Τα συχνότερα λάθη που κάνουμε σε μία συνέντευξη

Λόγοι που οδηγούν μια συνέντευξη σε αποτυχία

της Φωτεινής Τσαϊλάρη

Είτε βρίσκεσαι σε αναζήτηση κάποιας εργασίας αυτό το διάστημα, είτε όχι, θα κληθείς κάποια στιγμή, αν δεν το έχεις ήδη κάνει, να παρουσιαστείς σε μία επαγγελματική συνέντευξη. Προκειμένου να είσαι προετοιμασμένος για αυτή τη στιγμή, καλό θα είναι να ξέρεις ποιοι είναι οι λόγοι που οδηγούν μια συνέντευξη σε αποτυχία, ώστε να τα αποφύγεις και να λάβεις θετική απάντηση για τη θέση που επιθυμείς.

Αντιεπαγγελματική συμπεριφορά

Η συμπεριφορά σου παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη διαδικασία της συνέντευξης, γι’ αυτό φρόντισε να μην διακόπτεις συνεχώς τον συνεντευκτή σου, αφήνοντας τον πρώτα να ολοκληρώσει αυτό που θέλει να σου πει. Ακόμη, πρόσεξε να μην αφαιρείσαι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, αλλά  να κοιτάς στα μάτια και να ακούς προσεχτικά τον εργοδότη, γνέφοντας ανά διαστήματα καταφατικά το κεφάλι σου, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι είσαι ενεργός στη συζήτηση σας.

Η έλλειψη αυτοπεποίθησης

Ένας εργοδότης δεν θα σε προσλάβει μόνο για τις γνώσεις και τα τυπικά προσόντα που διαθέτεις για τη συγκεκριμένη θέση. Αυτό που μετράει κυρίως για εκείνον είναι ο δυναμισμός και η  σιγουριά που έχεις για τον εαυτό σου, ότι μπορείς να τα καταφέρεις. Προσπάθησε να αποβάλεις το άγχος σου κατά τη διάρκεια της συνομιλίας σας, αντικαθιστώντας το με τόλμη και αυτοπεποίθηση ότι αξίζεις. Ενδεχομένως, θα σε βοηθούσε, πριν πας, να κάνεις μία «δοκιμαστική συνέντευξη» μπροστά στον καθρέπτη σου ή σε κάποιο κοντινό σου πρόσωπο.

Η μη ανάδειξη των προσόντων και των ικανοτήτων

Σε μία συνέντευξη ουσιαστικά παρουσιάζεις τον εαυτό σου, δείχνοντας στους εργοδότες τις δυνατότητες, αλλά και τις αδυναμίες σου. Μη διστάσεις να προβάλεις εκείνα τα  στοιχεία που διαθέτεις για τη συγκεκριμένη θέση και που πιθανώς σε ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους, χωρίς βέβαια να καταφύγεις σε υπερβολές και πράγματα που δεν ισχύουν. Εφόσον τα προσόντα που διαθέτεις πληρούν τις προϋποθέσεις για τη συγκεκριμένη θέση, τότε σίγουρα δε θα χάσεις.  Διαφορετικά μπορείς να αναζητήσεις κάτι άλλο.

Η έλλειψη γνώσης για το αντικείμενο της εταιρείας

Είναι σημαντικό προτού παρουσιαστείς σε μία συνέντευξη να γνωρίζεις κάποια βασικά πράγματα για το έργο της εταιρείας και τη φιλοσοφία της. Μπορείς να κάνεις μια μικρή έρευνα αναζητώντας πληροφορίες που θα σε βοηθήσουν να έχεις μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα για αυτήν, ενώ μάλιστα μπορείς να αναφέρεις κάποιες από αυτές στη διάρκεια της συνέντευξης. Με αυτόν τον τρόπο δείχνεις ότι είσαι ενημερωμένος και προετοιμασμένος να εργαστείς εκεί.

 Είσαι αρνητικός

 Η αρνητική σου διάθεση δυσκολεύει πολύ τη διαδικασία της συνέντευξης και φέρει τα αντίστοιχα αποτελέσματα για εσένα ως προς τη θέση που διεκδικείς. Ακόμη και αν είσαι απογοητευμένος από μία προηγούμενη εργασιακή αποτυχία ή από την οικονομική κατάσταση γενικότερα και τις δυσκολίες που υπάρχουν στην εύρεση μίας εργασίας, δεν θα πρέπει να το δείξεις αυτό στον συνεντευκτή σου. Να είσαι πάντα θετικός και χαμογελαστός, έχοντας μια αισιόδοξη ματιά για το μέλλον και να θυμάσαι ότι ακόμη και οι αποτυχίες σου είναι εμπειρίες από τις οποίες πάντα κάτι μαθαίνεις

Η διαδικασία της συνέντευξης είναι πιο απλή από όσο πιθανόν νομίζεις αρκεί, βέβαια, πέρα από τους καλούς τρόπους, να έχεις αυτοπεποίθηση και σιγουριά για τον εαυτό σου, ετοιμότητα να απαντήσεις σε οτιδήποτε σου ζητηθεί. Το πιο σημαντικό φυσικά είναι και η καλή και φιλική διάθεση!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και γρήγορα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!