Η μια ανακοίνωση αντίδρασης διαδέχεται την άλλη από τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας για την απόφαση διαθεσιμότητας των υπαλλήλων τους από την ελληνική κυβέρνηση.

Έτσι, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης μετά από έκτακτη σύσκεψη των πρυτανικών και κοσμητικών αρχών του ανακοίνωσε την άμεση σύγκληση σήμερα Γενικών Συνελεύσεων των Σχολών και της Συγκλήτου για την κλιμάκωση των αντιδράσεών τους. Επίσης ζητούν το συντονισμό δράσης και με τα άλλα άμεσα θιγόμενα Ιδρύματα. Όλες οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις για σήμερα και τη Δευτέρα ματαιώνονται.

Έκκληση για επανεξέταση του θέματος της διαθεσιμότητας των διοικητικών του υπαλλήλων κάνει το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, κάνοντας λόγο για “λειτουργική απαγόρευση”, στην περίπτωση που απομακρυνθούν διοικητικοί του υπάλληλοι. Παράλληλα, ζητεί από τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας να συμβάλουν στη διατήρηση του ακαδημαϊκού κλίματος που θα επιτρέπει τη συνέχιση της λειτουργίας του και την αποτελεσματική προβολή των θέσεων του Πανεπιστημίου.

Οι σύλλογοι εργαζομένων του Πανεπιστημίου Κρήτης αποφάσισε την επ’ αόριστον αναστολή της διοικητικής λειτουργίας του Ιδρύματος. Η Σύγκλητος ανέστειλε και την έναρξη των μαθημάτων του χειμερινού εξαμήνου.

Η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με απόφαση της Συγκλήτου της διαπίστωσε την αντικειμενική αδυναμία ακαδημαϊκής – εκπαιδευτικής και διοικητικής λειτουργίας του Ιδρύματος μέχρι τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013, αναβάλλοντας και τις εισαγωγικές της εξετάσεις.

Και έπεται συνέχεια…

Τα Ιδρύματα αντιδρούν στην τελική απόφαση του Υποργείου Παιδείας να θέσει σε διαθεσιμότητα πολλούς υπαλλήλους από διάφορα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας: Πανεπιστήμιο Αθηνών, Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Πανεπιστήμιο Κρήτης και Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Μιλούν για κατάργηση του συνταγματικά κατοχυρωμένου αυτοδιοίκητου και για πρόκληση αδυναμίας ουσιαστικής λειτουργίας τους. Με μελέτες αποδεικνύουν ότι το διοικητικό τους προσωπικό δεν πλεονάζει αλλά υπολείπεται κατά πολύ των διεθνών στάνταρ.

Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από το αν πλεονάζει το προσωπικό τους ή όχι, η συγκεκριμένη ενέργεια σε συνδυασμό με τις διαθεσιμότητες των εκπαιδευτικών το προηγούμενο καλοκαίρι δείχνει την πρόθεση της πολιτείας να απο-επενδύσει στους μόνους τομείς που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τη χώρα πέρα από την κρίση, μεταξύ αυτών και η παιδεία. Η διατάραξη των συγκεκριμένων τομέων που μάλιστα της παιδείας λαμβάνει και διεθνείς διακρίσεις οδηγούν σε περισσότερη υποβάθμισή τους και καθιστούν ανίκανα τα πνευματικά Ιδρύματα της χώρας να ηγηθούν μιας προσπάθειας απεμπλοκής από την ύφεση και τη συνακόλουθη οικονομική, ηθική και πνευματική φτώχεια.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!