#Foititips: Τρόποι για να παραμείνεις ασφαλής σε νέα πόλη

της Έλλης Πασολλάρη

Τα αποτελέσματα έχουν βγει. Είσαι επισήμως φοιτητής που έχεις περάσει στη σχολή που ήθελες, όμως σε άλλη πόλη. Δε σε πτοεί αυτό, αποφασίζεις και πας. Και ξαφνικά βρίσκεσαι σε μια άβολη κατάσταση, τα συναισθήματά σου είναι ανάμεικτα, γιατί από τη μια νιώθεις την απόλυτη ελευθερία και ότι βρίσκεσαι στην καλύτερη στιγμή της ζωής σου, όμως από την άλλη αισθάνεσαι τον φόβο του καινούριου και του ξένου. Έχεις δίκιο που σκέφτεσαι με αυτόν τον τρόπο, γιατί ο ενθουσιασμός του καινούριου συχνά μας παρασύρει και μας κάνει απρόσεκτους. Για αυτόν τον λόγο θα σου δώσω 2-3 μικρές συμβουλές, ώστε να περάσεις με ασφάλεια τα πιο όμορφα χρόνια της νεότητάς σου.

Διατήρησε συχνή επικοινωνία με τους δικούς σου

Ναι, θέλεις να αισθάνεσαι ελεύθερος να κάνεις ότι θέλεις και να μην έχεις την υποχρέωση να ενημερώνεις τους γονείς σου για το που βρίσκεσαι. Ωστόσο, είναι καλό και κυρίως ασφαλές,  οι δικοί σου να γνωρίζουν την τοποθεσία σου ιδιαίτερα τους πρώτους μήνες της διαμονής σου εκεί. Μη βαριέσαι να πάρεις τηλέφωνο την μητέρα σου και μην αγνοείς τις κλήσεις της. Δε χρειάζεται να της δίνεις πλήρη αναφορά για το τι κάνεις, απλά μια μικρή ενημέρωση.

Προσοχή με το αλκοόλ

Ποιος δεν θέλει να βγει, να πιεί και να διασκεδάσει; Είναι, αν όχι η αγαπημένη, μία από τις αγαπημένες συνήθειες των φοιτητών. Χρειάζεται, όμως, εξαιρετική προσοχή, καθώς η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστες συνέπειες. Αυτό που μπορείς να κάνεις για να μειώσεις του κινδύνους είναι να έχεις γεμάτο στομάχι πριν την έξοδό σου. Φρόντισε λοιπόν, να φας ένα καλό γεύμα για να μην έχεις προβλήματα με το στομάχι σου. Και φυσικά, πρέπει να γνωρίζεις τα όρια σου! Μην το παρακάνεις με το αλκοόλ, αν δεν το αντέχεις.

Μη μένεις μόνος σου

Κάθε φορά που αποφασίζεις να βγεις έξω, να είσαι σίγουρος ότι θα έχεις γνωστά σου άτομα τριγύρω. Είτε κανονίσεις να βγεις με την παρέα σου, είτε όχι, είναι καλό να έχεις ένα πιο κοντινό σου άτομο μαζί. Έτσι, θα νιώσεις κι εσύ μεγαλύτερη ασφάλεια και θα περάσεις και πιο όμορφα. Το σημαντικότερο, όμως, είναι η επιστροφή στο σπίτι. Προσπάθησε να έχεις παρέα μαζί σου κάθε φορά που γυρνάς σπίτι ειδικά όταν η υπόλοιπη πόλη κοιμάται…

Μικροί και απλοί τρόποι και συνήθειες είναι αυτοί που θα σε βοηθήσουν να περάσεις πιο ασφαλή και όμορφα φοιτητικά χρόνια. Εντάξει, είμαι σίγουρη ότι θα υπάρξουν φορές που και το παραπάνω ποτάκι σου θα πιείς, και θα ξεχάσεις να πάρεις ένα τηλέφωνο τους δικούς σου και θα επιχειρήσεις την επιστροφή στο σπίτι με μόνο συνοδό τις σκιές της πόλης. Ελπίζω, βέβαια, να είναι η εξαίρεση στον κανόνα.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!