Vegetarians & Flexitarians: Ποιοί πραγματικά είναι; 

της Αναστασίας Ρέππα

Vegetarian. Pescetarian. Flexitarian. Vegan. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι πια επιλέγουν το δρόμο της χορτοφαγίας ή κάποιον άλλο εναλλακτικό τρόπο διατροφής. Συνήθως, ως βασικό χαρακτηριστικό έχει είτε την παντελή απουσία ζωικής ύλης και των παραγώγων της, είτε την περιορισμένη κατανάλωσή της. Είναι απολύτως λογικό κι αναμενόμενο με τους καινούριους όρους να μπερδευόμαστε, μη γνωρίζοντας τι σημαίνει και πρεσβεύει η κάθε κατηγορία. Να αναρωτιόμαστε, λόγου χάρη, τί σημαίνει “cruelty free” και πώς αυτή η κουλτούρα εφαρμόζεται σ’ ένα διατροφικό πλάνο; Τί είναι το “raw vegan” cheesecake και τι γεύση έχει;

Vegans Vs Vegetarians

Ας αρχίσουμε με την ερώτηση του ενός εκατομμυρίου, όπερ, που έγκειται η διαφορά ανάμεσα στη “vegetarian” και στη “vegan” κοινότητα. Καταρχάς, ας σημειώσουμε την ομοιότητα. Ούτε οι μεν ούτε οι δε περιλαμβάνουν κάποιο είδος κρέατος στη διατροφή τους. Οι vegetarians μπορεί να μην καταναλώνουν κρέας, τείνουν όμως να απολαμβάνουν στη διατροφή τους γαλακτοκομικά, αυγά, καθώς και μέλι. Αντίθετα, οι vegans απέχουν από οποιοδήποτε προϊόν ζωικής παραγωγής και προέλευσης, συμπεριλαμβανομένων των προαναφερθέντων. Επιπλέον, κάποιος που θέλει να αγκαλιάσει το vegan lifestyle θα πρέπει να ξέρει ότι αυτό ακριβώς είναι και το συστατικό στοιχείο που διαφοροποιεί τους μεν από τους δε. Με άλλα λόγια, η χορτοφαγία είναι απλώς ένας τρόπος διατροφής, ενώ ο βιγκανισμός είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο, είναι τρόπος ζωής. Γι’ αυτό διέπεται από μία ηθική, λογική και πρακτική η οποία αποτυπώνεται σε ποικίλους κανόνες. Οι vegans, για παράδειγμα, εκτός από τους διατροφικούς αποκλεισμούς που ακολουθούν, δεν αγοράζουν προϊόντα από μαλλί, δέρμα και από εταιρείες των οποίων η πολιτική επιτρέπει τα πειράματα σε ζώα. Σκοπός τους είναι να εξαλειφθεί η εκμετάλλευση και η συνακόλουθη βία που υφίστανται τα ζώα αλλά και ο πλανήτης, αυτό σημαίνει άλλωστε “cruelty free” (ελεύθερος από βαναυσότητα).

Beet tartar and raw vegan cheesecake? Yes, please.

“Raw veganism” είναι η διατροφή που συνδυάζει το βιγκανισμό που εξηγήσαμε προηγουμένως με την ωμοφαγία. Αποκλείει όλα τα προϊόντα ζωικής παραγωγής (κρέας, γάλα, γιαούρτι, αυγά, μέλι), κάθε τροφή που είναι επεξεργασμένη ή έχει μεταβληθεί σε σχέση με τη φυσική της μορφή καθώς και οποιαδήποτε τροφή που έχει μαγειρευτεί σε θερμοκρασία άνω των 48°C. Πολλά από τα γλυκά της raw vegan διατροφής, oπως το ωμοφαγικό cheesecake και η μους σοκολάτας με αβοκάντο έχουν γίνει ιδιαιτέρως δημοφιλή και στους μη (raw) vegan!

Lacto what?

Όπως σε κάθε κοινότητα διαπιστώνουμε ανομοιομορφία και ποικιλία έτσι συμβαίνει και με τους vegetarians. Υπάρχουν οι “lacto vegetarians”, οι “lacto-ovo vegetarians” και οι “ovo vegetarians”. Οι lacto vegetarians αποφεύγουν το κρέας και τα αυγά μα καταναλώνουν γαλακτοκομικά. Οι lacto-ovo vegetarians δεν καταναλώνουν επίσης κρέας, μα η διατροφή τους περιέχει αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα. Τέλος, οι ovo vegetarians αποφεύγουν κάθε είδους ζωικό προϊόν εκτός των αυγών.

Και με τα ψάρια τι γίνεται;

Υπάρχουν όμως και οι επονομαζόμενοι “pescatarian”, όσοι δηλαδή δεν τρώνε κρέας και πουλερικά αλλά ψάρια. Για όσους δε, δεν έχουν καταλήξει ακόμα σε κάποιο σταθερό πλάνο διατροφής, βρίσκονται εν μέσω διατροφικής και όχι μόνο αναζήτησης ή ακολουθούν το λεγόμενο “intuitive eating” υπάρχει η κατηγορία των “flexitarian” ή αλλιώς των “part- time on and off vegetarians”.

Εν τέλει ό,τι κι αν αποφασίσει ο καθένας για τον εαυτό του αναφορικά με τη διατροφή που επιθυμεί να ακολουθήσει, είναι σημαντικό να μη ξεχνά πως το φαγητό είναι αυστηρά προσωπικό ζήτημα. Σχετίζεται με τη συνήθεια, την κουλτούρα, την αγάπη, την απόλαυση, τη γνώση, την εξερεύνηση, το παιχνίδι και την προσφορά.

 Have fun!