ανθρώπινο δυναμικό

Το ανθρώπινο δυναμικό και η αξιοποίηση του

του Στέλιου Αμπατζίδη

Η πανδημία του κορωνοϊού δεν πτόησε και δεν εμπόδισε τους νέους ανθρώπους να αναπτύξουν τις επιχειρηματικές τους ιδέες. Έχουν αυτοπεποίθηση και  διαισθάνονται πως το όραμα και ο χρόνος, που θα επενδύσουν σε αυτήν, θα ανταμείψουν τις προσπάθειές τους.

Άλλοι συντονίζουν και οργανώνουν τις κινήσεις τους μόνοι τους, γιατί δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα πρόσθετα λειτουργικά έξοδα σε οικονομικό επίπεδο. Για αυτό και δεν προβαίνουν σε σύμπραξη ή συνεργασία με κάποιον άλλο άνθρωπο, όσον αφορά την ανάπτυξη μίας επιχείρησης.

ανθρώπινο δυναμικόΠαρ’ όλα αυτά, υπάρχει μία μεγάλη μερίδα ανθρώπων, η οποία επιλέγει να συνεργαστεί με άλλους ανθρώπους. Περνούν αρκετό χρόνο μαζί και μοιράζονται τις ανησυχίες και τις χαρές τους. Με αυτό τον τρόπο, οι συνθήκες, που αναπτύσσονται, δείχνουν πως όλα πηγαίνουν μια χαρά μέσα σε μία επιχείρηση. Συμβαίνει όμως πολλές φορές να μην υπάρχει σωστή και αποτελεσματική διοίκηση από την εργοδοσία ως προς την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού από αυτήν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα έτσι να αναπτύσσεται καχυποψία μέσα στις σχέσεις των ανθρώπων και να κλονίζεται η εμπιστοσύνη μεταξύ τους.

Για αυτό το λόγο, θα ήταν ωφέλιμο η πλευρά της εργοδοσίας να αλλάξει τρόπο σκέψης και νοοτροπίας, θέτοντας άλλες βάσεις. Απώτερος στόχος αυτού είναι η  σωστή χρήση του ανθρώπινου δυναμικού μέσα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με μερικά χρήσιμα βήματα:

  1. Υιοθέτηση ομαδικής εργασίας παρά υπαλληλικής σχέσης

Οι περισσότερες επιτυχίες έχουν πιο γλυκιά γεύση, όταν επικρατεί η συνεργασία μέσα στην ομάδα. Οι αγωνίες, που περνούν οι άνθρωποι μαζί, όταν έχουν τον ίδιο στόχο, αναδεικνύονται, όταν οι εργοδότες ζητούν από τα μέλη της ομάδας να πουν τις απόψεις τους. Με αυτό τον τρόπο, αισθάνονται πολύτιμοι μέσα στην επιχείρηση. Έτσι, οι εργοδότες παίρνουν το κάτι παραπάνω από τα μέλη τους.

  1. Σωστά πρότυπα και παραδείγματα.

Ο σωστός ηγέτης εμπνέει, καθοδηγεί και με τη συμπεριφορά του. Έτσι, τα υπόλοιπα μέλη  τον σέβονται, τον εκτιμούν, καθώς και για τον τρόπο, με τον οποίο πράττει, όπως στη λειτουργία κάτω από πίεση και στην εκτίμηση της προσφοράς των μελών από αυτούς.

  1. Ρεαλιστική στοχοθεσία και ενημέρωση του προσωπικού

Η σωστή καθοδήγηση από τον ηγέτη προς το προσωπικό του θα ήταν  ωφέλιμο να συνοδεύεται από τον καταρτισμό ενός σχεδίου. Για να ξέρει το προσωπικό τι θέλει να στοχεύσει και ποιους στόχους θέλει να επιτύχει η επιχείρηση. Αυτοί οι στόχοι πρέπει να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και να είναι σαφείς. Έτσι, το κοινό θα μπορέσει να σκεφτεί με δημιουργικό τρόπο το πώς θα υλοποιήσει και θα αντεπεξέλθει στο πλάνο της επιχείρησης.

  1. Ανάληψη πρωτοβουλιών από το προσωπικό

Σε περίπτωση που ο συνεργάτης  κληθεί να αντιμετωπίσει και να χειριστεί μία δυσάρεστη κατάσταση, θα ήταν επιθυμητό ο εργοδότης να δώσει το περιθώριο να προτείνει ο ίδιος την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης. Έπειτα από τη συζήτηση αυτής και ζυγίζοντας τα θετικά και τα αρνητικά, αφότου τον καθοδηγήσουν, σιγά σιγά το ανθρώπινο δυναμικό θα αρχίσει να πιστεύει στον εαυτό του.

  1. Εκπαίδευση ανθρωπίνου δυναμικού

Ο σωστός και αποτελεσματικός ηγέτης ενδιαφέρεται για την προσωπική και επαγγελματική ανέλιξη του προσωπικού του. Με αυτό τον τρόπο, η επιχείρηση αναβαθμίζεται χάρη στις προσπάθειές του και ο ίδιος κρίνει και αξιολογεί το που υστερεί και πού υπερτερεί το προσωπικό του.

  1. Σωστή και κυρίως αποτελεσματική επικοινωνία

Οι ηγέτες καλούνται να επικοινωνούν και να κάνουν κατανοητά, αυτά που αναφέρουν στο προσωπικό τους. Σε περίπτωση που χρειάζεται να επισημάνουν, αν έγινε κατανοητή η πληροφορία, δεν χρειάζεται να υποτιμούν τη νοημοσύνη του προσωπικού. Μπορούν να διατυπώσουν ανοιχτές ερωτήσεις (Πώς; Γιατί;) ή να ζητήσουν από το προσωπικό να πουν με άλλα λόγια, αυτό που ανέφεραν. Σε ταραχώδη και έκρυθμη συναισθηματική κατάσταση των εργοδοτών, δεν θα υπάρξει η ανάλογη ανταπόκριση από το δυναμικό.

  1. Επιβράβευση με μικρές χάρες και βοήθειες

Κάθε μέλος του ανθρώπινου δυναμικού μιας μικρομεσαίας επιχείρησης επιθυμεί να αναγνωρίζεται η προσπάθειά του και η προσφορά του μέσα σε αυτήν. Για αυτό, θα ήταν δίκαιο οι εργοδότες να ανταμείβουν το προσωπικό τους με μικρές χάρες, όπως ένα χαμόγελο, ένα καλό διάλειμμα, διευκόλυνση στις ώρες προσέλευσης/αναχώρησης. Το προσωπικό θα το εκτιμήσει παραπάνω και θα φιλοτιμηθεί να δίνει ακόμη περισσότερο.

  1. Δώσε δεύτερη ευκαιρία

Κανένας δεν είναι τέλειος στη δουλειά του. Όλοι κάνουν λάθη, για αυτό και οι εργοδότες θα ήταν χρήσιμο να βλέπουν τα λάθη ως δυνατότητας μάθησης μέσα από αυτά. Δεν πρέπει να υπερισχύει το εγώ τους, αλλά το εμείς. Ο τρόπος με τον οποίο θα εμπνεύσουν και θα καθοδηγήσουν το προσωπικό τους, θα ωφελήσει και τις δύο πλευρές, προσδίδοντας στο ανθρώπινο δυναμικό την έννοια της ευθύνης και όχι του φόβου.

  1. Κατανομή ευθυνών, όχι αρμοδιοτήτων

Στην ελεύθερη αγορά, τα πάντα αλλάζουν από τη μία στιγμή στην άλλη. Το κάθε μέλος καλείται να αντιληφθεί, αν αυτό, που προσφέρει, έχει αντίκτυπο στην επιχείρηση. Οι εργοδότες θα ήταν ωφέλιμο να δώσουν κίνητρα στο προσωπικό τους να προσαρμόζεται ανάλογα με τις συνθήκες και να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, αξιοποιώντας τα προσόντα και τα ταλέντα τους.

  1. Το ανθρώπινο δυναμικό: Το άλφα και το ωμέγα

Οι σωστοί ηγέτες αναδεικνύονται από τη σημασία, που δίνουν στο ανθρώπινο δυναμικό. Το ανθρώπινο δυναμικό βλέπει, καταλαβαίνει κρίνει και αξιολογεί τα δρώμενα στην αγορά. Αυτό θα επικροτήσει ή θα αποδοκιμάσει την εργοδοσία. Για αυτό το λόγο, η ομάδα μπορεί να φτάσει ψηλά σε μακροπρόθεσμο πλάνο.

Συμπερασματικά, το ανθρώπινο δυναμικό αναδεικνύεται πολύ σημαντικός συνεργάτης για την ανάπτυξη μίας μικρομεσαίας επιχείρησης. Η εμπιστοσύνη των εργοδοτών προς τους ίδιους τονώνει την αυτοπεποίθησή τους και δημιουργεί ένα αρμονικό κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ τους.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!