Αλκοόλ: Μύθοι και αλήθειες
της Ιουλίας Πρίγκου
Αλκοόλ: αθώο ή ένοχο;
Είναι γνωστό ότι το αλκοόλ σε μικρές ποσότητες είναι ωφέλιμο για την υγεία. Συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για την προστατευτική του δράση έναντι των καρδιαγγειακών κινδύνων. Από τα πιο γνωστά οινοπνευματώδη, το κόκκινο κρασί φαίνεται να περιέχει μία σειρά από αντικαρκινικές και αντιοξειδωτικές ουσίες. Είναι γνωστές και ως πολυφαινόλες με σημαντικό εκπρόσωπο τη ρεσβερατρόλη. Βέβαια, οι ευεργετικές του ιδιότητες έγκεινται στις ιδιότητες του σταφυλιού και όχι στην αλκοόλη.
Η υπερβολική και συχνή κατανάλωση αλκοόλ ωστόσο συνδέεται με ένα πλήθος ασθενειών. Ηπατική νόσος, τύποι καρκίνων και διαταραχές στην πνευματική υγεία είναι μερικές από τις συνέπειές του.
Οι συστάσεις για την κατανάλωσή του αναφέρουν ότι οι γυναίκες μπορούν να καταναλώνουν 1 ποτό/ ημέρα και οι άντρες 2 ποτά/ ημέρα. Αυτή η διαφοροποίηση υπάρχει γιατί οι άντρες μεταβολίζουν το αλκοόλ πιο γρήγορα σε σχέση με τις γυναίκες!
Ωστόσο, νέα δεδομένα ανατρέπουν τα συμπεράσματα που επικρατούσαν τόσα χρόνια. Πρόσφατα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Lancet μια μελέτη που ανέλυσε στοιχεία 28.000.000 ατόμων από 195 χώρες. Στόχος της μελέτης ήταν να εκτιμηθούν η επικράτηση της κατανάλωσης αλκοόλ, οι ποσότητες κατανάλωσης αλλά και οι βλάβες που τελικά δημιουργεί. Από τα στοιχεία που συνέλεξαν και ανέλυσαν οι ερευνητές οδηγήθηκαν στο εξής συμπέρασμα. Η κατανάλωση έστω ενός ποτού την ημέρα, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με το αλκοόλ κατά 0,5% έναντι της αποχής. Οι ερευνητές κατέληξαν ότι το μόνο ασφαλές επίπεδο κατανάλωσης είναι το μηδενικό (GBD Alcohol Collaborators, 2018).
Το θέμα της κατανάλωσης αλκοόλ και πόσο μάλλον της υπερβολικής έκθεσης σ’ αυτό, είναι αρκετά σοβαρό. Η μη ελεγχόμενη κατανάλωσή του είναι ένας αιτιώδης παράγοντας σε περισσότερες από 200 ασθένειες αλλά και στην πρόκληση ατυχημάτων. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας 3.000.000 θάνατοι ετησίως προέρχονται από την επιβλαβή χρήση του, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 5,3% όλων των θανάτων (WHO 2018).
Αιτίες που οδηγούν στο καταφύγιο του ποτού
Οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν αλκοόλ για να ξεφύγουν από τα προβλήματα και τα άγχη τους. Ωστόσο, υπάρχουν και περιπτώσεις, όπου το ποτό χρησιμοποιείται ως μέσο διασκέδασης.
Η κατανάλωση με σκοπό τη χαλάρωση και μέθη, είναι μια ευχάριστη κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει κάποιον στο να “αποδράσει” λίγο από την καθημερινότητά του. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα πρέπει να αποτελεί λύση! Μαζί με αυτό, πολλοί άνθρωποι κάνουν χρήση και άλλων τοξικών προϊόντων (τσιγάρο) ενώ άλλοι καταφεύγουν στην κατανάλωση λιπαρών φαγητών.
Φυσική δραστηριότητα και αλκοόλ. Συνδέονται;
Μια καλή ιδέα προκειμένου κάποιος να σταματήσει την κατάχρηση του αλκοόλ, είναι η ενασχόληση με τη φυσική δραστηριότητα. Είναι γνωστό ότι η άσκηση έχει πολλά σωματικά και ψυχικά οφέλη. Χαρίζει ευεξία και η δράση της μπορεί να καθυστερήσει την ανάπτυξη διαφόρων παθήσεων που σχετίζονται με τα οινοπνευματώδη. Επιπλέον, δρα ευεργετικά καθώς μειώνει τα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης.
Αρκετές μελέτες εξετάζουν την επίδραση της άσκησης σε σχέση με την επιθυμία για αλκοόλ μετά απ’ αυτήν. Οι περισσότερες έχουν δείξει ότι η ενασχόληση με τη σωματική δραστηριότητα ή οποιαδήποτε μορφή άσκησης μειώνει την επιθυμία για κατανάλωση. Τέλος, συμβάλλει στη βελτίωση διαφόρων ψυχολογικών προβλημάτων ενώ ταυτόχρονα είναι ένα καλό μέσο κοινωνικοποίησης!