Αποταμίευση: Η σημασία και η προσφορά της για το φοιτητή
της Σοφίας Παπαδάκη
Δεν είναι λίγες οι φορές που τρέξαμε να βρούμε έναν κουμπαρά και να τον βάλουμε πάνω στο γραφείο του παιδικού μας δωματίου, κάθε φορά που άρχιζε η σχολική χρονιά. Σηματοδοτούσαμε έτσι την έναρξη μίας αποταμίευσης που θα εξασφαλίζει τις παιδικές μας απολαύσεις. Αν τότε ήταν σημαντικά τα χρήματα του κουμπαρά, σκεφτείτε πόσο περισσότερο θα τα θέλαμε σήμερα!
Η φοιτητική ζωή είναι η αρχή μιας νέας πορείας. Στο χέρι μας είναι βέβαια το πόσο δημιουργική και ευχάριστη μπορεί να γίνει. Ταξίδια, βόλτες στιγμές χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς στα μέρη της πόλης, παραπάνω σπουδές, καταρτίσεις και άλλα πολλά, οτιδήποτε ονειρεύεται κάθε φοιτητής. Όλα αυτά όμως προϋποθέτουν χρηματική βοήθεια. Πώς μπορούμε λοιπόν να την εξασφαλίσουμε;
Αποταμίευση… στον κουμπαρά!
Αν και η εποχή δεν είναι η πιο ευνοϊκή για αποταμίευση, ωστόσο με λίγη καλή διάθεση και αρκετή πειθαρχία, η αποταμίευση ενός μηνιαίου ποσού μπορεί να συνδράμει στην εξασφάλιση ιδανικών συνθηκών για τα πρώτα βήματα του φοιτητή στην ενήλικη ζωή. Απαιτείται βέβαια συνέπεια και σωστός υπολογισμός. Για να συμβεί βέβαια αυτό θα πρέπει να περιοριστούν κάποιες καθημερινές συνήθειες και να επαναπροσδιοριστεί η ιεραρχία των υλικών αναγκών. Έτσι, το ποσό που εξασφαλίζει κανείς πηγαίνει αμέσως στον κουμπαρά της αποταμίευσης. Αρκεί βέβαια να μην είναι επιρρεπής στις ατασθαλίες.
Ανοίξτε έναν τραπεζικό λογαριασμό
Μία δεύτερη σκέψη είναι το άνοιγμα ενός τραπεζικού λογαριασμού στον οποίο μπορεί να καταθέτει κάποιος τα χρήματα που εξοικονομεί κάθε μηνά, το περίσσευμα δηλαδή από την πληρωμή όλων των άλλων οικονομικών υποχρεώσεων. Ένα τέτοιο εγχείρημα πρέπει όμως να τηρείται και να τροφοδοτείται σταθερά για να φέρει ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα.
Προγράμματα αποταμίευσης
Τέλος, για τους λιγότερο πειθαρχημένους υπάρχουν και τα προγράμματα αποταμίευσης των τραπεζών. Μια ασφαλέστερη λύση! Υπάρχουν ειδικά προγράμματα αποταμίευσης για τις σπουδές που εξασφαλίζουν την αποτελεσματικότητα της. Αυτά, διαθέτοντας την ανάλογη ευελιξία, προσαρμόζονται ανάλογα στην οικονομική κατάσταση του ενδιαφερόμενου. Έτσι, διασφαλίζοντας τη συνέπεια της αποταμίευσης, επιτυγχάνουν τελικά τον αρχικό τους στόχο.
Μερικά ακόμα τιπς
Προσπαθήστε να μειώσετε το φαγητό έξω και προτιμήστε το σπιτικό φαγητό. Αν και με μία πρώτη ματιά μπορεί να μην φαίνεται σαν περιττό έξοδο, αν αποταμιεύσετε αυτό το ποσό, θα δείτε σημαντικά αποτελέσματα στον κουμπαρά σας. Επιπλέον, όταν πρόκειται για αγορές μπορείτε να αγοράσετε από οικονομικότερα μαγαζιά αλλά αφού πρώτα αφήσετε ένα χρονικό περιθώριο για να σκεφτείτε την αγορά αυτή. Μπορεί στο τέλος να αποφασίσετε ότι δεν τα χρειάζεστε. Ακόμα, μπορείτε να καλέσετε τους φίλους σας στο σπίτι και αντί να βγείτε έξω και έτσι να δημιουργήσετε χαλαρές και όμορφες στιγμές. Μειώστε στο ελάχιστο τα μέσα μεταφοράς αν αυτό είναι δυνατόν. Κάντε σωστούς υπολογισμούς, βάλτε έναν στόχο αποταμίευσης και βρείτε ένα πλάνο το οποίο μπορείτε να τηρήσετε.
Φυσικά, η αποταμίευση δεν είναι εύκολη υπόθεση, ειδικά στην εποχή μας, μπορείτε όμως να υιοθετήσετε καθημερινές συνήθειες που θα σας βοηθήσουν στην επίτευξη του στόχου σας.
Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!