Desert flower

 Της Έλενας Σκούφου

Πρωταγωνιστούν: L. Kebede, S.Hawkins, T. Spall, A. Mackie

Σενάριο: Βασισμένο στο ομότιτλο βιβλίο, γραμμένο από την W. Dirie.

Σκηνοθεσία: S. Hormann, C. Parkinson

Η αληθινή ιστορία της Waris, μιας νεαρής κοπέλας από την Σομαλία, που στα τρία της χρόνια υπέστη ακρωτηριασμό των γεννητικών της οργάνων, προβάλλεται με σκοπό να ενημερώσει τον κόσμο, για την βίαιη πράξη, στην οποία υποβάλλονται οι γυναίκες πολλών τριτοκοσμικών χωρών. Η Waris, μας πληροφορεί ότι πρόκειται για μια παράδοση αιώνων του ισλαμικού, θρησκευτικού χώρου, η οποία θεωρεί τις μη ακρωτηριασμένες γυναίκες ανήθικες και μιασμένες. Ο ακρωτηριασμός τους, ισοδυναμεί με κάθαρση, ηθική, σεμνότητα και αγνότητα.

Η πορεία της Waris ήταν αρκετά δύσκολη. Έπειτα από τον ακρωτηριασμό της, σε ηλικία δέκα ετών υποχρεώθηκε να παντρευτεί έναν ηλικιωμένο άνδρα, ύστερα από τις πιέσεις του οικογενειακού της περιβάλλοντος. Δίχως να αντέχει αυτή την κατάσταση, εγκαταλείπει τη νομαδική ζωή στην έρημο και ταξιδεύει προς τις ΗΠΑ με σκοπό να αναζητήσει μια καλύτερη τύχη. Χωρίς να γνωρίζει τη γλώσσα, χωρίς χρήματα, δουλειά και ένα σπίτι να μείνει, η Waris με πολύ υπομονή, θέληση, αλλά και τύχη καταφέρνει να εργαστεί ως μοντέλο και να αποκτήσει τη ζωή που πάντα ονειρευόταν. Επιτυχημένη πια αγωνίζεται για τα δικαιώματα των γυναικών και τις ενθαρρύνει να σπάσουν τη σιωπή τους και να μιλήσουν ελεύθερα για θέματα ταμπού.

Η γερμανικής παραγωγής ταινία είναι καθαρά αυτοβιογραφική και βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο, που επιμελήθηκε προσωπικά η ίδια η W. Dirie. Στόχος τόσο της ταινίας, όσο και της Warisείναι να ακουστεί μια φωνή από μια γυναίκα παθούσα, ώστε να γνωστοποιηθεί παγκοσμίως το φαινόμενο του «γυναικείου ακρωτηριασμού», περιγράφοντας τη βάναυση και επίπονη διαδικασία, κατά τη διάρκεια της οποίας, δεν είναι λίγες οι γυναίκες που αποβιώνουν, αφού δεν τηρούνται οι βασικοί κανόνες υγιεινής, καθώς τα «αυτοσχέδια χειρουργεία» βρίσκονται στην ύπαιθρο.

«Το λουλούδι της ερήμου» με την εκπληκτική του φωτογραφία, αποτυπώνει με ρεαλισμό, αλλά και με γλαφυρότητα τις παραδόσεις, τη ζωή και τη καθημερινότητα της σομαλικής ερήμου. Η εντυπωσιακή τοπική ενδυμασία, οι υπαίθριες αγορές των πολυπληθών πόλεων, αλλά και η τοπική διάλεκτος, συνθέτουν την εικόνα της Σομαλίας, η οποία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον δυτικό τρόπο ζωής, που παρουσιάζεται και αυτός στη ταινία. Η χρονική εναλλαγή από το παρόν στο παρελθόν, που προβάλλει και τους αντίστοιχους τρόπους ζωής, τονίζει ακόμα πιο έντονα τις αντιθέσεις, τόσο στην κουλτούρα και στην νοοτροπία, όσο και στην καθημερινότητα.

Οι σκηνοθέτες της ταινίας S. Hormann και C. Parkinson, έχουν καταφέρει να εκφράσουν με απόλυτη επιτυχία το δυνατότερο μήνυμα που διέπει ολόκληρη την ταινία, πως το ψυχικό σθένος, αλλά και η θέληση ενός ανθρώπου για αλλαγή στη ζωή είναι ικανά να φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Γιατί η ζωή είναι ένας συνεχής αγώνας και μια μάχη, που για να κερδηθεί επιβάλλει διαρκή προσπάθεια και επαγρύπνιση, επιβάλλει δύναμη και κουράγιο, θάρρος και όχι φόβο, ατομική απελευθέρωση και εσωτερική λύτρωση…

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!