Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο θεσσαλονίκης-ομάδα ράλλυ

Ράλι στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης; Το στερεότυπο του «αργόσχολου τεντιμπόη» ραλίστα που συναντάμε στον παλιό ελληνικό κινηματογράφο, έχει πια καταρριφθεί. Έφτασε η στιγμή το πρότυπο του επιστήμονα-ραλίστα να αντικαταστήσει κάθε στερεότυπο και τα φώτα να στραφούν όχι στο γόητρο και τη λάμψη ενός αγώνα ταχύτητας, αλλά στην επιστημονική ευθύνη και την τεχνογνωσία που απαιτείται για το σχεδιασμό και την κατασκευή ενός αγωνιστικού αυτοκινήτου.

Για την A.R.T. (Aristotle Racing Team) όλα ξεκίνησαν το Σεπτέμβριο του 2006 από οκτώ φοιτητές του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, που με τη στήριξη των καθηγητών και τεχνικού προσωπικού του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου ξεκίνησαν το σχεδιασμό και την κατασκευή του πρώτου μονοθέσιου αγωνιστικού αυτοκινήτου της ομάδας, με στόχο τη συμμετοχή στους αγώνες της διεθνούς κοινότητας Formula Student, η οποία αριθμεί 512 πανεπιστήμια-μέλη παγκοσμίως.

Για πρώτη φορά, λοιπόν, το 2007 η A.R.T. συμμετείχε στους αγώνες της Formula Student στην Ιταλία. Έκτοτε, έχει συμμετάσχει σε διαγωνισμούς στην Ιταλία, την Αγγλία και τη Γερμανία, ενώ φέτος αναμένεται η συμμετοχή της στο διαγωνισμό της Ουγγαρίας. Έχει ξεκινήσει λοιπόν ο σχεδιασμός και η κατασκευή του τέταρτου μονοθέσιου αυτοκινήτου της ομάδας, με στόχο επιτυχίες ανάλογες των προηγούμενων τριών αυτοκινήτων.

Πώς όμως δουλεύει η A.R.T.; Ο σχεδιασμός του αυτοκινήτου ξεκινά από το μηδέν με αυστηρή την τήρηση των προδιαγραφών, ώστε το αυτοκίνητο να εγκριθεί κατά τον εξονυχιστικό έλεγχο που προηγείται των αγώνων. Την ολοκλήρωση της μελέτης και του σχεδιασμού ακολουθούν μοντελοποιήσεις με τη χρήση σχεδιαστικών προγραμμάτων προτού η διαδικασία ολοκληρωθεί με την κατασκευή και τελειοποίηση του αυτοκινήτου.

Για την υλοποίηση ενός τόσο απαιτητικού έργου απαιτείται οπωσδήποτε άρτια οργάνωση από την πλευρά της ομάδας και αυτό είναι κάτι που η A.R.T. έχει επιτύχει. Η ομάδα είναι οργανωμένη σε δύο μέρη, αφενός το σχεδιαστικό και κατασκευαστικό έργο και αφετέρου το management, η προώθηση, και το marketing. O ρόλος κάθε μέλους είναι συγκεκριμένος και σαφώς καθορισμένος ώστε η ομάδα να λειτουργεί εύρυθμα. Βέβαια, ιδιαίτερα σημαντική είναι η αρωγή των ακαδημαϊκών υπευθύνων της ομάδας, οι οποίοι ανήκουν στο διδακτικό και τεχνικό προσωπικό του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ.

Ρωτήσαμε τα μέλη της ομάδας ποια ήταν η σημαντικότερη μέχρι σήμερα στιγμή για την A.R.T. . Το 2012 ελληνική ομάδα ανέβηκε στο βάθρο των νικητών στη Formula S.A.E. της Ιταλίας, με την A.R.T. να κατακτά την 3η θέση στη συνολική κατάταξη. Νωρίτερα, το 2011 στην Αγγλία, η ομάδα πήρε το 1ο βραβείο Επιτάχυνσης ενώ τον προηγούμενο χρόνο στην Ιταλία διακρίθηκε ως η πιο φιλική ομάδα, καθώς βοήθησε άλλη ομάδα να ολοκληρώσει τον τεχνικό έλεγχο και να λάβει μέρος στο διαγωνισμό.

«Ποια πιστεύετε ότι είναι η προσφορά σας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στην κοινωνία;” τους ρωτήσαμε. Στο σημείο αυτό επισήμαναν τη σημασία της προβολής της ελληνικής προσπάθειας στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας στο εξωτερικό. Τα ελληνικά πανεπιστήμια, καθώς υπάρχουν αντίστοιχες ομάδες στην Πάτρα, το Βόλο και την Αθήνα, προβάλλουν τη δουλειά τους και εξάγουν μηχανικούς με δυνατότητες, τεχνογνωσία και νέες ιδέες.

Οι ελληνικές ομάδες, είναι από τα νεότερα μέλη της διεθνούς κοινότητας Formula Student και οι πρακτικές δυσκολίες είναι μεγάλες, αφού οι οικονομικοί πόροι είναι πολύ περιορισμένοι. Παρ’ όλα αυτά, δεδομένων των αποτελεσμάτων και των επιτυχιών της A.R.T. στους διαγωνισμούς που έλαβε μέρος, αποδείχθηκε πως συναγωνίστηκε επάξια τις ξένες ομάδες. Για του λόγου το αληθές, η A.R.T. έχει μοιραστεί δύο φορές το βάθρο των νικητών με γερμανικές ομάδες, οι οποίες χορηγούνται από εταιρίες-μεγαθήρια. Τις πρακτικές δυσκολίες λοιπόν αντισταθμίζει η τεχνογνωσία, η σκληρή δουλειά και το μεράκι των μελών της A.R.T..

Κάνοντας λόγο για το budget ενός τέτοιου εγχειρήματος, αναφερόμαστε σε αρκετές δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Η A.R.T. δεν κατόρθωσε να μείνει ανεπηρέαστη από την κρίση. Από το 2011 η χρηματοδότηση της κατασκευής του αυτοκινήτου και η συμμετοχή της ομάδας στους αγώνες δεν καλύπτεται πλέον από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αλλά από εταιρίες-χορηγούς, οι οποίες στηρίζουν το έργο της ομάδας είτε οικονομικά, είτε με την παροχή υλικών και υπηρεσιών. Η διαχείριση των οικονομικών της ομάδας, καθώς αναφερόμαστε σε ποσά τέτοιου μεγέθους, γίνεται σε συνεργασία της ομάδας και των ακαδημαϊκών υπευθύνων του πανεπιστημίου.

Ποιος είναι ο επόμενος στόχος της ομάδας; Πρώτα πρώτα η ολοκλήρωση της κατασκευής του νέου αγωνιστικού μονοθεσίου. Σε επόμενο επίπεδο, η ομάδα στοχεύει στην καλύτερη δυνατή απόδοση στους διαγωνισμούς της Γερμανίας, της Ουγγαρίας και της Ιταλίας που θα διεξαχθούν το ερχόμενο καλοκαίρι στα πλαίσια της Formula Student.

Τι προσφέρει η συμμετοχή όμως στα μέλη της ομάδας; Ρωτήσαμε το Γιώργο, τον υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων της ομάδας, τι είναι αυτό που προσωπικά νιώθει πως κερδίζει. «Με γεμίζει το συλλογικό πνεύμα και οι φιλίες που προκύπτουν από τη συνεργασία. Μαθαίνω να κινούμαι στην αγορά εργασίας, να επικοινωνώ και να συνεργάζομαι με επαγγελματίες, να προσηλώνομαι στο στόχο, να διεκδικώ. Όλο αυτό βέβαια απαιτεί μεγάλες θυσίες.»

Η ομάδα είναι κλειστή, καθώς οι ρόλοι των μελών είναι καθορισμένοι. Παρ’ όλα αυτά, οποιοσδήποτε έχει ενδιαφέρον και γνώση για το αντικείμενο, διάθεση για σκληρή δουλειά και μεράκι, είναι ευπρόσδεκτος.

Εν τω μεταξύ, περιμένουμε με αγωνία την παρουσίαση του νέου μονοθεσίου τους επόμενους μήνες κι ευχόμαστε «καλή επιτυχία» στην A.R.T. για τους επόμενους διαγωνισμούς !
Αν θέλετε να γνωρίσετε την ομάδα, μπορείτε να επισκεφθείτε τους εξής ιστοτόπους :

http://aristotleracing.gr/
https://twitter.com/AristotleRacing
https://www.flickr.com/photos/aristotleracingteam
https://www.youtube.com/user/aristotleracingteam
https://www.facebook.com/AristotleRacingTeam/info

Ακόμη, μπορείτε να επισκεφθείτε το χώρο που δρα η ομάδα και να γνωρίσετε τα μέλη και το έργο της από κοντά!

Ελίζα Βελλίδη

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. […] 2. Για το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο: το πρώτο, το δεύτερο, το τρίτο, το τέταρτο και το πέμπτο μέρος του αφιερώματός μας, καθώς και τα άρθρα μας για την ομάδα αιμοδοσίας του ΑΠΘ, για την ομάδα Προσβασιμότητας του ΑΠΘ, για τις ομάδες Κινηματογράφου και για την ομάδα ράλλυ. […]

Comments are closed.