Αθήνα΄s highlights
της Βασιλικής Γιαννοπούλου
Αθήνα…Κάθε σπιθαμή της είναι όμορφη και ξεχωριστή. Κάθε γειτονιά κρύβει τη δική της ιστορία και τα δικά της μυστικά. Αναλλοίωτη στον χρόνο, παραμένει εκεί αγέρωχη και περήφανη, ομορφαίνοντας μέρα με τη μέρα, την κάθε ημέρα!
Παρακάτω λοιπόν θα βρείτε 5 από τις πιο όμορφες γειτονιές της!
Απολαύστε…μα κυρίως επισκεφθείτε!
Κολωνάκι
Το Κολωνάκι ή αλλιώς τα «Κατσικάδικα», όπως ονομαζόταν επί αιώνες, αποτελούταν από βοσκοτόπια κάτω από τον Λυκαβηττό. Κατά την πολεμική και μεταπολεμική όμως περίοδο, το γεγονός ότι βρισκόταν κοντά στα Ανάκτορα και τη Βουλή των Ελλήνων, έκανε τα «Κατσικάδικα» πόλο έλξης επιφανών προσωπικοτήτων της εποχής.
Δεν άργησαν να κάνουν την εμφάνισή τους κομψά νεοκλασικά, και έπειτα πολυκατοικίες, καθώς το Κολωνάκι εξελισσόταν σε κέντρο πολιτισμού, διατηρώντας -όμως- τον συνοικιακό του χαρακτήρα.
Το Κολωνάκι πια αποτελεί μια από τις πιο “χλιδάτες” και ζωντανές περιοχές της Αττικής. Το Κολωνάκι δεν κοιμάται ποτέ. Καφετέριες, μπαρ, εστιατόρια, θέατρα, κινηματογράφοι, κατακλύζουν τόσο την πλατεία Φιλικής Εταιρείας, όσο και κάθε σπιθαμή του, διατηρώντας, ωστόσο, τη φινέτσα μιας άλλης εποχής.
Κυψέλη
Η αστικοποίηση της Κυψέλης ξεκίνησε τη δεκαετία του 1930, αλλά κορυφώθηκε μετά τη δεκαετία του 1950- 1960, οπότε και η Κυψέλη μετατράπηκε σε κέντρο πολιτισμού και παράλληλα ζωντάνιας και μεγαλοπρέπειας.
Σπουδαίες φυσιογνωμίες της τέχνης και του πολιτισμού, πέρασαν από τη περιοχή αυτή, είτε ως κάτοικοι είτε απλά ως περαστικοί, από την πλατεία Αγίου Γεωργίου ή τη διάσημη, Φωκίωνος Νέγρη. Ειδικότερα, η οδός Φωκίωνος Νέγρη αποτελούσε σήμα κατατεθέν της Κυψέλης και όπως λέγεται, ήταν το κέντρο ζωντάνιας της Αθήνας, πολύ πριν τη γέννηση του Κολωνακίου.
Σήμερα η Κυψέλη αποτελεί μια πραγματικά πολύχρωμη γειτονιά. Μπορεί η ρύπανση και η πυκνοκατοίκηση να έχουν αλλάξει ελαφρώς το σκηνικό της, παραμένει όμως ακόμα μια όαση πρασίνου στο κέντρο της Αθήνας. Πολύχρωμη γειτονιά με πολύχρωμα σπίτια, πολύχρωμους κατοίκους και πολύχρωμους πολιτισμούς. Η Κυψέλη δεν έχασε ποτέ την παλιά της αίγλη. Αγαπήθηκε και θα αγαπιέται για πάντα από τους ορκισμένους εραστές της.
Παγκράτι
Η περιοχή αυτή που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το ιστορικό κέντρο της Αθήνας και σε αυτήν έρεε ο ποταμός Ελάσσων προτού “πολεοδομηθεί”, ονομάζεται Παγκράτι. Το Παγκράτι (ή Παγκράτη) παρά την τάση/ μόδα των Αθηναίων να μετακινηθούν προς τα προάστια τη δεκαετία του 2000, κατάφερε με πείσμα να διατηρήσει την υπόστασή του και τώρα -μάλιστα- αποτελεί μια από τις πιο αξιοζήλευτες και πολυσύχναστες περιοχές του κέντρου.
Το Παγκράτι διαθέτει ένα από τα βασικότερα δείγματα αρχαιοελληνικού πολιτισμού, το Παναθηναϊκό Στάδιο (ή Καλλιμάρμαρο), έναν τόπο εορτασμού τελετών προς τιμήν της θεάς Αθηνάς, καθώς επίσης και πληθώρα πλατειών που ικανοποιούν όλα τα γούστα και συμβάλλουν στη διαμόρφωση του πορτραίτου της περιοχής.
Αξιοσημείωτη είναι επίσης η συμβολή της περιοχής στον χώρο των γραμμάτων και τεχνών, καθώς πέραν του ότι στο Παγκράτι εδρεύει το Παλλάς, ο παλαιότερος σε λειτουργία κινηματογράφος στην Αθήνα, έχει φιλοξενήσει και σπουδαίες προσωπικότητες, όπως τον Μ. Χατζηδάκη, τον Γ. Σεφέρη, τον Κ. Βάρναλη και τον Α. Φασιανό.
Κουκάκι
Τα λόγια και οι συστάσεις είναι περιττές όταν πρόκειται για το Κουκάκι. Το Κουκάκι βρίσκεται δίπλα στην Ακρόπολη και στη σκιά του λόφου του Φιλοπάππου, έχοντας διατηρήσει τον συνοικιακό του χαρακτήρα με έναν μοναδικό τρόπο. Η γειτονιά αυτή έχει καταφέρει με πραγματικά αξιοθαύμαστο τρόπο να ισορροπήσει το παλιό και το καινούργιο, τον ρομαντισμό με την διασκέδαση μέχρι το πρωί.
Στο «Μικρό Παρίσι» (Κουκάκι), μπορεί κανείς να εντοπίσει εκπληκτικής αρχιτεκτονικής νεοκλασικά καθώς και πληθώρα μουσείων και εκθέσεων τέχνης. Το Κουκάκι (ή Κουκάκη) πήρε το όνομά του από έναν από του πρώτους κατοίκους του, τον Γεώργιο Κουκάκη. Έκτοτε σε αυτή τη γειτονιά έχουν κατοικήσει σπουδαίες προσωπικότητες, εκ των οποίων και ο Μίκης Θεοδωράκης. Το Κουκάκι αγαπιέται ιδιαιτέρως και από τους τουρίστες και γι’ αυτό άλλωστε έχει ψηφιστεί ανάμεσα στους 5 αγαπημένους προορισμούς του Κόσμου της Airbnb για το 2015.
Θησείο
Η περιοχή του Θησείου ανέκαθεν άνηκε στο κέντρο της αρχαίας πόλης της Αθήνας. Πήρε το όνομά του από τον Ναό του Ηφαίστου, ο οποίος (λανθασμένα βέβαια) ονομαζόταν Θησείο, λόγω των ανάγλυφων παραστάσεων των άθλων του Θησέα.
Σήμερα το Θησείο ανήκει στις πιο χαρακτηριστικές περιοχές της Αθήνας για πολλούς λόγους. Εκεί μπορεί κανείς να δει, πέραν από τον άριστα συντηρημένο Ναό του Ηφαίστου, την Αρχαία Αγορά της Αθήνας που τον περιβάλλει, να απολαύσει την θέα από τον λόφο της Πνύκας καθώς και διάφορους χριστιανικούς ναούς και μουσεία. Το Θησείο έχει διατηρήσει την αίγλη της αρχαίας Αθήνας, διαμορφωμένη και ισορροπημένη στα πλαίσια της κλασικής και της σύγχρονης εποχής.