Athens Digital Arts Festival 2017: η εμπειρία μου

Της Ελίζας Σακκά

Το 13ο Athens Digital Arts Festival πραγματοποιήθηκε στις 18-21 Μαΐου στο κέντρο της Αθήνας με το θέμα #Postfuture και προσκάλεσε το κοινό να γνωρίσει το μετά-μέλλον. Η αλήθεια είναι ότι το κοινό ανταποκρίθηκε με μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό στο κάλεσμα των διοργανωτών και αυτό μπορώ να το επιβεβαιώσω τόσο από την πλευρά της επισκέπτριας όσο και από την πλευρά της εθελόντριας.

Πριν κάνω την αίτησή μου για τη θέση της εθελόντριας δε γνώριζα ούτε την ύπαρξη του συγκεκριμένου φεστιβάλ και όπως αποδείχτηκε στην συνέχεια είχα χάσει αρκετά τόσα χρόνια που δεν το γνώριζα. Στις πρώτες συναντήσεις των εθελοντών το κλίμα ήταν ευχάριστο και φιλικό και ποτέ δεν ένιωσα κάποια πίεση, το αντίθετο μάλιστα! Γνωρίζοντας τους υπόλοιπους εθελοντές αρχίσαμε να γινόμαστε μία ομάδα. Ωστόσο, έπρεπε να μάθουμε τα κείμενα των έργων για να τα παρουσιάσουμε στους επισκέπτες, γιατί τα έργα ήταν τέτοια μορφής, ώστε ορισμένες επεξηγήσεις ήταν απαραίτητες για να τα καταλάβουν πλήρως. Επίσης, αρκετά ήταν διαδραστικά και το κοινό έπρεπε να πληροφορηθεί τον τρόπο με τον οποίο μπορούσε να αλληλεπιδράσει με το έργο, όπως στα δωμάτια εικονικής πραγματικότητας.

Οι περισσότεροι καλλιτέχνες προέρχονταν από το εξωτερικό, από διάφορες χώρες, χωρίς βέβαια να λείπει και η ελληνική παρουσία. Ξένοι ήταν επίσης και πολλοί επισκέπτες, ενώ ακόμα μερικοί ταξίδεψαν στην Ελλάδα με σκοπό να επισκεφθούν το φεστιβάλ. Οι ηλικίες των επισκεπτών ποικίλες, από παιδιά μικρής ηλικίας, τα οποία επισκέπτονταν κυρίως το ADAF Kids μέχρι άνθρωποι προχωρημένης ηλικίας, οι οποίοι εντυπωσιάζονταν πραγματικά από αυτά που έβλεπαν και έδειχναν τον ενθουσιασμό τους. Ένα από τα στοιχεία που έκανε την εμπειρία μου ως εθελόντρια τόσο ξεχωριστή ήταν ακριβώς αυτό, να βλέπω στα πρόσωπα των επισκεπτών την έκπληξη, το θαυμασμό για μερικά έργα και την απορία τους για το πώς ο καλλιτέχνης τα σκέφτηκε ή πώς κατάφερε να τα κάνει πραγματικότητα.

Από την πλευρά της επισκέπτριας τώρα, η εμπειρία μου ήταν εξίσου ξεχωριστή, καθώς δεν είχα έρθει ποτέ σε επαφή με κάποια παρόμοια μορφή τέχνης ή τουλάχιστον σε τέτοιο βαθμό. Τα έργα στην πλειοψηφία τους ήταν εντυπωσιακά και προκαλούσαν το ενδιαφέρον. Δεν χόρταινα να ανεβοκατεβαίνω στους ορόφους και να βγάζω φωτογραφίες τα έργα, να τα βλέπω ξανά και ξανά και να τα ανακαλύπτω από την αρχή. Μερικά έπρεπε όντως κάποιος να μου τα εξηγήσει για να καταλάβω το υπόβαθρό τους και να συνειδητοποιήσω την αξία τους. Η επεξήγηση τους έδινε άλλη υπόσταση και με εντυπωσίαζαν ακόμα περισσότερο!

Αυτό το το φεστιβάλ είναι κατάλληλο για τους ανθρώπους που ασχολούνται με την τεχνολογία και το συνδυασμό της με την τέχνη, καθώς ίσως ανακαλύψουν πράγματα που δεν γνώριζαν. Απευθύνεται, όμως, σε όλους, γιατί ο καθένας από εμάς θα βρει εκεί κάτι που θα τον κάνει να αναρωτηθεί, να προβληματιστεί, να γουρλώσει τα μάτια από έκπληξη και σίγουρα να εντυπωσιαστεί. Η συμμετοχή μου στο Athens Digital Arts Festival τόσο ως εθελόντρια, όσο και ως επισκέπτρια, ήταν μία πολύ καλή επιλογή που δεν θα παραλείψω να επαναλάβω και του χρόνου!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!