Φοιτητική ζωή στην Ισλανδία

Της Ελίζας Σακκά

φοιτητική ζωή στην ΙσλανδίαΑφού έχεις πάρει τη μεγάλη απόφαση να κάνεις ένα μεταπτυχιακό στην Ισλανδία και να την προτιμήσεις έναντι άλλων, περισσότερο δημοφιλών χωρών, καιρός είναι να μάθεις περισσότερα για τη ζωή σε αυτήν την ιδιαίτερη, γεμάτη αντιθέσεις χώρα. Η πρωτεύουσα της Ισλανδίας, το Ρέικιαβικ αποτελεί το πολιτιστικό κέντρο της χώρας που παρέχει πλειάδα δυνατοτήτων και ευκαιριών και η αλήθεια είναι ότι αποτελεί την πιο εύκολη και ασφαλή επιλογή, καθώς δε διαφέρει σε μεγάλο βαθμό από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες πόλεις στην Ισλανδία, όπως το Akureyri, που διαθέτουν πανεπιστημιακές μονάδες και παράλληλα η ζωή σε αυτές είναι από ευχάριστη έως συναρπαστική, ειδικά για τους λάτρεις της φύσης και των αθλημάτων. Γενικά η Ισλανδία αποτελεί για τους φίλους του φυσικού τοπίου και της άθλησης έναν επίγειο παράδεισο λόγω των γεωμορφολογικών της αντιθέσεων, των κλιματικών της ιδιαιτεροτήτων και των ποικίλων δραστηριοτήτων που μπορούν να λάβουν χώρα στο έδαφός της. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή.

Διαμονή

φοιτητική ζωή στην ΙσλανδίαΜετά από την άφιξη στην Ισλανδία το πρώτο μέλημα είναι η ανεύρεση κατοικίας. Κατά τις πρώτες μέρες προτείνεται η διαμονή σε κάποιο ξενώνα ή σε κάποιο hostel και χρήσιμες είναι οι ακόλουθες ιστοσελίδες: www.gisting.is  και www.visitreykjavik.is. Ακόμα χρήσιμες είναι οι παρακάτω υπηρεσίες για την ανεύρεση ενοικιαζόμενων σπιτιών: Leigulistinn και Tilleigu.is. Ωστόσο, η αγορά είναι περιορισμένη, γιατί κυριαρχεί ο θεσμός της ιδιοκτησίας. Γι’αυτό το λόγο, η αναζήτηση πρέπει να αρχίσει γρήγορα και οργανωμένα. Στο Ρέικιαβικ και στα περίχωρα υπάρχουν οι ακόλουθες ευκαιρίες και δυνατότητες:

The rental agency: παρέχει μία επικαιροποιημένη λίστα διαθέσιμων σπιτιών με αντάλλαγμα ένα μηνιαίο ποσό.

The student rental agency: παρέχει μία λίστα με τα διαθέσιμα σπίτια για τους φοιτητές και μάλιστα δωρεάν.

Keilir campus: είναι ιδανική τοποθεσία για διαμονή φοιτητών, καθώς βρίσκεται σε απόσταση 50 χιλιομέτρων από το κέντρο του Ρέικιαβικ, με το οποίο συνδέεται με λεωφορεία. 

Student housing: πρόκειται για μία υπηρεσία του πανεπιστημίου της Ισλανδίας, αλλά οι θέσεις είναι περιορισμένες.

Εκτός του Ρέικιαβικ υπάρχει η δυνατότητα διαμονής στο πανεπιστήμιο του Akureyri, φιλοξενία στο πανεπιστημιακό κέντρο στο Westfjords, φιλοξενία στο πανεπιστήμιο του Bifrost, οι εφημερίδες και οι ιστοσελίδες των πανεπιστημίων δημοσιεύουν άρθρα από ιδιοκτήτες που ψάχνουν για ενοικιαστές, αλλά γίνεται και το αντίθετο. Οι ενδιαφερόμενοι για ενοικίαση μπορούν να δημοσιεύουν αγγελίες που καθορίζουν τους αριθμούς δωματίων, την επιθυμητή περιοχή, στοιχεία επικοινωνίας και άλλα.

Ρέικιαβικ

Το Ρέικιαβικ αποτελεί την πρωτεύουσα της Ισλανδίας και προσφέρει μία μεγάλη ποικιλία από πολιτιστικά αξιοθέατα συμπεριλαμβανομένων θεάτρων,γκαλερί, εστιατορίων, καφέ, μπαρ και μουσικών σκηνών. Είναι μία φιλική, φιλόξενη και ζωντανή πόλη, όπου μπορεί κανείς να δει και να κάνει πολλά.

Φαγητό: Αν και ακούγονται πολλά για την ισλανδική κουζίνα και τις ιδιαίτερες γεύσεις της, φημίζεται για τα φρέσκα θαλασσινά, το στραγγιστό γιαούρτι (skyr), τα hot dogs με αρνί (pylsur), την μεγάλη ποικιλία τυριών (περίπου 100 διαφορετικά είδη).

φοιτητική ζωή στην ΙσλανδίαΠολιτισμός και ελεύθερος χρόνος: Στο Ρέικιαβικ υπάρχουν πολλά αναγνωρισμένα μουσεία ανάμεσα στα οποία συγκαταλέγονται το Culture House, το οποίο φιλοξενεί διάφορες καλλιτεχνικές και πολιτιστικές εκθέσεις, το εθνικό μουσείο της Ισλανδίας, το μουσείο Einar Jonsson, το οποίο είναι το πρώτο μουσείο τέχνης, και άλλα πολλά. Επίσης, λαμβάνουν χώρα πολλά ετήσια φεστιβάλ με διάφορα αντικείμενα ενδιαφέροντος που προσελκύουν και τα αντίστοιχα κοινά. Μερικά από αυτά είναι το φεστιβάλ ισλανδικής φωτογραφίας, μουσικών πειραμάτων, γερμανικού κινηματογράφου και το φεστιβάλ χορού.Επιπλέον, η νυχτερινή ζωή είναι πολύ πλούσια και ζωντανή. Συγκεκριμένα, το Ρέικιαβικ διαθέτει περισσότερα από 100 μπαρ, εστιατόρια και κλαμπ, τα οποία βρίσκονται στη Laugavegur, στο κέντρο του Ρέικιαβικ και αποτελούν πόλο έλξης τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους τουρίστες.

Παρ’όλο που το Ρέικιαβικ είναι ένα μεγάλο αστικό κέντρο, δε λείπουν οι δυνατότητες για αθλητικές εξορμήσεις. Οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους να επιδοθούν σε διάφορα αθλήματα, όπως είναι η ποδηλασία, η ιππασία, οι καταδύσεις, η κολύμβηση, η πεζοπορία, το σκι και το πατινάζ. Ακόμα, υπάρχουν και πολλά σημεία ενδιαφέροντος, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν πρέπει κάποιος να παραβλέψει κατά τη διαμονή ή επίσκεψή του στο Ρέικιαβικ. Μερικά από αυτά είναι η εκκλησία Hallgrimskirkja, ο πύργος Imagine  Peace, η γεωθερμική παραλία Nautholsvik και φυσικά ο ήλιος κατά τη διάρκεια της νύχτας. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ευκαιρίες διασκέδασης και ψυχαγωγίας μπορείτε να δείτε εδώ.

Μετακινήσεις: Αν και η πλειοψηφία των ανθρώπων διαθέτει αυτοκίνητο, η κίνηση στους δρόμους του Ρέικιαβικ δεν είναι σύνηθες φαινόμενο. Το μεγάλο ποσοστό ιδιοκτησίας αυτοκινήτων οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει σιδηροδρομικό δίκτυο λόγω του μικρού πληθυσμού. Ωστόσο, υπάρχει ένα δίκτυο λεωφορείων που συνδέει τον περιφερειακό δρόμο γύρω από το Ρέικιαβικ με κοντινές πόλεις και κωμοπόλεις.

Akureyri

Είναι μία μικρή πόλη στη βόρεια Ισλανδία, η οποία αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο αστικό κέντρο με λιγότερους από 20.000 κατοίκους και τον τέταρτο μεγαλύτερο δήμο. Το παρατσούκλι της είναι η πρωτεύουσα της βόρειας Ισλανδίας. Όπως είναι αναμενόμενο, στο Akureyri, η ζωή είναι πιο ήρεμη σε σχέση με το Ρέικιαβικ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι στερείται ενδιαφέροντος.

Πολιτισμός και ελεύθερος χρόνος: Τo Akureyri έχει έναν ισχυρό πολιτιστικό χαρακτήρα, καθώς διαθέτει ένα σημαντικό αριθμό μουσείων, όπως είναι το μουσείο τέχνης, το μουσείο της φύσης, το μουσείο της αεροπορίας και άλλα, ενώ εκεί βρίσκεται και μία από τις μεγαλύτερες βιβλιοθήκες της χώρας, κατάλληλη για φοιτητές. Άλλα σημεία ενδιαφέροντος είναι οι εκκλησίες, οι βοτανικοί κήποι, το Grimsey Island και η κοιλάδα του Glerardalur. Ακόμα, η παραδοσιακή κουλτούρα κατέχει εξέχουσα θέση, ενώ ετησίως λαμβάνουν χώρα διάφορα φεστιβάλ, όπως το μεσαιωνικό φεστιβάλ και το φεστιβάλ διεθνούς μουσικής. Επιπλέον, στο Akureyri υπάρχουν αρκετά μπαρ και φημισμένα εστιατόρια. Δεν μπορούμε, ακόμα, να αγνοήσουμε το ισχυρό αθλητικό υπόβαθρο της πόλης, όπου οι επισκέπτες και οι κάτοικοι μπορούν να επιδοθούν σε διάφορα αθλήματα , όπως βόλτες με χάσκυ, σκι από ελικόπτερο, αναρρίχηση σε πάγο, bowling και τις εκδρομές με πλοίο, ενώ ετησίως πραγματοποιούνται πολλές εκδηλώσεις σχετικές με τον αθλητισμό.

φοιτητική ζωή στην ΙσλανδίαΜετακινήσεις: Η πόλη διαθέτει υπηρεσία λεωφορείων και λιμάνι, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξή της. Επίσης, διαθέτει αεροδρόμιο, αλλά πραγματοποιούνται κυρίως εσωτερικές πτήσεις.

Συμπερασματικά, θα έλεγα ότι το Ρέικιαβικ, ως πρωτεύουσα, αποτελεί την πρώτη επιλογή για τους επίδοξους φοιτητές, αλλά υπάρχουν πολλές ακόμα επιλογές σε μία τόσο ενδιαφέρουσα και ιδιαίτερη χώρα. Η Ισλανδία δεν απευθύνεται σε όλους, αλλά σε εκείνους που ξέρουν τι θέλουν και είναι αρκετά τολμηροί, ώστε να το αναζητήσουν με κάθε τρόπο.