Teleworking…Telerisking?

της Φιλομένας Στάμου

Η εποχή μας τρέχει με απίστευτα γρήγορους ρυθμούς…όλα τρέχουν και εμείς από πίσω τα κυνηγάμε προσπαθώντας να τα φτάσουμε ή έστω να τα πλησιάσουμε. Κάθε μέρα ενημερωνόμαστε για κάποια καινούργια εξέλιξη της τεχνολογίας που έρχεται να διευκολύνει ή να βελτιώσει τις συνθήκες της ζωής μας. Αναπόφευκτο, λοιπόν, είναι οι αλλαγές αυτές να έχουν αντίκτυπο και στο εργασιακό περιβάλλον, με την εμφάνιση καινούργιων μορφών εργασίας, όπως η τηλεργασία.

Για να κατευθύνω τη σκέψη σου στο θέμα που θα πραγματευτεί το παρόν άρθρο, σκέψου το χωροχρονικό πλαίσιο στο οποίο διεκπεραιωνόταν η εργασία στο παρελθόν και αυτομάτως θα διαπιστώσεις αρκετές ουσιώδεις διαφορές. Παλαιότερα, θεωρείτο αδιανόητο να δουλέψει κανείς από την άνεση του σπιτιού του, όποια στιγμή της ημέρας θελήσει εκείνος. Κι όμως, την τελευταία δεκαετία, ο κλάδος των επιχειρήσεων αλλά και κάποιες κυβερνήσεις «βλέπουν» την τηλεργασία με θετικό μάτι. Συμφωνείς ότι είναι ιδιαιτέρως δελεαστικό να δουλεύουμε από το σπίτι μας, χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε μέσα μαζικής μεταφοράς για να μεταβούμε σε ένα συγκεκριμένο χώρο εργασίας, αλλά και το να ρυθμίζουμε εμείς το πώς θα κατανείμουμε το χρόνο μας μεταξύ της δουλειάς και των άλλων προσωπικών ή οικογενειακών μας υποχρεώσεων;

Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι το teleworking οδηγεί σε αύξηση της παραγωγικότητας κατά ένα ποσοστό της τάξης 10-40%. Με ποιόν τρόπο, όμως, το να δουλεύεις από το σπίτι θα σε κάνει πιο παραγωγικό; Δίχως την πίεση και το άγχος της συμβατικής μορφής εργασίας, μπορείς να οργανώσεις εσύ τον χρόνο σου όπως επιθυμείς, έχοντας συναίσθηση της υποχρέωσης και της δέσμευσής σου απέναντι στην εταιρία. Συγχρόνως, η επιχείρηση εξοικονομεί χρήματα τα οποία υπό κανονικές συνθήκες θα διέθετε σε λειτουργικά έξοδα, όπως γραφεία και πρώτες ύλες. Σκέψου, όμως, και το γεγονός ότι οι υπηρεσίες που παρέχει η εταιρία στους πελάτες της δεν περιορίζονται μόνο στις εργάσιμες ώρες ή ημέρες, γεγονός που αποφέρει οφέλη στην επιχείρηση χωρίς να επιβαρύνεται η ίδια ή ο εργαζόμενος.

Το teleworking φαντάζει ιδανικό και για άτομα που για ποικίλους λόγους πρέπει να μένουν στο σπίτι, όπως μητέρες με μικρά παιδιά ή άτομα με κινητικές ή άλλες δυσκολίες. Έτσι, δίνεται η δυνατότητα σε αυτές τις ομάδες ατόμων να απολαμβάνουν τη χαρά του να συνεισφέρεις σε έναν κοινό σκοπό στο πλαίσιο μίας ομάδας και να διοχετεύουν τη δημιουργικότητά τους σε κάτι που θα τους εξελίξει επαγγελματικά. Από την άλλη, αν ζούσες σε ένα ακριτικό νησί ή σε κάποιο ορεινό χωριό, όπου οι επαγγελματικές διέξοδοι είναι σαφώς περιορισμένες, δε θα ήθελες να αξιοποιήσεις την αμεσότητα και τα τεράστια οφέλη που μας προσφέρει η τεχνολογία, ώστε να γίνεις ένας επιτυχημένος entrepreneur;

Όπως θα έχεις ήδη αντιληφθεί, η τηλεργασία μπορεί να προσφέρει πολλά θετικά στο χώρο της εργασίας, αρκεί όμως να είμαστε προσεκτικοί, αφού όπως είναι γνωστό, « Ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός!» . Είναι αναγκαία η τήρηση ορισμένων κανόνων, ώστε να προστατεύεται και ο εργαζόμενος αλλά και ο εργοδότης.

Για παράδειγμα, προτού αρχίσει ο τηλεργαζόμενος να παρέχει τις υπηρεσίες του για μία εταιρία, πρέπει να γίνεται σαφής καθορισμός των στόχων της εργασίας και των μεθόδων με τις οποίες αυτοί θα επιτευχθούν. Συγχρόνως, πρέπει να ορίζεται ένα ακριβές deadline για την πραγματοποίησή τους. Η επιχείρηση οφείλει να παρέχει διαρκή εκπαίδευση στον εργαζόμενό της, αναπτύσσοντας διάφορες τεχνικές επικοινωνίας και καταμέτρησης της αποτελεσματικότητας και παραγωγικότητάς του. Σε διαφορετική περίπτωση, αν η εταιρία δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένη για να υποστηρίξει το teleworking ή αν ο εργαζόμενος δε διαθέτει τα απαραίτητα προσόντα για να εργαστεί από το σπίτι, τότε παραμονεύουν κίνδυνοι.

Στη συμβατική μορφή εργασίας, οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να βρεθούν σε έναν κοινό χώρο και να επικοινωνήσουν με άλλους συναδέλφους τους, αναπτύσσοντας έτσι κοινωνικές σχέσεις και ξεφεύγοντας από την απομόνωση και τη μοναξιά που μπορεί να ένιωθαν στο σπίτι. Την ίδια στιγμή, δουλεύοντας από την άνεση του προσωπικού σου χώρου, χάνεις την αίσθηση ότι αυτό με το οποίο ασχολείσαι πρέπει να το κάνεις με επαγγελματισμό και κάποιου είδους τυπικότητα.

Η μειωμένη επαφή με τον χώρο της δουλειάς περιορίζει το επαγγελματικό προφίλ της εταιρίας και έχει άμεσο αντίκτυπο στην εικόνα που δημιουργεί στους πελάτες της. Ένας άλλος κίνδυνος που ελλοχεύει από την τηλεργασία αφορά στη συνεργασία και στο ομαδικό πνεύμα, μιας και ο τηλεργαζόμενος καλείται να ασχοληθεί με τη διεκπεραίωση ενός μόνο μέρους του έργου στο οποίο συμμετέχουν και συνεργάζονται και άλλοι εργαζόμενοι. Έτσι, ενδέχεται να λειτουργήσουν μεμονωμένα, με αποτέλεσμα είτε να αγγίξουν θέματα των συναδέλφων τους είτε να αφήσουν ελλιπές το δικό τους αντικείμενο εργασίας. Αξίζει να αναφερθεί πως, όταν δεν υπάρχει ενιαίος εργασιακός χώρος, προκύπτουν δυσκολίες στον έλεγχο και στο συντονισμό της εργασίας από κάποιον προϊστάμενο.

Όλα τα παραπάνω δυσχεραίνουν τη διαμόρφωση ενός συγκεκριμένου χαρακτήρα στην εταιρία. Τα όρια ανάμεσα στην επαγγελματική και την ιδιωτική ζωή του εργαζομένου είναι ρευστά και ο εργαζόμενος έχει την ευελιξία να αποφασίσει ο ίδιος για την κατανομή του χρόνου του. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες τα όρια αυτά καταπατώνται, καθώς ο εργαζόμενος μπορεί να εργάζεται πέραν του συνηθισμένου οκταώρου και πέραν των εργάσιμων ημερών. Τέλος, άδειες λόγω ασθενείας, κύησης, διακοπών ή λόγω αργίας δεν είναι εγγυημένες.

Συμπεραίνουμε, λοιπόν, ότι το teleworking αποτελεί μία πρόκληση των ημερών μας! Είναι ανάγκη, επομένως, να την προσαρμόσουμε στις ανάγκες του ελληνικού εργασιακού περιβάλλοντος, της κάθε εταιρίας και εργαζομένου χωριστά. Φυσικά, δεν είναι εφικτό η τηλεργασία να καλύψει όλο το φάσμα των επαγγελμάτων, διότι αδυνατεί να αντικαταστήσει τη φυσική ανθρώπινη παρουσία. Δύναται, όμως, να αποβεί ωφέλιμη, εφόσον ληφθούν υπόψη και τηρηθούν οι υποχρεώσεις του εργαζομένου απέναντι στην εκάστοτε επιχείρηση και το αντίστροφο. Teleworking…Telerisking!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και γρήγορα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!