σπουδές στη Βρετανία

Για αλλοδαπούς φοιτητές που ενδιαφέρονται να σπουδάσου στη Βρετανία το κόστος δεν είναι και ιδιαίτερα μικρό. Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα που δημοσιεύτηκαν στον Πλήρη Πανεπιστημιακό Οδηγό της Βρετανίας, το μέσο κόστος προπτυχιακών σπουδών στο Ηνωμένο Βασίλειο για ένα φοιτητή από την Ευρωπαϊκή Ένωση εκτιμάται γύρω στις 6.000 λίρες για το έτος 2013-4, ενώ για ένα φοιτητή εκτός ΕΕ είναι σχεδόν το διπλάσιο.

Όλοι όσοι τελειώνουν τις προπτυχιακές σπουδές ψάχνουν για δυνατότητες χρηματοδότησης προκειμένου να συνεχίσουν για τα μεταπτυχιακά τους.

Πού μπορούν να ψάξουν οι φοιτητές από την ΕΕ για χρηματοδότηση;

Οι πιο συνήθεις πηγές χρηματοδότησης για μεταπτυχιακές σπουδές στη Βρετανία είναι:

Υποτροφίες από ερευνητικά συμβούλια: Υπάρχουν εφτά ερευνητικά συμβούλια στο Ηνωμένο Βασίλειο που προσφέρουν χρηματοδότηση σε περίπου έξι χιλιάδες φοιτητές το χρόνο. Το ελάχιστο ποσό που προσφέρεται στους υποτροφους είναι περίπου 13.500 λίρες. Θα αναφερθούμε αναλυτικά στο μέλλον.

Υποτροφίες από τα Πανεπιστήμια: Τα περισσότερα πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου παρέχουν έναν περιορισμένο – βέβαια – αριθμό υποτροφιών σε φοιτητές. Αυτές κυμαίνονται από λίγες χιλιάδες λίρες μέχρι δεκάδες χιλιάδες λίρες. Περισσότερες πληροφορίες θα αναρτηθούν σύντομα από το citycampus.gr.

Ενισχύσεις: Πολλοί κοινωφελείς οργανισμοί και φιλανθρωπικά σωματεία στην Αγγλία προσφέρουν οικονομική ενίσχυση σε φοιτητές. Για παράδειγμα, ο οργανισμός Access to Learning Fund παρέχει περίπου 3.500 λίρες σε φοιτητές.

Ειδική ενίσχυση σε δασκάλους, κοινωνικούς λειτουργούς και απασχολούμενους στην υγεία: Έχουν δημιουργηθεί κάποια σχήματα χρηματοδότησης ανάπτυξης καριέρας, προκειμένου ακριβώς να αυξηθεί ο αριθμός των εργαζομένων με αυξημένες δεξιότητες και προσόντα.

Χρηματοδότηση από τον εργοδότη: Παλαιότερα συνήθιζαν κάποιες εταιρείες να χρηματοδοτούν μεταπτυχιακές σπουδές (πολύ συχνά για ΜΒΑ), αν θεωρούσαν ότι η επιμόρφωση του υπαλλήλου θα απέβαινε επωφελής οικονομικά και για την εταιρεία μακροπρόθεσμα. Σχήματα όπως το Knowledge Transfer Partnership (KTP) μπορούν να πληρώσουν για φοιτητές που ψάχνουν να αυξήσουν τα ακαδημαϊκά τους προσόντα για το μελλοντικό τους επάγγελμα.

Δάνεια για την επαγγελματική εξέλιξη: Αν και αυτή είναι η πιο σπάνια περίπτωση, εάν καταφέρετε και πάρετε ένα τέτοιο δάνειο, η κυβέρνηση θα πληρώνει τους τόκους του δανείου όσο θα διαρκούν οι σπουδές. Τα δάνεια αυτού του τύπου έχουν και το θετικό ότι είναι πιο ευέλικτα στη διαμόρφωση των δόσεων από ό,τι τα τραπεζικά δάνεια.

Βρετανικό Συμβούλιο: Μπορείτε να επισκεφτείτε ρη σελίδα BritishCouncil.org προκειμένου να πληροφορηθείτε για πιθανές ευκαιρίες χρηματοδότησης σπουδών. Επίσης, μια πολύ καλή ευκαιρία είναι και τα προγράμματα Erasmus για τα οποία θα μιλήσουμε στο μέλλον.

Υποτροφίες της Βρετανικής Κυβέρνησης: Υποστηριζόμενες από το Υπουργείο Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας οι υποτροφίες της Βρετανικής Κυβέρνησης οι υποτροφίες αυτές καλύπτουν και πλήρους αλλά και μερικής φοίτησης σπουδές. Είναι όμως πολύ ανταγωνιστικές, αφού ένας στους 25 περίπου κερδίζει υποτροφία και ακόμα δεν αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Άλλοι πάροχοι υποτροφιών: Κοιτάξτε για:

Commonwealth Scholarship and Fellowship Plan (CSFP),

Commonwealth Shared Scholarship Scheme,

Overseas Research Students Award Scheme,

British Marshal Scholarships,

Fulbright Commissions,

UNESCO και WHO.

Η φωτογραφία είναι από το freedigitalphotos.net

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!