Προστάτεψε το ανοσοποιητικό σου με φυσικούς τρόπους!
της Ιουλίας Πρίγκου
Η διατήρηση ενός γερού ανοσοποιητικού συστήματος και συνάμα της καλής μας υγείας, βασίζεται στο συνδυασμό δύο βασικών παραγόντων. Μίας ισορροπημένης διατροφής πλούσιας σε θρεπτικά συστατικά, αλλά και ήπιας άσκησης, για τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα. Σημαντική είναι, επίσης, η αποφυγή του στρες.
Οι άμυνες του οργανισμού μεταβάλλονται καθώς οι εποχές αλλάζουν. Οι απαιτητικές ώρες εργασίας, το άγχος και η καθημερινότητα όχι μόνο κουράζουν τον οργανισμό αλλά καταπονούν και τις άμυνές του. Όλο αυτό έχει σαν αντίκτυπο την εξασθένιση του αμυντικού μας συστήματος, κάνοντάς το αρκετά ανθεκτικό στους παθογόνους μικροοργανισμούς. Γι’ αυτές τις δύσκολες εποχές καλό είναι να τονώσεις το ανοσοποιητικό σου με τα ακόλουθα συστατικά:
β- καροτένιο
Προβιταμίνη που μετατρέπεται στην ενεργό βιταμίνη Α. Ενισχύει τη δράση των φονικών προστατευτικών κυττάρων, τα οποία καταστρέφουν τα μολυσμένα από ιούς κύτταρα.
Βασικές πηγές: φρούτα και λαχανικά με βαθύ κίτρινο ή πορτοκαλί χρώμα
Βιταμίνη C
H βιταμίνη C γνωστή και ως ασκορβικό οξύ, είναι ένας ισχυρός υποστηρικτής της καλής λειτουργίας του ανοσοποιητικού μας. Παρέχει πολλά οφέλη. Συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγής λευκοκυττάρων. Τα λευκοκύτταρα συμμετέχουν στην άμυνα του οργανισμού ενάντια των εισβολέων (βακτηρίων, ιών και παρασίτων) καθώς και ξένων πρωτεϊνών. Επιπλέον, αυξάνει την παραγωγή των ιντερφερονών και άλλων αντισωμάτων.
Βασικές πηγές: εσπεριδοειδή, ακτινίδιο, ντομάτα, πιπεριά, μαϊντανός, κουνουπίδι και μπρόκολο
Βιταμίνη Ε
Η λιποδιαλυτή βιταμίνη, τοκοφερόλη (βιταμίνη Ε), είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό που εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες. Βοηθά στην παραγωγή β-κυττάρων, μίας ειδικής κατηγορίας λεμφοκυττάρων με ουσιαστικό ρόλο σε ειδικούς αμυντικούς μηχανισμούς του οργανισμού.
Βασικές πηγές: ελαιόλαδο, θαλασσινά, ξηροί καρποί, δημητριακά
Γλουταμίνη
Η γλουταμίνη είναι ένα αμινοξύ που παράγεται στους πνεύμονες, ενώ σε μικρές ποσότητες παράγεται στον εγκέφαλο και στο συκώτι. Το σώμα μας όμως δεν παράγει αρκετές ποσότητες για να διατηρήσει την υγεία του. Έτσι, συστήνεται η πρόσληψή του μέσω της διατροφής. Αρκετές έρευνες έχουν δείξει πως η γλουταμίνη βελτιώνει σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα.
Βασικές πηγές: ζωικές πρωτεΐνες (κοτόπουλο, χοιρινό, ψάρι, αυγά, γαλακτοκομικά προϊόντα), φυτικές πρωτεΐνες (φακές, φασόλια, αρακάς, μαϊντανός, καρότα, παντζάρια, βρώμη, σιτάρι, ρύζι, αμύγδαλα, φιστίκια)
Ψευδάργυρος
Δομικό συστατικό πολλών κυττάρων. Συμβάλλει στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Ενισχύει τη δράση ενζύμων και κυτοκινών (πρωτεϊνικά μόρια που επιδρούν στην αναπαραγωγή ανοσοποιητικών κυττάρων).
Βασικές πηγές: στρείδια, μύδια, φασόλια, καρύδια, πουλερικά και κόκκινο κρέας
Προβιοτικά
Τα προβιοτικά είναι ένας καλός τρόπος για την ενίσχυση του οργανισμού και την προφύλαξη από παθογόνα βακτήρια. Βρίσκονται σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις σε συμπληρώματα αλλά σημαντική είναι και η παρουσία τους σε διάφορες τροφές. Η μακροχρόνια χρήση προβιοτικών και συμβιωτικών τροφών μειώνει τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των αναπνευστικών προβλημάτων κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Βασικές πηγές: γαλακτοκομικά μη παστεριωμένα, κεφίρ, ξινόγαλα, ψωμί με προζύμι, γιαούρτι (στο οποίο πρέπει να αναγράφεται το είδος της καλλιέργειας)
Άλλα tips για την προστασία του ανοσοποιητικού μας
Προσπαθήστε να τρώτε τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, περιορίστε όσο μπορείτε τη ζάχαρη (μείωση των φλεγμονών) καθώς και τα τρόφιμα με μεγάλο ποσοστό κορεσμένων λιπαρών. Επιπλέον, εντάξετε το νερό στη ζωή σας για να είστε ενυδατωμένοι!
Τι άλλο μπορείτε να εντάξετε στο διαιτολόγιο σας
- Σκόρδο: περιέχει αλυσίνη, η οποία έχει έντονη αντιμικροβιακή δράση
- Τζίνσεγκ: κατά καιρούς έχει συσχετιστεί με την πρόληψη και αντιμετώπιση ασθενειών όπως το κοινό κρυολόγημα
- Κρεμμύδι: έχει αντιμικροβιακή δράση
- Βότανα: φασκόμηλο, τσάι του βουνού, πρόπολη
Get fit με φόντο το φθινόπωρο!
Υιοθετήστε την άσκηση στην καθημερινότητά σας. Η άσκηση είναι ένας από τους πυλώνες για υγιή διαβίωση. Οι άνθρωποι που ασκούνται τακτικά φαίνεται να είναι λιγότερο επιρρεπής στα κρυολογήματα. Γι’ αυτό το λόγο προσπαθήστε να αφιερώνετε 30-40 λεπτά 3-5 φορές την εβδομάδα όχι μόνο για την σωματική σας τόνωση, αλλά και την ψυχική!
Ποιότητα και ποσότητα στον ύπνο σας!
Ο Μαρκ Οπ, νευροβιολόγος του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, συνιστά τουλάχιστον 8 ώρες και 20 λεπτά ύπνου κάθε βράδυ. Και πράγματι αυτές οι ώρες ύπνου επαρκούν!Ένας μη ποιοτικός ύπνος αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης από κάποιο μικρόβιο.
Προσπαθήστε να αερίζετε τους κλειστούς χώρους συχνά και να τους διατηρείτε καθαρούς!