Βιβλιοθήκες της Αθήνας
Βιβλιοθήκες της Αθήνας
Βιβλιοθήκες της Αθήνας
Βιβλιοθήκες της Αθήνας

Στην Αθήνα, υπάρχουν διάσπαρτες πολύ σημαντικές βιβλιοθήκες και αναγνωστήρια, που εκτός από την μακραίωνη ιστορία και προσφορά τους στη χώρα, αποτελούν ουσιαστικά σημαντικότατα εργαλεία έρευνας για τον κόσμο, κυρίως τον ακαδημαϊκό κόσμο, καθηγητές και φοιτητές. Αυτές τις βιβλιοθήκες της Αθήνας θα παρουσιάσουμε στο αφιέρωμα που ξεινάει σήμερα.

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας

Είναι η κεντρική βιβλιοθήκη της χώρας και η σημαντικότερη από τις βιβλιοθήκες της Αθήνας και βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας (Πανεπιστημίου 32). Διαθέτει την πλουσιότερη συλλογή βιβλίων αλλά και χειρογράφων της χώρας. Σπάνιος θησαυρός. Θα τη χαρακτηρίζαμε ως τη χαρά του ερευνητή. Το κεντρικό της αναγνωστήριο είναι απαράμιλλης αισθητικής και πόλος έλξης ακόμα και τουριστών… Σχεδιάστηκε από το Θεόφιλο Χάνσεν.

Η συλλογή χειρογράφων αριθμεί περίπου 4.500 χειρόγραφα, με το αρχαότερο να ανάγεται στον δέκατο πέμπτο αιώνα μ.Χ.

Η Εθνική βιβλιοθήκη προσφέρει και πολλές ψηφιακές υπηρσίες με σημαντικότερες το OPAC (εγγραφές βιβλιογραφικών στοιχείων του υλικού της Εθνικής Βιβλιοθήκης), και το HEALLINK (Δίκτυο Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών)

Η Εθνική Βιβλιοθήκη είναι ανοιχτή για το κοινό Δευτέρα με Πέμπτη 9 π.μ. – 8 μ.μ.. Παρασκευή και Σάββατο 9 π.μ. – 2 μ.μ. Ειδικά το μήνα Ιούλιο λειτουργεί καθημερινά 9 π.μ. – 2 μ.μ. Το τμήμα χειρογράφων λειτουργεί καθημερινά 9 π.μ. – 2 μ.μ. Τον Αύγουστο είναι κλειστή. Ελέγξτε την ιστοσελίδα της για ξεναγήσεις που γίνονται.

Να την επισκεφθείτε είτε με τη φυσική είτε με τη διαδικτυακή παρουσία σας.

Επικοινωνία: http://www.nlg.gr/

Βιβλιοθήκη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών

Η βιβλιοθήκη του Μεγάρου Μουστικής Αθηνών “Λίλιαν Βουδούρη” (μία από τις νεότερες και πιο οργανωμένες βιβλιοθήκες της Αθήνας) διαθέτει τεράστια συλλογή υλικού που αφορά τη δυτική αλλά και την ελληνική μουσική (αρχαία, βυζαντινή, δημοτική, ρεμπέτικη και λόγια). Διαθέτει πάνω από 133.000 τίτλους, οι οποίοι συνεχώς αυξάνονται.

Πολύ σημαντικό είναι ότι η βιβλιοθήκη διαθέτει τεράστιο “ψηφιακό αναγνωστήριο”, στο οποίο μπορεί κανείς από το σπίτι του να έχει πρόσβαση σε όλο το υλικό που δεν προστατεύεται από διάφορους περιορισμούς.

Η βιβλιοθήκη είναι ανοιχτή σε όλους και βρίσκεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη.

Περισσότερες πληροφορίες για ωράρια και επικοινωνία: http://www.mmb.org.gr/Page/

Βιβλιοθήκη του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)

Καλή η προσπάθεια του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, η οποία διαφοροποιείται λόγω της συλλογής που αφορά το βιβλίο. Δηλαδή διαθέτει βιβλία για το βιβλίο, τις εκδόσεις, την τυπογραφία κλπ. Υπάρχει και η συλλογή Στρατή Τσίρκα με περίπου 3.000 τίτλους.

Για περισσότερες πληροφορίες για τη βιβλιοθήκη, που βρίσκεται Αθανασίου Διάκου 4 στο Κουκάκι, μπορείτε να βρείτε εδώ.

Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων

Μεγάλη σε συλλογή βιβλιοθήκη με σκοπό την υποβοήθηση του κοινοβουλευτικού έργου. Η συλλογή περιλαμβάνει έργα πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών επιστημών, νομικής και ιστορίας. Επίσης, βρίσκει κανείς περιοδικά, εγκυκλοπαίδειες και υλικό πολιτικού περιεχομένου, όπως φυλλάδια κ.ά. Διαθέτει και ηλεκτρονικό κατάλογο, που μπορείτε να επισκεφθείτε εδώ.

Μπενάκειος Βιβλιοθήκη

Συλλογή που αφορά τις επιστήμες των μαθηματικών, της φυσικής, της ανθρωπολογίας, της φιλοσοφίας, της ανθρωπολογίας, της ιατρικής, της ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας και τις καλές τέχνες.

Τις συλλογές της Βουλής των Ελλήνων και της Μπενάκειου Βιβλιοθήκης, που αποτελεί τμήμα της βιβλιοθήκης της Βουλής μπορεί κανείς να τις βρει: στο κτήριο της Βουλής, στο παλιό καπνεργοστάσιο (Λένορμαν 218) και στη Μπενάκειο Βιβλιοθήκη (Ανθίμου Γαζή 2)

Οι βιβλιοθήκες είναι ανοικτές για το κοινό. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Γεννάδειος Βιβλιοθήκη

Διαθέτει πάνω από 120.000 τόμους βιβλίων, καθώς και σπάνια χειρόγραφα, αρχεία και έργα τέχνης που αφορούν την ελληνική παράδοση. Έκπληξη αποτελεί η σλλογή των προσωπικών αντικειμένων του Λόρδου Βύρωνα, καθώς και μια σειρά ζωγραφικών έργων που απεικονίζουν επεισόδια της Επανάστασης του 1821, όπως τα είδε ο Στρατηγός Μακρυγιάννης. Έκπληξη μεγαλύτερη αποτελούν οι συλλογές αρχείων των ποιητών Σεφέρη και Ελύτη, καθώς και του μουσικού Δημήτριου Μητρόπουλου.

Είναι ανοιχτή στο κοινό αλλά υπό όρους, όπως πχ ο μη δανεισμός και η έλλειψη δυνατότητας πρόσβασης στα βιβλιοστάσια από το κοινό. Βρίσκεται στην οδή Σουηδίας 61.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ. Για τις συλλογές της βιβλιοθήκης εδώ.

Κεντρική βιβλιοθήκη Δήμου Αθηναίων

Μεγάλη βιβλιοθήκη με περίπου 55.000 τίτλους. Ιδιαίτερες συλλογές είναι αυτή που αφορά την Αθήνα (φωτογραφίες, κάρτες και φυσικά βιβλία), σπάνιες εκδόσεις των προηγούμενων αιώνων, εφημερίδες και περιοδικά του αθηναϊκού τύπου. Είναι ανοιχτή στο κοινό και δανειστική.

Πληροφορίες για τη βιβλιοθήκη εδώ. Ο ηλεκτρονικός κατάλογός της εδώ.

Στεγάζεται στην οδό Δομοκού 2, στο σταθμό Λαρίσης.

Βιβλιοθήκη της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών

Με σκοπό τη στήριξη και την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης και την ανάπτυξη της έρευνας στο χώρο της Ιστορίας της Τέχνης, διαθέτει ελεύθερα στο κοινό τη συλλογή της που αποτελείται από 57.000 τίτλους βιβλίων, πάνω από 400 τίτλους περιοδικών, χαρακτικά, διαφάνειες και μια μεγάλη συλλογή ψηφιοποιημένου υλικού σε CD-ROM και DVD.

Βρίσκεται στην οδό Πειραιώς 256.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ. Ο ηλεκτρονικός κατάλογος της βιβλιοθήκης εδώ.

3 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.