι γονείς τους συχνά δεν τους καταλαβαίνουν και σχολιάζουν την ημιμάθεια τους απέναντι στη γλώσσα.

 

Κοινωνικός στιγματισμός λόγω ιδιωμάτων

Η ελληνική γλώσσα είναι μια πολύ πλούσια γλώσσα, με πολλά ιδιώματα και διαλέκτους. Το πρόβλημα είναι ότι λόγω ελλιπούς εκπαίδευσης, οι περισσότεροι ομιλητές δεν εξοικειώνονται ποτέ με την πληθώρα των ιδιωμάτων και των διαλέκτων, με αποτέλεσμα όταν τα συναντούν να περιγελούν και αυτά αλλά και τους ομιλητές τους. Ας πάρουμε για παράδειγμα το επτανησιακό ιδίωμα, το οποίο χρησιμοποιείται στα Επτάνησα. Οι διαφορές που παρουσιάζει σε σχέση με την Κοινή Νέα Ελληνική είναι πολλές, και στο λεξιλόγιο αλλά και στην μορφολογία. Για παράδειγμα, αντί να πει κάποιος περπατώ λέει προβατώ ή αντί για τις κότες λέει τσι κότες. Η πρώτη σκέψη ακούγοντας αυτούς τους ιδιωματισμούς, δυστυχώς δεν θα είναι ότι η γλώσσα μας είναι πλούσια, αλλά ότι αυτός που κάνει αυτές τις επιλογές είναι αγράμματος!

Για ακόμα μια φορά, η λύση είναι η μελέτη και η ενημέρωση. Η πολύπλευρη παιδεία θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε την γλώσσα μας και όλους τους μηχανισμούς που τη διέπουν.

Θέλεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό και δεν έχεις σε ποιον να απευθυνθείς; Μπες στο studybuddy.gr, κάνε εγγραφή και λύσε όλες σου τις απορίες σήμερα!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!