Άγχος και εξεταστική: Όλα θα πάνε καλά!
Καθ’ όλη τη διάρκεια της φοιτητικής ζωής, λίγες είναι οι στιγμές που επισκιάζουν τον ανέμελο τρόπο ζωής των φοιτητών και, αναμφισβήτητα, μέσα σε αυτές τις στιγμές ανήκει και η περίοδος της εξεταστικής. Τα πράγματα σοβαρεύουν τώρα! Οι βόλτες μειώνονται, τα βιβλία τοποθετούνται πάνω στο γραφείο και το διάβασμα ξεκινά. Σχεδόν όλοι οι φοιτητές θα δεχτούν τον ίδιο επισκέπτη. Ο μουσαφίρης τους λέγεται άγχος και σε άλλους κάνει μια μικρή, σύντομη επίσκεψη, ενώ σε κάποιους παραμένει για μεγαλύτερο διάστημα.
Το άγχος που συνοδεύει την προετοιμασία για τις γραπτές εξετάσεις είναι φυσιολογικό, αφού ο όγκος της ύλης, ο αριθμός των μαθημάτων και η δυσκολία αυτών δεν μπορεί παρά να ασκούν εσωτερική πίεση. Δεν είναι, όμως, λίγες οι φορές που το άγχος είναι τόσο μεγάλο που λειτουργεί αποδιοργανωτικά και δεν αφήνει περιθώρια στο φοιτητή για δημιουργικό διάβασμα.
Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις για να διώξει κανείς αυτό το αρνητικό συναίσθημα, ενώ η συνεχώς επαναλαμβανόμενη φράση «Μην έχεις άγχος» μοιάζει τόσο χρήσιμη όσο η χτένα σε έναν άνθρωπο χωρίς μαλλιά. Σίγουρα όμως, η κατάσταση δεν είναι αδιέξοδη. Υπάρχουν πολλά μικρά βήματα που μπορεί να κάνει κανείς καταβάλλοντας υπομονή και επιμονή προκειμένου να τιθασεύσει το άγχος και να το μετουσιώσει σε ενέργεια για διάβασμα.
Κάνε πρόγραμμα
Όσο τετριμμένο και εάν ακούγεται, βάζοντας μικρούς και εφικτούς στόχους για την ύλη που καθημερινά μπορείς να καλύψεις αρχίζεις να συνειδητοποιείς πως έχεις την κατάσταση υπό έλεγχο και πως δεν είναι ανέφικτο να προλάβεις να διαβάσεις όσα απαιτούνται. Ταυτόχρονα, η οργάνωση του προγράμματος σε προστατεύει από πιθανές υπερβολές και εξαντλητικές προσπάθειες που πολλοί πραγματοποιούν λίγες μέρες πριν ξεκινήσουν οι εξετάσεις.
Το πρόγραμμα καλό είναι να τεθεί ένα εύλογο διάστημα πριν από τις εξετάσεις προκειμένου να υπάρχει χρόνος για να διαβάσεις άνετα χωρίς να στερηθείς την ξεκούραση του ελεύθερου χρόνου. Έτσι θα αποφύγεις την μεγάλη πίεση που ασκεί η εκτεταμένη ύλη που πρέπει να βγει σε λίγες μέρες.
Ωστόσο, επειδή ο μεγαλύτερος κίνδυνος με την δημιουργία προγράμματος είναι η μη τήρησή του, χρειάζεται αυτοέλεγχος και επιμονή προκειμένου να το τηρήσουμε όσο πιο πιστά μπορούμε. Το πρόγραμμα ακριβώς επειδή μας οργανώνει, δρα ανακουφιστικά στο κατακλυσμικό άγχος που μας κάνει να βλέπουμε χαώδεις όλες τις καταστάσεις. Επομένως, αξίζει τον κόπο να υποσχεθούμε στον εαυτό μας ότι θα προσπαθήσουμε να το τηρήσουμε.
Αναδόμησε την σκέψη σου
Σύμφωνα με τον Ηράκλειτο, αυτό που αναστατώνει περισσότερο τους ανθρώπους δεν είναι τα ίδια τα γεγονότα, αλλά οι σκέψεις τους για τα γεγονότα. Επομένως, το πώς σκεφτόμαστε για την εξεταστική δημιουργεί περισσότερο άγχος από την εξεταστική αυτή καθεαυτή. Αναδιαμορφώνοντας, λοιπόν, τις σκέψεις που κάνουμε μπορούμε να μειώσουμε κατά πολύ την ένταση που νιώθουμε.
Για παράδειγμα, όταν σκέφτεσαι πως είναι αδύνατον να περάσεις όλα τα μαθήματα, είναι πολύ πιο βοηθητικό να πεις στον εαυτό σου «πράγματι, ίσως να μην μπορέσω να περάσω όλα τα μαθήματα, όμως σίγουρα μπορώ να περάσω τα περισσότερα από αυτά». Η επαναδιατύπωση αυτή κάνει αφενός δεκτό το ενδεχόμενο πως μπορεί πράγματι να κοπείς σε κάποια μαθήματα, αφετέρου, όμως, τονίζει πως έχεις τη δυνατότητα να καταφέρεις ένα υψηλό ποσοστό επιτυχίας.
Στην περίπτωση που σκέφτεσαι ότι δεν προλαβαίνεις με τίποτα να βγάλεις όλη την ύλη, μια πιο βοηθητική εναλλακτική σκέψη είναι η εξής «έχω χρόνο να διαβάσω το μεγαλύτερο κομμάτι της ύλης».
Σκοπός της αναδόμησης της σκέψης δεν είναι να γεμίσει το άτομο με ουτοπικές ιδέες που μοιάζουν αδύνατες, αλλά να το βοηθήσει να δει τα θετικά και εφικτά κομμάτια της κατάστασης.
Χαλάρωσε το σώμα σου
Πέρα από το γνωστικό κομμάτι του άγχους που είναι οι δυσλειτουργικές σκέψεις, το άγχος αποτελεί μια φυσική αντίδραση του οργανισμού μας απέναντι σε καταστάσεις που μοιάζουν απειλητικές, με κύρια έδρα το σώμα. Το σωματικό αυτό άγχος περιλαμβάνει συμπτώματα όπως τον αυξημένο καρδιακό σφιγμό, εφίδρωση, στομαχικές διαταραχές, δυσκολία στην αναπνοή, αϋπνία κτλ.
Επομένως για να μειώσει κανείς το άγχος που αισθάνεται, πρέπει να καταφύγει και σε μεθόδους που δρούν κατασταλτικά στα σωματικά συμπτώματα.
Αφιερώστε λίγα λεπτά μέσα στην ημέρα για να κάνετε βαθιές εισπνοές και αργές εκπνοές καθώς η τεχνική αυτή μειώνει κατά πολύ την υπερδιέγερση του οργανισμού και βοηθά στον πιο ομαλό ύπνο.
Διαθέστε λίγο χρόνο για τη σωματική άσκηση, έστω και μισή ώρα καθημερινά, καθώς αυτό θα σας βοηθήσει να αποβάλετε την ένταση που αισθάνεσθε. Πηγαίνετε μια βόλτα με τα πόδια ή το ποδήλατο, τρέξτε ή ακόμη και…χορέψτε! Μετά από αυτά, σίγουρα θα νιώθετε πολύ πιο ανάλαφροι, ενώ το μυαλό σας θα έχει αδειάσει από όλα αυτά που σας πιέζουν.
Σε στιγμές που νιώθετε το άγχος σας να είναι πολύ έντονο, προσπαθήστε να φέρετε στο μυαλό σας μια εικόνα που σας χαλαρώνει και να την κρατήσετε για λίγα λεπτά ζωντανή στην νοερή σας φαντασία. Είτε αυτή αφορά μια ευχάριστη προσωπική στιγμή είτε ένα όμορφο ήρεμο τοπίο (για παράδειγμα μια παραλία), θα σας βοηθήσει σίγουρα να αισθανθείτε καλύτερα.
Δε χρειάζονται, λοιπόν, πολλά πράγματα για να καταπολεμήσουμε το άγχος μας. Η εξεταστική είναι μια περίοδος πιεστική, είναι, όμως, από τις λιγότερο πιεστικές καταστάσεις που θα αντιμετωπίσει κανείς στη ζωή του συνολικά. Οργανώσου, σκέψου θετικά, ενεργοποίησε το σώμα σου, ανέπνευσε σωστά και όλα θα πάνε καλά!
Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!
Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!