10 από τα καλύτερα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια ως προς την απασχολησιμότητα των αποφοίτων τους για το 2018

Της Όλγας Συμεωνίδου

Θέλεις να σπουδάσεις στην Ευρώπη; Το να γνωρίζεις ότι, μέσω των σπουδών σου θα μπορείς να εξασφαλίσεις την καριέρα των  ονείρων σου, είναι πολύ βασικό, όταν επιλέγεις που να σπουδάσεις. Για την επιλογή σου αυτή μπορείς να συμβουλευτείς την πρόσφατη λίστα κατάταξης (ranking) απασχολησιμότητας αποφοίτων του QS (Top Universities) για το 2018, με ένα σύνολο 208 Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων, κατατασσόμενων στα κορυφαία 500 Πανεπιστήμια παγκοσμίως, που προσφέρουν τις καλύτερες ευκαιρίες απασχολησιμότητας των αποφοίτων τους. Η λίστα κατάταξης βασίζεται σε αξιολογήσεις του κάθε Πανεπιστημίου με βάση την φήμη των εργοδοτών των αποφοίτων του, την αναλογία εύρεσης εργασίας των τελευταίων, την επαγγελματική πορεία των αποφοίτων του και άλλους παράγοντες. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει 47 πανεπιστήμια στη λίστα κατάταξης, η Γερμανία 27, ενώ η Γαλλία και η Ισπανία έχουν από 15 η κάθε μια. Πάμε λοιπόν να γνωρίσουμε 10 από τα καλύτερα Πανεπιστήμια στην ηπειρωτική Ευρώπη με βάση αυτή τη λίστα κατάταξης.

ETH Zurich (Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ελβετίας)

Στην κορυφή της λίστας κατάταξης μεταξύ των Πανεπιστημίων της ηπειρωτικής Ευρώπης βρίσκεται το Ινστιτούτο ETH της Ζυρίχης, το οποίο κατατάσσεται 16ο ως προς την απασχολησιμότητα των αποφοίτων του και μεταξύ των 50 καλύτερων πανεπιστημίων ως προς τη φήμη των εργοδοτών των αποφοίτων του και τη συνεργασία του με τους εργοδότες. Το ETH στηρίζει εκκολαπτόμενους επιχειρηματίες μέσω προγραμμάτων, όπως το «Pioneer Fellowship», το οποίο δίνει υποτροφίες σε άτομα που επιθυμούν να δημιουργήσουν ένα καινοτόμο προϊόν ή υπηρεσία και δίνει την ευκαιρία στους υπότροφους του προγράμματος αυτού να αναπτύξουν περαιτέρω την έρευνά τους στο εργαστήριο του για την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα (ieLab).

Ecole Polytechnique ParisTech (Γαλλία)

Το Πανεπιστήμιο Ecole Polytechnique ParisTech της Γαλλίας, βρίσκεται στην 28η θέση της κατάταξης απασχολησιμότητας αποφοίτων του 2018. Είναι κάτοχος της υψηλότερης βαθμολογίας μεταξύ  αυτών των Ευρωπαϊκών πανεπιστημίων  ως προς τον δείκτη απασχολησιμότητας των αποφοίτων του και της 6ης θέσης στην παγκόσμια κλίμακα. Το Πανεπιστήμιο αυτό θεωρείται ένα από τα πιο περίβλεπτα και εκλεκτικά πανεπιστήμια μηχανικής στην Γαλλία, γεγονός που το βοηθά να σκαρφαλώσει και μεταξύ των 10 καλύτερων πανεπιστημίων όσον αφορά τον δείκτη φήμης των εργοδοτών των αποφοίτων του.

KIT Karlsruher Institut für Technologie (Γερμανία)

Το γερμανικό ινστιτούτο τεχνολογίας KIT, κατέχει την υψηλότερη βαθμολογία μεταξύ των πανεπιστημίων της Γερμανίας, ευρισκόμενο στην 30η θέση παγκοσμίως στην λίστα κατάταξης απασχολησιμότητας αποφοίτων, έχοντας την υψηλότερη βαθμολογία του (19ο) στην κατηγορία συνεργασίας με εργοδότες, καθώς διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με τον χώρο της βιομηχανίας μέσω στρατηγικών και ερευνητικών συνεργασιών. Το πανεπιστήμιο αυτό επίσης έχει δημιουργήσει μια σειρά από εταιρικά events, μεταξύ των οποίων το «Company Speed Dating» για να φέρει σε επαφή τους φοιτητές του με εργοδότες, στη διάρκεια της ετήσιας εκδήλωσης του για την καριέρα (KIT Career Show).

Politecnico di Milano (Ιταλία)

Συνεχίζοντας με ένα Ιταλικό πανεπιστήμιο, το Politecnico του Μιλάνο βρίσκεται στην 39η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, λαμβάνοντας την υψηλότερη βαθμολογία σε αυτή τη λίστα στον τομέα συνεργασίας με εργοδότες (3ο στον κόσμο), με διοργανώσεις όπως το International Job Fair που δίνει την ευκαιρία στους φοιτητές του να γνωρίσουν εταιρίες από όλο τον κόσμο. Το Politecnico di Milano κατέχει επίσης την 8η θέση παγκοσμίως για τον βαθμό απασχολησιμότητας των αποφοίτων του.

Delft University of Technology (Ολλανδία)

Καταλαμβάνοντας την 40η θέση στην παγκόσμια κατάταξη για την απασχολησιμότητα των αποφοίτων του, το ολλανδικό πανεπιστήμιο τεχνολογίας Delft (γνωστό επίσης και ως TU Delft), βρίσκεται μεταξύ των 20 καλύτερων πανεπιστημίων στον κόσμο, στην κατηγορία της συνεργασίας με τους εργοδότες. Το ινστιτούτο αυτό προσφέρει ένα ευρύ φάσμα εργαστηρίων (workshops) σχετικά με την καριέρα, διοργανώνει εκδηλώσεις για career coaching και συνεργάζεται στενά με εργοδότες για να δημιουργήσει διασυνδέσεις μεταξύ αυτών, του πανεπιστημίου και των φοιτητών του.

Universidad de Navarra (Ισπανία)

Το πανεπιστήμιο Universidad de Navarra, βρίσκεται στην Pamplona, της Ισπανίας και καταλαμβάνει την 48η θέση στην παγκόσμια κατάταξη απασχολησιμότητας αποφοίτων αυτή τη χρονιά, πετυχαίνοντας την υψηλότερή του βαθμολογία (24ο) στην αναλογία απασχόλησης των αποφοίτων του. Το τμήμα των επιχειρησιακών σπουδών του πανεπιστημίου λειτουργεί ως σημείο συνάντησης μεταξύ επιχειρήσεων και πανεπιστημίου, παρέχοντας στους φοιτητές και στους αποφοίτους του επαγγελματικές επαφές και θέσεις εργασίας.

Chalmers University of Technology (Σουηδία)

Στην 67η θέση της παγκόσμιας κατάταξης απασχολησιμότητας αποφοίτων βρίσκει κανείς το τεχνολογικό πανεπιστήμιο  Chalmers της Σουηδίας, το οποίο ανήκει μεταξύ των 20 καλύτερων ινστιτούτων (17ο) στον τομέα συνεργασίας τους με τους εργοδότες και μεταξύ των καλύτερων 50 στην κατηγορία διασύνδεσης εργοδοτών-φοιτητών. Το πανεπιστήμιο αυτό διατηρεί συνεργασίες με μεγάλες εταιρίες, όπως οι Ericsson, Volvo και SKF και διαθέτει ένα αφοσιωμένο τμήμα επιχειρηματικότητας (Chalmers School of Entrepreneurship), το οποίο περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα master’s και ένα πρόγραμμα προετοιμασίας εκκολαπτόμενων επιχειρηματιών.

Technische Universität Darmstadt (Γερμανία)

Πίσω στη Γερμανία, το τεχνολογικό πανεπιστήμιο Darmstadt, γνωστό επίσης ως TU Darmstadt, βρίσκεται στην 68η θέση της φετινής παγκόσμιας κατάταξης για την απασχολησιμότητα αποφοίτων. Το ινστιτούτο αυτό πέτυχε την υψηλότερή του βαθμολογία στον τομέα του βαθμού απασχολησιμότητας των αποφοίτων του και στηρίζει τις εταιρίες start-ups των φοιτητών του μέσω του κέντρου HIGHEST Start-up Centre, το οποίο επίσης συνεργάζεται στενά με μεγάλο αριθμό εξωτερικών συνεργατών από την επιστήμη και τη βιομηχανία της γύρω περιοχής.

Technische Universität München (Γερμανία)

Παραμένοντας στη Γερμανία, το πανεπιστήμιο τεχνολογίας του Μονάχου (TUM) βρίσκεται στην 70η θέση της ως άνω παγκόσμιας κατάταξης και λαμβάνει την υψηλότερή του βαθμολογία στην κατηγορία της φήμης των εργοδοτών των αποφοίτων του (21ο στον κόσμο). Το TUM θεωρεί τον εαυτό του ως πανεπιστήμιο επιχειρηματικότητας, καθώς εκατοντάδες start-ups εταιρίες γεννήθηκαν στους κόλπους του και μάλιστα προσφέρει υπηρεσίες υποστήριξης σε επιχειρηματίες που εστιάζουν στον τομέα της τεχνολογίας, στο κέντρο επιχειρηματικότητας του (TUM Entrepreneurship Center), διαθέτοντας και ένα εργαστήριο υψηλής τεχνολογίας (high-tec), το «MakerSpace».

Technische Universität Berlin (Γερμανία)

Στην 78η θέση της φετινής κατάταξης απασχολησιμότητας αποφοίτων βρίσκουμε το πανεπιστήμιο τεχνολογίας του Βερολίνου (TU Berlin) που προσφέρει στους φοιτητές του ένα ευρύ φάσμα ευκαιριών να σπουδάσουν και σε άλλα κράτη στην Ευρώπη, αλλά και μακρύτερα κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, επιτρέποντάς τους να βελτιώσουν τις ευκαιρίες πρόσληψης τους. Το TU Berlin, όπως και το TU Munich, ενισχύει την επιχειρηματικότητα των φοιτητών του, υποστηρίζοντάς τους σε κάθε στάδιο των εταιριών start-up τους.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!