Συνέντευξη με το “ΑΓΩ Simulations”: Η συμμετοχή στο MITEF και η πορεία τους  

της Κατερίνας Μαρίντσιου

Ένας από τους πιο πρωτότυπους και αξιόλογους διαγωνισμούς διοργανώθηκε και φέτος στις 28 Ιουνίου στην Αθήνα. Το MITEF, ένας διαγωνισμός για startup επιχειρήσεις, έχει ως στόχο να προωθήσει την επιχειρηματικότητα, την επιστήμη και την καινοτομία στον τομέα της τεχνολογίας. Οι startup επιχειρήσεις που έλαβαν μέρος, συναγωνίστηκαν πάνω σε workshops, προκειμένου να αποκτήσουν αναγνωρισιμότητα σε διεθνές επίπεδο, καθώς και να διεκδικήσουν τα χρηματικά έπαθλα των 3 πρώτων θέσεων.

Το ΑΓΩ, μία από τις 10 φιναλίστ ομάδες του διαγωνισμού, παραχώρησε συνέντευξη στο “citycampus.gr” μιλώντας για την εμπειρία τους στον διαγωνισμό αλλά και για το έργο τους ως μία startup επιχείρηση στον τομέα της ιατρικής, η οποία χρησιμοποιεί πρωτότυπους και εξελιγμένους τρόπους προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι φοβίες των ασθενών.

Για να σας γνωρίσει λίγο καλύτερα και ο κόσμος, τι είναι το ΑΓΩ Simulations και πότε δημιουργήθηκε;

Το “ΑΓΩ Simulations” είναι μια startup εταιρεία στον τομέα του MedTech και ιδρύθηκε το 2017. Όραμά μας στο ΑΓΩ είναι να αλλάξουμε τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τις ψυχικές ασθένειες, εισάγοντας τεχνολογικά μέσα στην αντιμετώπιση και διάγνωσή τους. Η ομάδα μας έχει δημιουργήσει ένα Σύστημα Μικτής Πραγματικότητας το οποίο στοχεύει στην διευκόλυνση εκτέλεσης της μεθόδου της Θεραπείας Έκθεσης (Exposure Therapy) σε περιπτώσεις Διαταραχών Άγχους. Το σύστημά μας εκπαιδεύει τους ασθενείς, με στόχο να “επαναπρογραμματίσει” τη συμπεριφορά τους απέναντι σε ορισμένα ερεθίσματα και καταστάσεις του περιβάλλοντός τους, έτσι ώστε να ξεπεράσουν την ασθένειά τους.

Από ποιους αποτελείται το ΑΓΩ Simulations;


Η ομάδα μας αποτελείται από τρία άτομα. Ο Κρητικός Ιάκωβος είναι ο ιδρυτής της ομάδας, απόφοιτος της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ, από τον οποίο προήλθε και η ιδέα. Είναι ο βασικός μας προγραμματιστής αλλά και ο team leader μας! Η Πουλοπούλου Σταυρούλα είναι τελειόφοιτη στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και αγαπά το animation και το digital design, γι’ αυτό και έχει σχεδιάσει το εικονικό περιβάλλον του συστήματος. Τέλος, η Ζωιτάκη Χαρά είναι τελειόφοιτη στη Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ και έχει επωμιστεί το κομμάτι του market traction· επικοινωνία με πιθανούς συνεργάτες και πελάτες, καθώς και συμμετοχή σε προγράμματα εξέλιξης της startup. Ταυτόχρονα, και οι τρεις ασχολούμαστε με έρευνα σχετικά με την εξέλιξη του συστήματος, σε συνεργασία με τους επιστημονικούς μας υπεύθυνους και συνεργάτες-μέντορες και το Εργαστήριο Βιοϊατρικής του ΕΜΠ.

Πώς ήταν η εμπειρία σας στο φετινό διαγωνισμό MITEF και ποια είναι τα συναισθήματά σας;


Το MITEF, καθόλη τη διάρκεια των σεμιναρίων, αποτέλεσε για εμάς ένα πραγματικό σχολείο επιχειρηματικότητας. Είχαμε την ευκαιρία να βρεθούμε ανάμεσα, όχι μόνο σε εξαίρετους επαγγελματίες και μέντορες αλλά και σε ομάδες με καινοτόμες ιδέες. Στην ομάδα μας είχαμε την τύχη να έχουμε ασχοληθεί και στο παρελθόν με την επιχειρηματικότητα αλλά μέσα από το MITEF είδαμε τον κόσμο της επιχειρηματικότητας από άλλη σκοπιά. Οι πληροφορίες για την αγορά και τις τάσεις της, οι συμβουλές για το πώς να αναπτυχθούμε, οι συζητήσεις με τους εισηγητές αλλά και τις άλλες ομάδες, η ευκαιρία να εκτεθούμε σε μια επιχειρηματική κοινότητα και να λάβουμε πραγματικό feedback για την ιδέα μας, επέλυσαν πολλές απορίες μας και συνολικά μας βοήθησαν να χαράξουμε μια πιο στέρεη πορεία σαν επιχείρηση. Το γεγονός ότι καταφέραμε, παρά το νεαρό της ηλικίας μας αλλά και της ηλικίας της startup, να προκριθούμε στους 10 Finalists του διαγωνισμού, ανάμεσα σε άλλες 15 αξιόλογες ομάδες μας έκανε πολύ περήφανους για την προσπάθειά μας, καθότι ήταν μια πολύ σημαντική αναγνώριση και επαλήθευση ότι βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο. Και σκοπεύουμε να συνεχίσουμε εξίσου δυνατά…!

Σε ποιους απευθύνεται το ΑΓΩ Simulations και τι διαφορετικό έχει από τις υπόλοιπες startup επιχειρήσεις;

 

Στόχος μας μέσα από το ΑΓΩ είναι να δημιουργήσουμε ένα εργαλείο που θα βελτιώνει τις μέχρι τώρα θεραπείες για ψυχικές ασθένειες, εστιάζοντας αρχικά στις φοβίες. Καθότι μόλις 20% των ασθενών που πάσχουν από φοβίες αναζητούν θεραπεία για την ασθένειά τους, ενώ οι σημερινές θεραπείες είναι αποτελεσματικές μόνο για 1 στους 2 ασθενείς, είναι εμφανές πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη για εύρεση μιας καλύτερης λύσης. Χάρη στο ΑΓΩ λοιπόν, μπορούμε να παρέχουμε στους θεράποντες ιατρούς των φοβικών ασθενών ένα αποτελεσματικό και χαμηλού κόστους εργαλείο που αποδεδειγμένα μπορεί να θεραπεύσει περισσότερους ασθενείς. Οι φοβίες, ως ψυχική ασθένεια, επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους, και προκαλούν συμπτώματα, όπως κρίσεις πανικού, που δυσκολεύουν σε μεγάλο βαθμό τους πάσχοντες στην καθημερινή, προσωπική και επαγγελματική τους ζωή. Ταυτόχρονα, αν παραμεληθούν, μπορεί να οδηγήσουν και σε άλλες ψυχικές ασθένειες. Έτσι, η θεραπεία περισσότερων ασθενών βελτιώνει αποτελεσματικότερα την ποιότητα ζωής τους, ενώ αποτρέπει χειρότερες καταστάσεις στην υγεία τους. Το προïόν μας είναι λοιπόν ένα ιατρικό σύστημα και όχι απλά μια εμπορική πλατφόρμα/εφαρμογή/συσκευή. Στον τομέα μας δεν υπάρχουν άλλες startup που να δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα· παρόμοιες επιχειρήσεις έχουμε εντοπίσει στην Ισπανία, τη Βραζιλία και την Αμερική, από τις οποίες διαφέρουμε στα τεχνολογικά μέσα που επιλέγουμε για την ανάπτυξη του συστήματος, τα οποία εκτιμούμε ότι θα φέρουν καλύτερο αποτέλεσμα.

Ποια ήταν η καινοτόμος ιδέα που κρύβεται πίσω από τη δημιουργία της συγκεκριμένης νεοφυούς επιχείρησης και ποιοι την σκέφτηκαν;

 

Η γενικότερη ιδέα πίσω από τη δημιουργία του ΑΓΩ έχει να κάνει με τους τρόπους με τους οποίους η τεχνολογία μπορεί να διεισδύσει στον τομέα της ψυχιατρικής και της ψυχολογίας, βελτιώνοντας τα αποτελέσματα τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους θεράποντες κλινικούς τους (ψυχιάτρους, ψυχολόγους, coaches κλπ). Εστιάζουμε στον τομέα των Διαταραχών Άγχους (Anxiety Disorders), και συγκεκριμένα στις Ειδικές Φοβίες (Specific Phobias), δηλαδή φοβίες που αφορούν συγκεκριμένες καταστάσεις και ερεθίσματα του περιβάλλοντος, όπως αραχνοφοβία, υψοφοβία κ.α. Στόχος είναι να μπορέσουμε να ενισχύσουμε τις υπάρχουσες θεραπείες χρησιμοποιώντας μια νέα τεχνολογία, την Εικονική Πραγματικότητα. Συγκεκριμένα, η ομάδα μας έχει δημιουργήσει ένα σύστημα Μικτής Πραγματικότητας (Mixed Reality -ο χρήστης μπορεί να δει το φυσικό του σώμα μέσα στο εικονικό περιβάλλον), με το οποίο έχει προοπτικές να βελτιώσει τα θετικά αποτελέσματα για τους φοβικούς ασθενείς. Η ιδέα ξεκίνησε από την έρευνα και διπλωματική εργασία του ιδρυτή της ομάδας, στο Εργαστήριο Βιοϊατρικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

 

Υπήρχαν δυσκολίες στην όλη πορεία σας και αν ναι, ήταν στιγμές που ήσασταν έτοιμοι να τα παρατήσετε;

 

Εμπόδια έχουμε συναντήσει καθόλη τη διάρκεια της πορείας μας, αλλά το να τα παρατήσουμε δεν αποτέλεσε ποτέ επιλογή. Η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίζουμε σαν επιχείρηση, είναι το γεγονός ότι δε δημιουργούμε απλώς ένα εμπορικό προϊόν, αλλά μία ιατρική συσκευή, η οποία θα χρησιμοποιηθεί από ασθενείς. Επομένως, δε θα μπορούσε να κυκλοφορήσει στην αγορά χωρίς πρώτα να εγκριθεί για την καταλληλότητα και την αποτελεσματικότητά της από τους αρμόδιους οργανισμούς υγείας. Έτσι, απαιτείται να ολοκληρώσουμε κλινικές δοκιμές και ύστερα να υποβάλλουμε αιτήσεις για να λάβουμε τις πιστοποιήσεις, και, όπως μπορεί κανείς να φανταστεί, η όλη διαδικασία κοστίζει πολύ και απαιτεί μεγάλο εύρος συνεργασιών για να ολοκληρωθεί. Όμως, ένα βήμα τη φορά! Προς το παρόν, έχουμε καταφέρει να συνάψουμε συνεργασίες με ιατρούς σε νοσοκομεία, με την υποστήριξη των οποίων καταφέραμε ήδη να ολοκληρώσουμε σύντομη ερευνητική δοκιμή, η οποία έδειξε τις προοπτικές του συστήματος. Μάλιστα, η ομάδα μας έγινε δεκτή να δημοσιεύσει τα αποτελέσματα της δοκιμής μας καθώς και την περιγραφή του συστήματός μας στο 40ο συνέδριο της ΙΕΕΕ για Μηχανικούς στη Βιολογία και την Ιατρική, το οποίο πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο. Έτσι, συνεχίζουμε επεκτείνοντας τις συνεργασίες μας για να μπορέσουμε να φτάσουμε στο στόχο μας.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια σαν ομάδα;


Οι Ειδικές Φοβίες ήταν η πρώτη κατηγορία ψυχικών ασθενειών με τις οποίες αποφασίσαμε να ασχοληθούμε, χρησιμοποιώντας το σύστημά μας. Στο άμεσο μέλλον, το επόμενο λογικό βήμα για εμάς είναι να ολοκληρώσουμε επίσημες κλινικές δοκιμές του συστήματος και να λάβουμε εγκρίσεις από οργανισμούς υγείας, ώστε το σύστημά μας να μπορέσει να κυκλοφορήσει στην αγορά, μιας και δεν είναι μια απλή πλατφόρμα ή εφαρμογή, αλλά ιατρική συσκευή που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί από πραγματικούς ασθενείς. Η διαδικασία αυτή χρειάζεται τουλάχιστον ενάμιση χρόνο για να ολοκληρωθεί. Βέβαια, καθότι ο μακροπρόθεσμος στόχος μας είναι να ερευνήσουμε βαθύτερα την ανθρώπινη συμπεριφορά, θέλουμε να προσαρμόσουμε το σύστημά μας ώστε να δημιουργήσουμε μηχανισμούς διάγνωσης και για άλλες ψυχικές ασθένειες. Φανταστείτε πόσα δυστυχή συμβάντα θα είχαν αποφευχθεί αν μπορούσαμε να καθιερώσουμε εξετάσεις ψυχικής υγείας, όπως έχουν καθιερωθεί οι εξετάσεις αίματος, ώστε να διαγνώσουμε εγκαίρως άτομα με βαριές ψυχικές ασθένειες, οι οποίοι σε ακραίες περιπτώσεις προβαίνουν σε βίαιες πράξεις λόγω της ασθένειάς τους…

Το MITEF για ακόμα μία φορά ανέδειξε την καινοτομία, αλλά κυρίως σπουδαίες startup επιχειρήσεις, ανάμεσα σε αυτές και το ΑΓΩ. Για όσους επιθυμούν να μάθουν περισσότερες πληροφορίες για τη συγκεκριμένη ομάδα, μπορούν να επισκεφτούν την επίσημη σελίδα τους εδώ!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και γρήγορα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!