Αντιγόνη του Ζαν Ανουίγ

Της Παρασκευής Χονδρού

Μετάφραση: Στρατής Πασχάλης,

Σκηνοθεσία, Μουσική: Ελένη Ευθυμίου,

Σκηνικά: Ζωή Μολυβδά Φαμέλη,

Ενδυματολόγος: Ηλένια Δουλαδίρη, Β’ Ενδυματολόγος: Μαίρη Μαρμαρινού,

Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης,

Ενορχηστρώσεις – ηχητικός σχεδιασμός: Κώστας Βόμβολος,

Κίνηση: Βιτόρια Κωτσάλου, Κική Μπάκα

Δραματουργική επεξεργασία: Σοφία Ευτυχιάδου,

Βοηθός σκηνοθέτη: Μαριάνθη Γραμματικού,

Βοηθοί σκηνογράφου: Διδώ Γκόγκου, Παναγιώτης Λαμπής

Μακιγιάζ: Σίσσυ Πετροπούλου,

Φωτογραφίες: Αθηνά Λιάσκου,

Εκτέλεση Παραγωγής: Purple Group,

Δ/νση παραγωγής: Αγγελική Στώμη,

Οργάνωση Παραγωγής: Ντένια Σαφαρή

Αντιγόνη του Ζαν Ανουίγ

Ερμηνεύουν (με σειρά εμφάνισης): Χορός: Φαίδων Καστρής, Αντιγόνη: Βασιλική Τρουφάκου, Τροφός: Ανέζα Παπαδοπούλου, Ισμήνη: Ιωάννα Μαυρέα, Αίμων: Γιώργος Φριντζήλας, Κρέων: Στέλιος Μάινας, Υπηρέτης Κρέοντα: Λάμπρος Κωνσταντέας, Φρουρός: Νίκος Ντάλας, Β’ Φρουρός – Αγγελιαφόρος: Ερρίκος Λίτσης, Ευρυδίκη: Μαίρη Λιαμή.

Ο Ζαν Ανουίγ εμπνευσμένος από την Αντιγόνη του Σοφοκλή δημιούργησε τη δική του Αντιγόνη τοποθετώντας την ως σύμβολο αντίστασης και ιδεαλισμού. Το έργο του γράφτηκε στα μέσα του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου και συγκεκριμένα το 1942 προκαλώντας αντιδράσεις και διχογνωμίες ως προς το ποια είναι η βασική ιδέα του έργου του, λαμβάνοντας υπόψη το πολιτικό μήνυμα το οποίο αντηχεί και τη φθίνουσα πορεία του, τότε, φασισμού.

Η Αντιγόνη στο Σοφοκλή υπερασπίζεται τη θεία ρήση και τους νόμους των θεών, ενώ στον Ανουίγ το θείο στοιχείο λείπει και λέει χαρακτηριστικά πως «αυτό που μπορούμε πρέπει να το κάνουμε». Πρόκειται για μια ιδεαλίστρια που επιμένει στον ηθικό νόμο και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ενώ οι κανόνες της βρίσκονται σε μια διαρκή σύγκρουση με τους νόμους της πολιτείας. Ο έρωτας για εκείνη δεν αποτελεί πηγή δύναμης, αλλά αντιθέτως ο θάνατος τον υπερνικά. Οι αποφάσεις της, στο τέλος, οδηγούν την ηρωίδα σε μια ακατάπαυστη αμφισβήτηση της ηρωικής της πράξης, αναζητώντας πια το πραγματικό λόγο που επέλεξε να πεθάνει.

Επίσης, ευδιάκριτη είναι η σχέση της «μικρής» Αντιγόνης με την αδερφή της Ισμήνη, η οποία παρουσιάζεται ως μια πολύ όμορφη γυναίκα, που περιποιείται τον εαυτό της και ταιριάζει απόλυτα στα κοινωνικά πρότυπα της εποχής. Δύο αντίθετοι χαρακτήρες, που ο καθένας επιβιώνει με το δικό του τρόπο. Πολύ συγκινητική είναι η τροφός, καθώς η τρυφερότητα της και η αγνή αγάπη της προς τη «μικρή» Αντιγόνη αποτελούν ασφάλεια για εκείνη καθώς τυλίγεται στην αγκαλιά της.

Από την άλλη ο Κρέοντας δεν εμφανίζεται φορώντας το στερεότυπο του τυράννου αλλά τον βλέπουμε ως άλλο πολιτικό άρχοντα, ο οποίος όντας μέρος του συστήματος λέει πως αυτό που κάνει είναι «επάγγελμα. Και όχι πάντα ευχάριστο, όπως κάθε επάγγελμα». Είναι αρκετές οι εκρήξεις συναισθηματισμού από τον Βασιλιά, οι οποίοι απαλύνουν την αυστηρή του όψη, ενώ ο πιστός του υπηρέτης βρισκόμενος δίπλα του συνέχεια τον βοηθάει να ξεδιπλώσει τα κρυμμένα στοιχεία ανθρωπισμού του.

Ο Αίμων, ο έρωτας της Αντιγόνης και υιός του Κρέοντα, βρίσκεται αντιμέτωπος με τους κοινωνικούς και πολιτικούς κανόνες που του επιβάλλονται και με τις πράξεις στις οποίες πρέπει να προβεί, εάν θέλει να παραμείνει δίπλα στη γυναίκα που αγαπάει.

Οι φρουροί προσωποποιούν την πολιτεία και για την ακρίβεια τα μέλη της, που αδιαφορούν για τα γεγονότα που διαδραματίζονται, δεν έχουν διάθεση προβληματισμού ούτε αναζητούν να αλλάξουν την κοινωνία τους. Όλα κυλούν ήρεμα, όντας υποταγμένα στο «σύστημα».

Τέλος, ο Χορός εντυπωσιάζει με τον τρόπο που χτίζει την ιστορία και προκαλεί την έκρηξη συναισθημάτων. Εξηγεί το ρόλο των προσώπων και σε ταξιδεύει μέσα στην ιστορία σαν να είσαι δικό της μέρος.

Πρόκειται για μια κλασσική τραγωδία που θίγει διαχρονικά ζητήματα με μοντέρνα στοιχεία. Τη συνιστώ ανεπιφύλακτα καθώς είναι πολύ κατανοητή και προσεγγίζει κάθε θεατρόφιλο.

Πρόγραμμα των παραστάσεων:

10 Σεπτεμβρίου: Νέα Μάκρη, Αμφιθέατρο Πολιτισμού

11 Σεπτεμβρίου: Νίκαια, Κατράκειο Θέατρο.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!