Διάσημοι Αρχαιολόγοι που ξεχώρισαν για το έργο τους
της Κωνσταντίνας Κουτσαγγέλη
Μήπως και εσύ έχεις φανταστεί τον εαυτό σου να κάνει ανακαλύψεις και να ζει απίστευτες περιπέτειες όπως στις κινηματογραφικές ταινίες; Να αφήνει τον κανονικό ρυθμό της ζωής του και να προσπαθεί να λύσει αρχαίους γρίφους; Είναι απολύτως λογικό! Οι μεγάλες παραγωγές των κινηματογράφων έχουν αξιοποιήσει το επάγγελμα του αρχαιολόγου προσθέτοντας μυστήριο, περιπέτεια και αγωνία κάνοντάς το να μοιάζει πολύ ελκυστικό. Όμως, έχεις αναρωτηθεί πως έφτασαν μέχρι την μεγάλη τους ανακάλυψη; Παρακάτω θα διανύσουμε μαζί ένα σύντομο ταξίδι στον χρόνο, μαθαίνοντας κάποιους πολύ ξεχωριστούς αρχαιολόγους, καθώς και λίγα πράγματα για την πορεία τους, υπογραμμίζοντας την ανακάλυψη που όχι μόνο άλλαξε τη ζωή τους αλλά και ολόκληρου του κόσμου!
Διάσημοι Αρχαιολόγοι: Ερρίκος Σλήμαν
“Ερασιτέχνης αρχαιολόγος, λάτρης του Ομήρου που απέδειξε πως με επιμονή και μεράκι μπορείς να πραγματοποιήσεις το όνειρό σου”
Η πηγή έμπνευσής του
Ο Ερρίκος Σλήμαν (1822-1890) γεννήθηκε στη γερμανική πόλη Νοϋμπούκοφ του Μεκλεμβούργου Σβέριν. Τα παιδικά του χρόνια ήταν πολύ δύσκολα, γι’ αυτό παράτησε το σχολείο από μικρή ηλικία, όντας παράλληλα και κακός μαθητής και πήγε να εργαστεί στα πλοία. Ήταν ιδιαίτερα εύστροφος, καταφέρνοντας, έτσι, να διαπρέψει στις διεθνείς εμπορικές επιχειρήσεις και να δημιουργήσει μια μεγάλη περιουσία, παίρνοντας επάξια τον τίτλο του επιχειρηματία. Παρόλ’ αυτά, η μεγάλη του αγάπη κρυβόταν στην εκμάθηση γλωσσών. Μπορεί να μην αγαπούσε το σχολείο, αλλά τον ενέπνεε να μαθαίνει ξένες γλώσσες, φτάνοντας σε αριθμό 22, συμπεριλαμβανομένου και τα ελληνικά, τα οποία τον οδήγησαν στην πρώτη του επίσκεψη στην Ελλάδα το 1859. Εκτός από την εκμάθηση γλωσσών, μεγάλη του αγάπη αποτέλεσε και ο κόσμος του Ομήρου. Εκείνος υπήρξε αφορμή σε ηλικία 41 ετών να εγκαταλείψει την έως τότε επιτυχημένη του επαγγελματική πορεία στις επιχειρήσεις και να αφιερωθεί στο πάθος του την αρχαιολογία με σκοπό να ανακαλύψει την Τροία και την Ιλιάδα του Ομήρου.
Οι ανακαλύψεις του
Η πορεία του στον τομέα της αρχαιολογίας ξεκινά αμέσως μετά την αρχή των σπουδών του στην Σορβόννη και η πρώτη του ανασκαφή γίνεται στην Ιθάκη αναζητώντας το ανάκτορο του Οδυσσέα το 1869 η οποία όμως κρίνεται μάταια. Η μεγάλη του ανακάλυψη δεν αργεί πολύ καθώς στις 30 Μαΐου του 1873 ανακαλύπτει τα ερείπια της Τροίας μαζί με σχεδόν 9.000 αρχαία αντικείμενα, ύστερα από πολλή εμμονή και επιμονή. Έχοντας κάνει μία από τις 7 σημαντικότερες ανακαλύψεις του αιώνα, ο Σλήμαν καθοδηγούμενος από το πάθος του ανακαλύπτει 3 χρόνια ύστερα τους λακκοειδείς τάφους πίσω από την Πύλη των Λεόντων, δίνοντάς του τον τίτλο του «πατέρα της μυκηναϊκής αρχαιολογίας».
Διάσημοι Αρχαιολόγοι: Άρθουρ Έβανς
“Ο μικρόσωμος Βρετανός αρχαιολόγος, λάτρης της Κνωσσού που αφιερώθηκε στην ανακάλυψή της “
Η πηγή έμπνευσής του
Ο Αρθουρ Τζον Έβανς γεννήθηκε στις 8 Ιουλίου 1851 στο Νας Μιλς, στην περιοχή του Χαρτφορντσάιρ της Βρετανίας και φοίτησε στο Σχολείο Χάροου (Harrow), στο κολέγιο Μπρέιζνοουζ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και στο πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν. Όμως, γοητευμένος από τον μύθο στου Μινώταυρου του Θησέα και εμπνευσμένος από το έντονο ενδιαφέρον του πατέρα του στην αρχαιολογία, θέλησε να λύσει το «μίτο της Αριάδνης» και να φέρει στο φως τον Μινωικό πολιτισμό γι’ αυτό εργάστηκε στο Ασμόλειο Μουσείο, στην Οξφόρδη κατά την περίοδο 1884 – 1908.
Η ανακάλυψη του
Πρώτη του επίσκεψη στην Κρήτη ήταν το 1894 όπου γνωρίστηκε με τον αρχαιοδίφη Μίνωα Καλοκαιρινό. Ο Ηρακλειώτης έμπορος και αρχαιολάτρης Μίνωας Καλοκαιρινός (1843-1907) ήταν εκείνος που πρώτος ανακάλυψε την Κνωσσό το 1878 καθοδηγούμενος από την αγάπη του να μελετάει αρχαίους συγγραφείς και την αρχαιολογία. Παρά το γεγονός ότι έφερε στο φως δύο από τις αποθήκες του ανακτόρου, αναγκάστηκε να τερματίσει την ανασκαφή προκειμένου να προστατέψει τα ευρήματα που θα έπεφταν στα χέρια του σουλτάνου, καθώς τότε ήταν τουρκοκρατούμενη η περιοχή. Στις 23 Μαρτίου 1900, λοιπόν, ο Έβανς, όντας 49 ετών, βρίσκοντας μια ελεύθερη πλέον Κρήτη, ξεκινά τις ανασκαφές με τη βοήθεια της Βρετανικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών, χρηματοδοτώντας ο ίδιος, επίσης, ολόκληρο το έργο, καταφέρνει το 1903 να έχει ανασκαφεί ολόκληρο το μινωικό ανάκτορο. Όμως, δεν εφησυχάστικε, συνέχισε τις ανασκαφές για τα επόμενα 30 χρόνια ώσπου ανακηρύχθηκε καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας από την Οξφόρδη το 1909 και χρίστηκε ιππότης από τον βασιλιά Γεώργιο Ε’ της Αγγλίας το 1911.
Διάσημοι Αρχαιολόγοι: Χίραμ Μπίνγκαμ
“Αμερικανός εξερευνητής, λάτρης των Ίνκας που ανακάλυψε το Μάτσου Πίτσου, την χαμένη πόλη τους”
Η έμπνευσή του
Ο Χίραμ Μπίνγκαμ γεννήθηκε 19 Νοεμβρίου του 1875 στη Χονολουλού της Χαβάης. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Γέιλ, έκανε μεταπτυχιακό στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλει και επέστρεψε στο Γέιλ κάνοντας το διδακτορικό του στην Λατινοαμερικάνικη Ιστορία. Μαγεμένος από τους λαούς της Λατινικής Αμερικής από τον πατέρα του που ήταν γνωστός ιεραπόστολος στον Ειρηνικό Ωκεανό, και ίσως, από τον Αύγουστο Μπέρν, του δημιουργήθηκε μια έντονη επιθυμία ανακάλυψης της δράσης αυτών των πολιτισμών πραγματοποιώντας πολλά ταξίδια.
Η μεγάλη του ανακάλυψη
Το πρώτο του ταξίδι στην Χιλή το 1908 του έδωσε τόσο μεγάλη σιγουριά που είχε ως αποτέλεσμα την επικείμενη μεγάλη επιτυχημένη του ανακάλυψη. Έπεισε λοιπόν το Πανεπιστήμιο του Γέιλ να οργανώσει μία περουβιανή αποστολή με σκοπό την ανακάλυψη των χαμένων πόλεων των Ίνκας στο Περού. Πράγματι ξεκίνησε τον Ιούλιο του 1911, αποκλειστικά χρηματοδοτούμενη από τον ίδιο τον Μπίνγκαμ με επάλληλες στάσεις από την κοιλάδα Ουρουμπάμπα μέχρι την ανακάλυψη στις 24 Ιουλίου ενός μεγάλου τοίχου που εντοπίστηκε η είσοδος της μεγάλης πέτρινης πόλης, Μάτσου Πίτσου η οποία ήταν καλυμμένη από τροπική βλάστηση λόγω των χρόνων. Ο Μπίνγκαμ εργάστηκε στην αποκατάσταση της πόλης μέχρι τον Απρίλιο του 1912, επιστρέφοντας επίσης το 1914 και το 1915 ανακαλύπτοντας περίπου 40.000 αντικείμενα όπως μούμιες, κόκκαλα και κεραμικά σκεύη. Πολλοί πιστεύουν ότι δεν ήταν ο πρώτος που ανακάλυψε το Μάτσου Πίτσου καθώς οι τοπικοί λαοί σίγουρα το ήξεραν περίπου που βρίσκεται. Παρόλ’ αυτά, μετά τις εκταφές μεγάλωνε ολοένα η φήμη του γνωστού αρχαιολόγου. Το 1948 το βιβλίο του με τίτλο η Χαμένη Πόλη των Ίνκας έχοντας ως πρωταγωνιστή τον Ιντιάνα Τζόουνς, εντυπωσιάζει μέχρι και σήμερα.
Χάουαρντ Κάρτερ
“Βρετανός αρχαιολόγος και λάτρης της αιγυπτιακής αρχαιότητας”
Η έμπνευσή και η ιστορική του ανακάλυψη
Ο Χάουαρντ Κάρτερ, γεννήθηκε στις 9 Μαΐου του 1874 στο Κένσινγκτον του Λονδίνου και πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της παιδικής του ηλικίας στο Σουάφαμ του Νόρφολκ. Εκεί βρισκόταν η έπαυλη της οικογένειας Άμερστ και περιείχε μια μεγάλη συλλογή αιγυπτιακών αρχαιοτήτων, κάτι που ενέπνευσε τον Κάρτερ στο υπόλοιπο της ζωής του. Το όνομά του συνοδεύεται με τη μεγάλη ανακάλυψη του νεκρικού θαλάμου του αρχαίου άρχοντα των Αιγυπτίων, Βασιλιά Τουταγχαμών. Θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική ανακάλυψη επειδή ο Τουταγχαμών είναι ο διασημότερος Φαραώ της Αιγύπτου, όχι επειδή έκανε κάτι σημαντικό αφού πέθανε μόλις 19 ετών (το 1323 π.Χ.), βασιλεύοντας για 10 χρόνια, αλλά γιατί σε εκείνον ανήκει ο μοναδικός φαραωνικός τάφος που ήταν ασύλητος. Στις 22 Νοεμβρίου του 1922 ύστερα από 15 χρόνια αναζήτησης στην κοιλάδα των βασιλέων, όταν ο αρχαιολόγος Χάουαρντ Κάρτερ, πριν ξεθάψει τα σκαλιά που οδηγούσαν στον τάφο του, κοίταξε από μία τρύπα τον τάφο και τον ρώτησε ο συνεργάτης του Λόρδος Κάρναρβον, αν μπορεί να δει κάτι, απάντησε με την ιστορική φράση «Ναι, θαυμαστά πράγματα». Και αυτή ήταν η αρχή της μυθικής ανακάλυψης του τάφου που μας έμεινε γνωστή ως σήμερα αλλά δεν αναγνωρίστηκε στα χρόνια του από το βρετανικό κράτος.
Σπυρίδων Μαρινάτος
“Έλληνας αρχαιολόγος που ανακαλύπτει μια ολόκληρη πόλη στην Σαντορίνη”
Η μεγάλη του ανακάλυψη
Ο Σ. Μαρινάτος γεννήθηκε στο Ληξούρι της Κεφαλλονιάς στις 4 Νοεμβρίου του 1901 και πέθανε στον χώρο του ανασκαφών του προϊστορικού οικισμού του Ακρωτηρίου της Σαντορίνης την 1 Οκτωβρίου του 1974. Σπούδασε αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου αποφοίτησε το 1921. Οι ανασκαφές που έκανε κυρίως στην Κρήτη, την Κεφαλονιά και τη Σαντορίνη έφεραν στο φως ιδιαίτερα αξιόλογα αρχαιολογικά ευρήματα. Το 1932 πραγματοποιώντας ανασκαφές στην Κρήτη βρήκε ηφαιστειακό υλικό και ανέπτυξε την θεωρία ότι ο Μινωικός πολιτισμός καταστράφηκε από την ηφαιστειακή έκρηξη στη Θήρα της Σαντορίνης το 1500 π.Χ και η ίδια είναι η χαμένη Ατλαντίδα που αναφέρει ο Πλάτων. Ο Σπ. Μαρινάτος οραματιζόταν να δημιουργήσει “ένα πρωτότυπον μουσείον-ανασκαφή όπου ο επισκέπτης θα βλέπη μίαν προϊστορικήν Πομπηίαν, όπως ήτο κατά την στιγμήν οπότε αποτόμως εκόπη το νήμα της ζωής της, κάποτε πέριξ του 1500 π.Χ.”. Έτσι το 1967-74 πραγματοποιεί ανασκαφές στο Ακρωτήρι της Θήρα και ανακαλύπτει μια ολόκληρη πόλη. Δυστυχώς πεθαίνει από ατύχημα στη λεγόμενη «Τριγωνική Πλατεία» ο σπουδαίος Έλληνας αρχαιολόγος.
Βλέπεις λοιπόν; Οι παραπάνω αρχαιολόγοι κρύβουν στοιχεία που κατέληξαν να τους καθορίσουν και να τους οδηγήσουν ενστικτωδώς στη μεγαλύτερη ανακάλυψη της ζωής τους, ανοίγοντας τους πνευματικούς μας ορίζοντες και δίνοντας και σε μας την ευκαιρία να νιώσουμε το μεγαλείο αυτού του κόσμου!
Θέλεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό και δεν έχεις σε ποιον να απευθυνθείς; Μπες στο studybuddy.gr, κάνε εγγραφή και λύσε όλες σου τις απορίες σήμερα!
Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!
Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!