#FoitiTips: Τι να κάνεις τώρα για να μην το μετανιώσεις αργότερα (Part 2)
της Ελίζας Σακκά
Αν διάβασες το πρώτο άρθρο και νομίζεις ότι κάνεις τα περισσότερα από αυτά, σου έχω νέα, μπορείς και καλύτερα. Οι συμβουλές που διάβασες στο προηγούμενο άρθρο και αυτές που θα διαβάσεις σε αυτό δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση υποχρεώσεις, είναι μάλλον προτροπές για να κάνεις πράγματα δημιουργικά, για να αξιοποιήσεις τις δυνατότητες της ηλικίας σου και φυσικά για να μην μετανιώσεις αργότερα. Κάποιες συμβουλές μπορεί να σου ταιριάζουν, άλλες πάλι όχι, ακολούθησε ό,τι σε κάνει να αισθάνεσαι καλά. Αυτό δεν είναι, άλλωστε, το νόημα;
Μην αφιερώνεις όλο το χρόνο σου σε οθόνες
Οθόνη υπολογιστή, κινητού, tablet. Είναι αρκετά εύκολο να παρασυρθείς και να περάσεις ώρες ολόκληρες “χαζεύοντας” στα social media, βλέποντας βιντεάκια στο youtube, παίζοντας παιχνίδια και οτιδήποτε άλλο, μου έχει συμβεί πολλές φορές. Αναγνωρίζω, όμως, ότι πέρα από την παροδική ευχαρίστηση και χαλάρωση, αυτές οι ασχολίες δεν μου προσφέρουν κάτι ουσιαστικό και αξιόλογο. Η τεχνολογία βρίσκεται στη ζωή μας για να τη διευκολύνει, όχι για να την εξαφανίσει και να μας κάνει έρμαιά της. Τώρα είσαι νέος, μην σπαταλάς το χρόνο σου κάνοντας πράγματα που κάνουν και οι γονείς σου, εκείνοι δεν έχουν επιλογή, εσύ έχεις.
Διάβασε όσο μπορείς
Το πιθανότερο είναι ότι έχεις κάποιον ελεύθερο χρόνο, λίγο ή πολύ, οπότε αξιοποίησέ τον διαβάζοντας. Διάβασε ό,τι σου αρέσει, ό,τι σε χαλαρώνει και σε κάνει να περνάς καλά. Δεν υπάρχουν στεγανά στην επιλογή των βιβλίων και πίστεψέ με δεν υπάρχει περίπτωση μελλοντικά να μετανιώσεις το χρόνο που αφιέρωσες στο διάβασμα, το πιθανότερο είναι να μετανιώσεις τον χρόνο που δεν αφιέρωσες.
Μάθε να ζητάς συγγνώμη
Στα 20’s είσαι αρκετά μεγάλος για να έχεις διαμορφώσει προσωπικότητα και αρκετά μικρός για να μπορέσεις να βελτιώσεις τη συμπεριφορά σου και να διορθώσεις τα λάθη του παρελθόντος. Γι’ αυτό, αν νιώθεις ότι κάνεις λάθος, ότι πληγώνεις ή θίγεις κάποιον, ότι δεν θα ήθελες να σου συμπεριφερθούν, όπως συμπεριφέρθηκες, ζήτα συγγνώμη. Μη βρίσκεις συνεχώς δικαιολογίες για τις πράξεις σου, μάζεψε το θάρρος σου και ζήτα συγγνώμη. Όταν το κάνεις, θα νιώσεις πολύ καλύτερα και είναι ένα από τα πιο γενναία και έντιμα πράγματα που θα κάνεις ποτέ.
Δοκίμασε και απότυχε
Στη δεκαετία των 20 μπορείς να δοκιμάσεις τα πάντα, να κάνεις πειράματα με τις σπουδές σου, με την επαγγελματική σου εξέλιξη, να εξερευνήσεις τις επιλογές σου. Αυτή είναι μία πολυτέλεια που την έχεις τώρα κι αν αποτύχεις το κόστος θα είναι μικρότερο από όσο θα είναι μελλοντικά. Οπότε, εκμεταλλεύσου αυτήν την περίοδο και μη φοβάσαι να αποτύχεις, ο φόβος σκοτώνει πιο πολλά όνειρα από την αποτυχία!
Αποταμίευε
Εύκολο να το λες, δύσκολο να το κάνεις. Είτε δουλεύεις και έχεις τα δικά σου χρήματα, είτε ζεις με τη βοήθεια των γονιών σου, μη σπαταλάς τα χρήματά σου αλόγιστα. Η αποταμίευση είναι τρόπος σκέψης και δεν έχει να κάνει με το ποσό. Ο άνθρωπος που αποταμιεύει, θα το κάνει ακόμα κι αν βάζει στην άκρη 10 ευρώ το μήνα. Γι’αυτό μην απογοητεύεσαι, αν θέλεις, μπορείς να το κάνεις και οι λόγοι αποταμίευσης είναι προφανείς.
Μη συμβιβάζεσαι
Αυτό αφορά τους φίλους σου, τις σπουδές σου, την επιλογή εργασίας, τον/την σύντροφό σου. Δεν έχεις κανένα λόγο να συμβιβαστείς, έχεις όλο το χρόνο μπροστά σου να ψάξεις και να παλέψεις για το καλύτερο, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό για σένα. Αυτή είναι μία συμβουλή που ακολουθώ προσωπικά παρά την αντίθετη γνώμη όλων όσοι με ωθούν να συμβιβαστώ και να ακολουθήσω την πεπατημένη οδό. Ομολογώ ότι αρχικά τα πράγματα δεν πήγαιναν όπως θα ήθελα, αλλά σταδιακά αρχίζουν να παίρνουν το δρόμο που εγώ θέλω κι όχι αυτόν που ήθελαν οι άλλοι για μένα.
Μάζεψε εμπειρίες, όχι πράγματα
Δεν είναι προτιμότερο να θυμάσαι εκείνο το road trip στην Πελοπόννησο ή τη μέρα που έκανες για πρώτη φορά rafting από το να επιδεικνύεις το καινούριο σου iPhone ή την καινούρια σου τσάντα; Για μένα είναι και μάλλον και για σένα. Οπότε, καλό είναι να ξοδεύεις τα χρήματά σου κάνοντας πράγματα που θα θυμάσαι για πάντα κι όταν τα αναπολείς, θα σε γεμίζουν με ευχαρίστηση, παρόμοια με εκείνη που ένιωθες όταν τα έκανες. Αυτή είναι η διαφορά, τα υλικά αντικείμενα μας γεμίζουν με παροδική χαρά, ενώ οι εμπειρίες μένουν για πάντα χαραγμένες μέσα μας και δύσκολα ξεθωριάζουν.
Μερικές συμβουλές, μερικές σκόρπιες σκέψεις, τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Οι επιλογές ανήκουν σε σένα, αλλά φρόντισε να μη μετανιώσεις για αυτές αργότερα!