Αστυνομικές Σχολές: Σπουδές στην Ελλάδα

της Αγγελικής Μαύρου

Γενικές πληροφορίες τμήματος

Όταν κάνουμε λόγο για τις Αστυνομικές Σχολές, αναφερόμαστε αφενός στην Σχολή Αξιωματικών και αφετέρου στην Σχολή Αστυφυλάκων. Η Σχολή Αξιωματικών βρίσκεται στην Αθήνα και πιο συγκεκριμένα στην Αμυγδαλέζα Αττικής ενώ η Σχολή Αστυφυλάκων βρίσκεται στα Γρεβενά, στο Διδυμότειχο, στην Καρδίτσα, στην Κομοτηνή, στην Νάουσα, στην Ξάνθη, στο Ρέθυμνο και την Σητεία. Οι μαθητές προκειμένου να ενταχθούν σε μια από αυτές τις σχολές μπορούν να ακολουθήσουν το 1ο, 2ο ή 4ο επιστημονικό πεδίο. Για την Σχολή Αξιωματικών η διάρκεια φοίτησης είναι 8 εξάμηνα ενώ για την Σχολή Αστυφυλάκων η διάρκεια φοίτησης είναι 5 εξάμηνα.

Οι Αστυνομικές  Σχολές διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες, καθεμιά από τις οποίες έχει διαφορετικά μόρια και διαφορετικό αριθμό εισακτέων:

  • Γενική Σειρά: Για την Σχολή Αξιωματικών τα μόρια είναι 18.113 ενώ για την Σχολή Αστυφυλάκων είναι 16.301.
  • Ειδική Κατηγορία: Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει τους γονείς και τα τέκνα πολύτεκνων οικογενειών 10%. Τα μόρια για την Σχολή Αξιωματικών είναι 17.926 και για την Σχολή Αστυφυλάκων είναι 15.398.
  • Ειδική Κατηγορία: Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει τους γονείς και τα τέκνα τρίτεκνων οικογενειών 4%. Τα μόρια για την Σχολή Αξιωματικών είναι 18.042 και για την Σχολή Αστυφυλάκων 16.238.

Χαρακτήρας Σχολής

Στόχος των δυο σχολών είναι η εκπαίδευση ικανών αξιωματικών και αστυνομικών για την στελέχωση όλων των τμημάτων της Ελληνικής Αστυνομίας. Πιο συγκεκριμένα, η Σχολή Αξιωματικών στοχεύει στην μόρφωση και καλλιέργεια των στελεχών και των αξιωματικών της αστυνομίας ενώ η Σχολή Αστυφυλάκων στοχεύει στην προετοιμασία των Δόκιμων Αστυφυλάκων ώστε να καταστούν ικανοί αστυνομικοί και ανακριτικοί υπάλληλοι.

Κριτήρια Εισαγωγής

Δικαίωμα διεκδίκησης μιας θέσης στις Αστυνομικές Σχολές έχουν άνδρες και γυναίκες Έλληνες πολίτες, ή ομογενείς από τη Βόρειο Ήπειρο, την Κύπρο και την Τουρκία. Για την εισαγωγή των μαθητών στις Αστυνομικές σχολές, εκτός από την συμμετοχή και επιτυχία στις Πανελλήνιες εξετάσεις, υπάρχει μια σειρά κριτηρίων που πρέπει να πληρούνται. Πιο συγκεκριμένα οι υποψήφιοι:

  • Δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 26ο έτος της ηλικίας τους κατά την 31η Δεκεμβρίου του έτους που διενεργούνται οι εξετάσεις.
  • Πρέπει να έχουν ανάστημα 1,70 τουλάχιστον (ισχύει για άνδρες και γυναίκες).
  • Θα πρέπει να έχουν πίστη στο Σύνταγμα, αφοσίωση στην πατρίδα και οι θρησκευτικές τους δοξασίες να μην εμποδίζουν την εκτέλεση των καθηκόντων τους.
  • Δεν πρέπει να έχουν καταδικασθεί για τέλεση ή απόπειρα εγκλημάτων (Αναλυτικά διαβάστε εδώ).
  • Έχουν υγεία και άρτια σωματική διάπλαση, διαπιστούμενη από την αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή Κατάταξης, σύμφωνα με τις διατάξεις για τη σωματική ικανότητα υποψηφίων των Σχολών Στρατού Ξηράς, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Π.Δ.133/2002 (ΦΕΚ Α΄-109), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.
  • Θα πρέπει να υποβληθούν σε ψυχοτεχνικές δοκιμασίες και υγειονομικές εξετάσεις. Αφού κριθούν ικανοί σε αυτές, παραπέμπονται σε αθλητικές δοκιμασίες για την αξιολόγηση της φυσικής τους κατάστασης.

Περισσότερες πληροφορίες για τα κριτήρια εισαγωγής μπορείς να δεις εδώ.

Μαθήματα

Ενδεικτικά, τα μαθήματα που μπορούν να παρακολουθήσουν οι σπουδαστές κατά την διάρκεια φοίτησής τους είναι τα εξής:

Σχολή Αξιωματικών: Δίκαιο (Αστυνομικό, Ουσιαστικό, Δικονομικό, Συνταγματικό), Επιστήμη Δικαίου, Αστυνομία Γενικής Αστυνόμευσης, Αστυνομία Τροχαίας, Οπλοτεχνική-Σκοποβολή, Αυτοάμυνα-Αυτοπροστασία, Εισαγωγή στη Διοικητική Επιστήμη, Κοινωνικός Έλεγχος του Εγκλήματος, Ασκήσεις Πυκνής Τάξης, Ασκήσεις Προσομοίωσης, Μηχανολογία-Οδήγηση Οχημάτων.

Σχολή Αστυφυλάκων: Αστυνομικό Δίκαιο, Ουσιαστικό Ποινικό Δίκαιο, Δικονομικό Ποινικό Δίκαιο, Θέματα Δημόσιας Ασφάλειας, Επιστημονική Αστυνομία-Στοιχεία Ιατροδικαστικής, Εγκληματολογία-Ανακριτική, Σωματική Αγωγή, Εφαρμογές Αστυνομικού Δικαίου, Θέματα Μέτρων Τάξης, Τροχαίας, Ασφάλειας σε Συγκεντρώσεις-Αστυνομικές Επιχειρήσεις, Ψυχολογικά Θέματα κα Προσεγγίσεις.

Επαγγελματικές Ευκαιρίες

Η Ελληνική Αστυνομία διαθέτει τρεις υπηρεσίες, οι οποίες στελεχώνονται από τους αποφοίτους των Αστυνομικών Σχολών ανάλογα με τον βαθμό τους και την επιλογή τους.

  1. Αστυνομικό Τμήμα: Ασχολείται με απλά ζητήματα όπως καυγάδες, οικοδομικές ή υγειονομικές παραβάσεις κτλ.
  2. Τροχαία: Ασχολείται με ζητήματα οδικής τάξης και ασφάλειας.
  3. Ασφάλεια: Ασχολείται με εγκλήματα όπως κλοπές, εκβιασμούς, απειλές, ναρκωτικά. Στο αντικείμενο ενασχόλησης της εμπίπτει και η Δίωξη Οικονομικού Εγκλήματος.

Με την ολοκλήρωση των σπουδών τους, οι σπουδαστές εντάσσονται στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας, σε θέσεις ανάλογες με την Σχολή από την οποία αποφοίτησαν.

Πιο συγκεκριμένα, οι απόφοιτοι της Σχολής Αστυφυλάκων ονομάζονται Αστυφύλακες και μπορούν να προαχθούν σε Αρχιφύλακες και Ανθυπαστυνόμους. Τοποθετούνται σε αστυνομικά τμήματα και είναι υπεύθυνοι για την ασφάλεια και της τάξη στις περιοχές ευθύνης τους.

Οι απόφοιτοι της Σχολής Αξιωματικών ονομάζονται Υπαστυνόμοι, ανήκουν στους Αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας και μπορούν να φτάσουν μέχρι και το αξίωμα του Αντιστράτηγου. Η θέση την οποία θα καλύψουν εξαρτάται από την ανάγκη της υπηρεσίας.

Σχολή Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης

Στόχος της Σχολής Μετεκπαίδευσης είναι η συνεχής επιμόρφωση των υπαλλήλων της Ελληνικής Αστυνομίας σε αστυνομικά θέματα και ζητήματα γενικού και ειδικού ενδιαφέροντος για να αποδίδουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις υποχρεώσεις τους.

Στην Σχολή Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης, η διδασκαλία γίνεται από Ακαδημαϊκούς, δικαστές, εισαγγελείς ή και καταξιωμένους Αξιωματικούς.

Τα εκπαιδευτικά τμήματα της Σχολής είναι τα ακόλουθα:

  • Τμήμα Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Επιτελών Στελεχών
  • Τμήμα Μετεκπαίδευσης Αξιωματικών
  • Τμήμα Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Ανθυπαστυνόμων
  • Τμήμα Μετεκπαίδευσης Ανθυπαστυνόμων, Αρχιφυλάκων και Αστυφυλάκων
  • Τμήμα Εκπαίδευσης και Μετεκπαίδευσης εκπαιδευτών-συνοδών σκύλων και ανιχνευτών- εξουδετερωτών εκρηκτικών μηχανισμών
  • Τμήμα Ξένων Γλωσσών

Αυτά τα εκπαιδευτικά τμήματα διοργανώνουν ετήσια σεμινάρια με ποικίλα γνωστικά αντικείμενα όπως θέματα νομικά, δικονομικά, διοικητικά, αστυνομικά και κοινωνικά. Τα κοινωνικά θέματα εστιάζουν στον ρατσισμό, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις ανθρώπινες σχέσεις, κ.ά.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!