Βελτίωσε τη μνήμη και τη διάθεσή σου… τρώγοντας!

της Ιουλίας Πρίγκου

Το φαγητό σίγουρα αποτελεί μια απόλαυση! Η διατροφή, ως το Α και το Ω στη ζωή μας, εκτός του ότι πρέπει να αποτελεί μια “ασπίδα” ενάντια σε ιούς πρέπει να επιδρά τόσο στη βελτίωση της διάθεσης, που ειδικά τους χειμερινούς μήνες τείνει να γίνει καταθλιπτική, όσο και στη διατήρηση της μνήμης.

Νους υγιής εν σώματι υγιεί!

Αναλύοντας τις βιταμίνες, τα ιχνοστοιχεία, τα μέταλλα και τα θρεπτικά συστατικά τα οποία χρειάζεται ένας οργανισμός για να διατηρεί την εύρυθμη λειτουργία του, καταλαβαίνουμε το σημαντικό τους ρόλο, που έγκειται όχι μόνο στην προστασία από διάφορες παθήσεις αλλά και στη διατήρηση μιας γερής μνήμης! Από τα πιο χαρακτηριστικά τρόφιμα, τα οποία θα σου εξασφαλίζουν ένα “κοφτερό” μυαλό επιλέξαμε να αναφέρουμε τα παρακάτω:

Καρύδια

Νούμερο ένα σ’ αυτήν την κατηγορία! Παίζουν σπουδαίο ρόλο στη ρύθμιση των επιπέδων των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου, που ρυθμίζουν τα εγκεφαλικά σήματα. Είναι πηγή ω3 λιπαρών οξέων και πλούσια σε αντιοξειδωτικά.

Γάλα

Το γάλα περιέχει το αμινοξύ θρυπτοφάνη που ουσιαστικά είναι πρόδρομο μόριο της σεροτονίνης, που ρυθμίζει την καλή εγκεφαλική λειτουργία. Επίσης, αποτελεί πηγή και άλλων αμινοξέων αλλά και υδατανθράκων εξασφαλίζοντας έτσι την εύρυθμη εγκεφαλική λειτουργία.

Βατόμουρα

Σύμφωνα με στοιχεία από το Πανεπιστήμιο Tufts στις Ηνωμένες Πολιτείες, η κατανάλωση βατόμουρων μπορεί να είναι αποτελεσματική για τη βελτίωση ή την καθυστέρηση της βραχυπρόθεσμης απώλειας μνήμης. Επιπλέον, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τις ανθοκυανίνες, οι οποίες αναστέλλουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων, ενώ περιέχουν και φλαβονοειδή που δρουν προστατευτικά έναντι του καρκίνου του δέρματος και του πνεύμονα.

Μπρόκολο

Το μπρόκολο είναι πηγή βιταμίνης Κ η οποία ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία. Επίσης, είναι πηγή χολίνης η δράση της οποίας σχετίζεται με την παραγωγή νέων εγκεφαλικών κυττάρων και νευρωνικών συνδέσεων. Χαμηλά επίπεδα ακετυλοχολίνης σχετίζονται με το Alzheimer.

Αυγά

Τα αυγά είναι πλούσια σε μέταλλα και βιταμίνες όπως ασβέστιο, φωσφόρο, σίδηρο, νάτριο, κάλιο, βιταμίνη Α, νιασίνη, βιοτίνη, βιταμίνη Β12, ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2), παντοθενικό οξύ (βιταμίνη Β5), φολικό οξύ (βιταμίνη Β9) κ.α. Οι περισσότερες απ’ αυτές ενισχύουν την εγκεφαλική λειτουργία, ενώ  παράλληλα συμβάλλουν και στη μείωση των επιπέδων της ομοκυστεΐνης, μιας ένωσης της οποίας η δράση έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλικά επεισόδια, με εξασθένηση της εγκεφαλικής λειτουργίας αλλά και με τον κίνδυνο για εμφάνιση της νόσου Alzheimer.

Ντομάτες

Εντάσσεται σε αυτήν τη λίστα λόγω του λυκοπενίου! Το λυκοπένιο ανήκει στην κατηγορία των καροτενοειδών και προσδίδει το κόκκινο χρώμα σε πολλά φρούτα και λαχανικά. Έχει αντιοξειδωτική δράση και προστατεύει από την επιβλαβή δράση των ελευθέρων ριζών στα εγκεφαλικά κύτταρα.

Ψάρια

Τα ψάρια και κυρίως τα λιπαρά είναι πλούσια σε ω3 λιπαρά οξέα, DHA και EPA, τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Για ενίσχυση της διάθεσης

Η διάθεση και η ψυχολογία, είναι ένα κομμάτι ιδιαίτερα σημαντικό για τον άνθρωπο. Η διατήρηση της ισορροπίας στην ψυχολογία εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Οι παράγοντες που μπορούν να συμβάλλουν σε εναλλαγές της διάθεσης έχουν να κάνουν είτε με εσωτερικούς λόγους βιολογική και βιοχημική κατάσταση του καθενός, π.χ. ανεπάρκειες σε βιταμίνες ή σε κάποιο άλλο απαραίτητο θρεπτικό συστατικό μπορεί να επηρεάσει την διάθεση μας είτε με καταστάσεις που συμβαίνουν στο περιβάλλον στο οποίο ζει και εργάζεται κάποιος. Η διατροφή και μάλιστα η σωστή μπορεί να ενισχύσει αυτό το κομμάτι και να συμβάλλει στην διατήρηση μιας καλής και ισορροπημένης διάθεσης!

Μερικά τρόφιμα που μπορείς να εντάξεις στη διατροφή σου:

Σοκολάτα

Και όταν αναφέρεται η σοκολάτα, γίνεται λόγος για τη μαύρη, την πικρή! Η μαύρη σοκολάτα, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε κακάο είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, οι οποίες έχουν αντιοξειδωτική δράση. Συμβάλλει στην αύξηση των επιπέδων σεροτονίνης και ενδορφινών που ενισχύουν τη διάθεση. Ένα κομματάκι αρκεί για να μας τονώσει! Έτσι, την επόμενη φορά που θα νιώσεις πεσμένος ψυχολογικά μη διστάσεις να την κάνεις την αμαρτία!

Μπανάνα

Οι μπανάνες πλούσιες σε κάλιο και γλυκές στη γεύση τους περιέχουν θρυπτοφάνη. Η θρυπτοφάνη είναι ένα αμινοξύ, δομικός λίθος της σεροτονίνης, η οποία βοηθά στη ρύθμιση της διάθεσης. Επίσης, αποτελούν πηγή βιταμίνης Β και φολικού οξέος.

Προϊόντα ολικής άλεσης

Είτε πρόκειται για δημητριακά είτε για ψωμί ή ζυμαρικά, όλα ανήκουν στην κατηγορία των υδατανθράκων και η κατανάλωσή τους συνοδεύεται από μια ευχάριστη διάθεση! Αναφέρονται τα ολικής άλεσης ως πιο υγιεινή επιλογή λόγω του ότι καθυστερούν την αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και υπάρχει καθυστέρηση της απορρόφησής της από τον οργανισμό. Επιπλέον, περιέχουν πλήθος βιταμινών, ιχνοστοιχείων και μετάλλων που συμβάλλουν και αυτά με τη σειρά τους σε μια εύρυθμη λειτουργία!

Tips: Η διάθεση και η καλή ψυχολογία είναι από τα πιο σημαντικά κεφάλαια! Άλλα τρόφιμα που μπορείς να καταναλώνεις είναι οι ξηροί καρποί, τα φρούτα, τα λαχανικά και άπαχη πρωτεΐνη. Τα περισσότερα απ’ αυτά είναι γνωστά και χιλιοακουσμένα. Ένταξε στο διαιτολόγιό σου τρόφιμα που αναφέρθηκαν σε αυτήν την κατηγορία σε συνδυασμό με τα παραπάνω! Μερικές άλλες συμβουλές που δρουν συνδυαστικά στην ψυχολογία και κατανάλωση φαγητού: προγραμμάτισε ένα γεύμα με τους φίλους σου, ή επίλεξε να μαγειρέψεις με παρέα στο σπίτι!