Φοιτητική ζωή στο Λουξεμβούργο

Φοιτητική ζωή στο Λουξεμβούργο

Της Ελίζας Σακκά

Αν το προηγούμενο άρθρο μου σε έπεισε και σκέφτεσαι να επιλέξεις το Λουξεμβούργο για τις μεταπτυχιακές σου σπουδές, τότε συνέχισε να διαβάζεις, γιατί παρακάτω θα βρεις όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις σχετικά με τη φοιτητική ζωή στο Λουξεμβούργο.

Το Λουξεμβούργο διαθέτει ένα πανεπιστήμιο, οπότε η διαμονή στην πόλη του Λουξεμβούργου είναι μονόδρομος. Η πόλη βρίσκεται σε μία κοιλάδα, βρίθει από παλιά κτίρια και δέντρα. Είναι κατάλληλη για τουρίστες που προτιμούν το ποδήλατο για τις μετακινήσεις τους, ενώ φημίζεται για το μαγευτικό της τοπίο, το νόστιμο φαγητό, τους φιλικούς ανθρώπους και τα ξενοδοχεία σε πολύ χαμηλές τιμές. Επιπλέον, η τοποθεσία της χώρας ευνοεί τη μετάβαση με ταχύτατες συνδέσεις τρένων στις γειτονικές ευρωπαϊκές πόλεις, όπως το Παρίσι, τις Βρυξέλλες, τη Ζυρίχη. Η χώρα είναι γεμάτη αντιθέσεις, αφού συνδυάζει τη μοντέρνα αρχιτεκτονική με τα μεσαιωνικά κάστρα και τα ιστορικά ερείπια, γεγονός που την καθιστά ιδιαίτερα γοητευτική και ενδιαφέρουσα στα μάτια του τουρίστα. Ακόμα, οι κάτοικοι απολαμβάνουν υψηλό επίπεδο ασφάλειας, καθώς και οικονομική και υψηλής ποιότητας ιατρική περίθαλψη.

Φοιτητική ζωή στο Λουξεμβούργο: Διαμονή

Πρωταρχικό μέλημα των ενδιαφερομένων είναι η εύρεση κατοικίας και υπάρχουν περισσότερες επιλογές για να διαλέξει κανείς. Αρχικά, οι φοιτητές μπορούν να διαμείνουν στην εστία του πανεπιστημίου, όπου το κόστος είναι συγκριτικά χαμηλό, στα 380 ευρώ μηνιαίως και η προκαταβολή φτάνει τα 350 ευρώ. Προσοχή, όμως, οι θέσεις είναι περιορισμένες, οπότε η αναζήτηση είναι καλό να ξεκινήσει από νωρίς. Ακόμα, οι φοιτητές μπορούν να διαμείνουν σε δωμάτιο με συγκατοίκους σε ιδιωτική κατοικία, αλλά σε αυτήν την περίπτωση το ενοίκιο ανέρχεται στα 600 με 800 ευρώ και η προκαταβολή σε αυτήν την περίπτωση είναι το ενοίκιο δύο μηνών. Η τρίτη δυνατότητα είναι να διαμείνουν οι ενδιαφερόμενοι σε διαμέρισμα μόνοι τους, όμως εδώ το κόστος ανεβαίνει και προσεγγίζει τα 750 με 1.000 ευρώ και η προκαταβολή είναι πάλι το ενοίκιο δύο μηνών. Ακόμα, οι ένοικοι πρέπει να καταβάλλουν το ποσό των 250 ευρώ ετησίως ως ασφάλεια.

Μεταφορές

Το Λουξεμβούργο έχει αποδοτικές οδικές, σιδηροδρομικές και αεροπορικές εγκαταστάσεις μεταφορών και υπηρεσιών. Το οδικό δίκτυο έχει εκσυγχρονιστεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια με 147 χιλιόμετρα αυτοκινητοδρόμων που συνδέουν την πρωτεύουσα με γειτονικές χώρες. Το τρένο υψηλής ταχύτητας TGV προς το Παρίσι έχει οδηγήσει σε ανακαίνιση του σιδηροδρομικού σταθμού της πόλης, ενώ ένας νέος τερματικός σταθμός επιβατών στο αεροδρόμιο του Λουξεμβούργου έχει ανοίξει πριν από μερικά χρόνια. Ακόμα, υπάρχουν σχέδια για την εισαγωγή τραμ στην πρωτεύουσα.

Σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος

Παρά το γεγονός ότι η πόλη έχει συγκριτικά μικρό μέγεθος, έχει πολλά αξιόλογα μουσεία: το πρόσφατα ανακαινισμένο Εθνικό Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης (MNHA), το Μουσείο Ιστορίας της Πόλης, το νέο Grand Duke Jean Museum of Modern Art (Mudam) και το Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας (NMHN). Εκτός από τις δύο κύριες αίθουσες, το Grand Théâtre de Luxembourg και το Théâtre des Capucins, και υπάρχει μια εντυπωσιακή νέα αίθουσα συναυλιών, η Philharmonie. Η πόλη του Λουξεμβούργου επίσης φημίζεται για την μεγάλη ποικιλία από εστιατόρια και κουζίνες, μεταξύ των οποίων τέσσερα έχουν βραβευθεί με αστέρια Michelin.

Αξιοθέατα της πόλης

Ανάμεσα στα αξιοθέατα της πόλης συγκαταλέγεται η παλιά μεσαιωνική πόλη, που βρίσκεται σε ένα ψηλό οροπέδιο ανάμεσα στα δύο ποτάμια, περιβάλλεται από προάστια και βιομηχανίες. Στην παλιά πόλη σώζονται ακόμα  η ρωμαϊκή οχύρωση, ο καθεδρικός ναός της Παναγίας (17ος αι.), το δουκικό ανάκτορο (16ος αι.). Το ιστορικό μέρος της πόλης και η οχύρωσή της χαρακτηρίστηκαν το 1994 από την UNESCO ως μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς.

Κόστος ζωής

Μετακίνηση

Το κόστος μετακίνησης είναι σχετικά χαμηλό, αφού με την καταβολή 37,5 ευρώ το εξάμηνο είναι δυνατή η μετακίνηση σε ολόκληρη τη χώρα με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Τηλεφωνία και internet

Η σύνδεση του κινητού υπολογίζεται γύρω στα 40 ευρώ το μήνα και η σύνδεση του internet φτάνει επίσης στα 40 ευρώ.

Γεύματα και φαγητό

Το φαγητό στη λέσχη του πανεπιστημίου κοστίζει γύρω στα 5 ευρώ, το φαγητό ημέρας σε μία καφετέρια κοστίζει περίπου 10 ευρώ, ο καφές κοστίζει 2,20 ευρώ, ένα σάντουιτς 4 ευρώ και το νερό 0,70 ευρώ.

Ελεύθερος χρόνος και έξοδος

Το κόστος μίας εφημερίδας είναι 1,40 ευρώ, ένα εισιτήριο για τον κινηματογράφο κοστίζει 8,30 ευρώ, το εισιτήριο σε μία συναυλία κυμαίνεται από 15-35 ευρώ, η είσοδος στα μουσεία προσεγγίζει τα 5 ευρώ, η συνδρομή στο γυμναστήριο είναι περίπου 45 ευρώ το μήνα, η είσοδος σε κλαμπ κοστίζει 10 ευρώ, μία μπύρα σε ένα μπαρ φτάνει τα 2,50 ευρώ, ενώ η εγγραφή και ο δανεισμός βιβλίων και DVDs από τις βιβλιοθήκες είναι δωρεάν.

Ανακεφαλαιώνοντας, η πόλη του Λουξεμβούργου είναι μία πλούσια πόλη με πολλά προνόμια, πολλές δυνατότητες και σε προσιτές, μάλιστα, τιμές, κατάλληλες για φοιτητές. Οι κάτοικοι απολαμβάνουν το υψηλό επίπεδο ζωής, ενώ οι τουρίστες την επισκέπτονται παραπάνω από μία φορές, πράγμα που αποδεικνύει την γοητεία που τους ασκεί. Αποτελεί την ιδανική επιλογή για όσους λατρεύουν την τέχνη, τον πολιτισμό και για τους νέους με ακαδημαϊκούς στόχους, καθώς το εκπαιδευτικό υπόβαθρο της χώρας γενικότερα παρουσιάζει μια ξεκάθαρα ανοδική πορεία, με αποτέλεσμα την προσέλκυση περισσότερων φοιτητών. Άρα, αν την προτιμούν όλο και περισσότεροι φοιτητές, γιατί όχι κι εσύ;

Δείτε εδώ τα Πανεπιστήμια του Λουξεμβούργου που αναγνωρίζονται στην Ελλάδα από το ΔΟΑΤΑΠ.