Αντιγόνη του Σοφοκλή

Αντιγόνη του Σοφοκλή

Της Κατερίνας Γιαννοπούλου

Η διαχρονική και πάντα επίκαιρη Αντιγόνη του Σοφοκλή, που πρωτοδιδάχθηκε στο αρχαίο αθηναϊκό κοινό γύρω στο 441 π.Χ., πιθανόν στη γιορτή των Μεγάλων Διονυσίων, παρουσιάζεται φέτος με τη φρέσκια ματιά του σκηνοθέτη Θέμη Μουμουλίδη.

Πρόκειται για μια από τις πιο γνωστές και πολυσυζητημένες τραγωδίες, όπου η γενικά παραδεκτή ηθική και η θεϊκή επιταγή συγκρούονται με την ηθική που επιβάλλει ο νόμος και τα ισχυρά πολιτικά πρόσωπα. Η αέναη διαμάχη μεταξύ γραπτού και άγραφου δικαίου αποτυπώνεται στα πρόσωπα των τραγικών ηρώων πλέκοντας μια ιστορία πάθους, αγάπης και αφοσίωσης. Οι συντελεστές της παράστασης είναι άψογα επιλεγμένοι και δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους επί σκηνής. Ο θίασος απαρτίζεται απο τους: Νικήτα Τσακίρογλου, Ιωάννα Παππά, Σταύρο Ζαλμά, Νίκο Αρβανίτη, Λουκία Μιχαλοπούλου, Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου, Χρήστο Πλαϊνή, Κώστα Βελέτζα, Γιώργο Παπαπαύλου, Μάνο Καρατζογιάννη και Γιώργο Νούση.

Η πρωταγωνίστρια Ιωάννα Παππά διαχειρίζεται το ρόλο με θεατρική αρτιότητα και καθηλώνει το κοινό στις σκηνές του θρήνου. Το κείμενο –σε μετάφραση της Παναγιώτας Πανταζή– αποκλίνει ελάχιστα από το πρωτότυπο, κάτι που επιτρέπει στο κοινό να απορροφήσει όλα τα νοήματα που ο Σοφοκλής ήθελε να περάσει στο δικό του κοινό. Καθηλωτικός και εντυπωσιακός ο Νικήτας Τσακίρογλου, κλέβει την παράσταση κάνοντάς μας να αναρωτηθούμε εάν η τραγωδία θα έπρεπε εν τέλει να ονομάζεται «Κρέων». Αποτυπώνει στις εκφράσεις του, στη στάση του κορμιού του όλη την τραγικότητα του ήρωα που έκανε τις λάθος επιλογές και τις πληρώνει με το χειρότερο, τον πιο βάναυσο τρόπο. Ο Κρέων είναι ένας πρωταγωνιστής που αλλάζει τη γνώμη του περισσότερες φορές από οποιονδήποτε άλλο χαρακτήρα στο έργο και αυτό σαφώς καθιστά το ρόλο του ιδιαίτερα απαιτητικό, όμως ο Τσακίρογλου τα καταφέρνει εξαίσια. Πολύ ενδιαφέρουσα είναι η μουσική επιλογή του Σταύρου Γασπαράτου στο χορικό πριν από το γ’ στάσιμο. Αναδεικνύεται η υπέροχη φωνή της κορυφαίας του χορού και τονίζεται το ανεπανάληπτο νόημα του χορικού.

Η καλοκαιρινή περιοδεία του θιάσου ξεκίνησε στις 26 Ιουνίου από το κηποθέατρο Παπάγου, θα συνεχιστεί σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και θα ολοκληρωθεί στο Ηρώδειο το Σεπτέμβριο. Μια παράσταση άρτια και ενδιαφέρουσα. Μην τη χάσετε!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!